Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stravování v těhotenství krok po kroku

27. října 2017 | 10:00
Prezentace klienta |

Zdravý a pestrý jídelníček v průběhu těhotenství je důležitý nejen pro vás, ale především pro zdraví vašeho miminka. Souvisí totiž s příznivým vývojem plodu i s životem dítěte po jeho narození. Ovlivňuje například jeho imunitu, metabolismus i chuťové návyky. Jako nastávající maminka byste proto měla věnovat velkou pozornost tomu, jak a co jíte.

Přejídání není na místě

Není pravda, že v těhotenství máte jíst za dva. Naopak. Vysoká váha totiž může velice negativně ovlivnit porod i samotné dítě. Je proto dobré jíst malé porce, ale za to několikrát denně. Postupně si můžete navyšovat i příjem kalorií, a to cca o 100 kcal za měsíc. Váš jídelníček by měl být co nejpestřejší s vyváženým množstvím bílkovin, sacharidů a tuků. Těhotenství přináší i zvýšené nároky na příjem určitých vitaminů a minerálů, doplňovat je můžete speciálními doplňky stravy, jež jsou vhodné právě pro budoucí maminky.

Autor: Swiss Pharmaceutical Investment LLC

Čemu se vyhýbat?

 

Alkohol, cigarety a velké množství kofeinu jsou pro vás tabu – to jistě víte. Vyvarovat byste se měla však i potravinám, které nadýmají. Vzhledem ke zmenšujícímu se prostoru v dutině břišní mohou totiž vyvolat velice nepříjemné pocity či dokonce křeče. Rizikové je také vše syrové, tedy vajíčka, tatarák či kyselé rybičky, které nejsou nijak tepelně upraveny. Rozhodně není možné doporučit i přísné vegetariánství, při němž hrozí riziko předčasného porodu. Vegetariánky by proto měly své stravovací návyky během těhotenství alespoň lehce upravit. 

Autor: Swiss Pharmaceutical Investment LLC

Co naopak chybět nesmí

Pro těhulky a ženy, které plánují otěhotnět, je podstatné doplňovat především potřebné množství vitaminů. Důležité jsou vitaminy skupiny B, přičemž zásadní jsou vitaminy B6 (pyridoxin) a B9 (kyselina listová). Pyridoxin přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, posiluje funkci imunitního systému a na začátku těhotenství snižuje ranní nevolnosti a zvracení. Kyselina listová pak napomáhá k dělení buněk, čímž podporuje růst plodu, a k normální krvetvorbě. Jelikož vařením se kyselina listová ničí, je potřeba ji konzumovat ve formě čerstvé zeleniny (brokolice, kapusta apod.) nebo ve formě doplňků stravy.

Autor: Swiss Pharmaceutical Investment LLC

Zázrak v podobě doplňku stravy

Zajistěte svému organizmu dostatečný denní přísun kyseliny listové a pyridoxinu zároveň. Začněte užívat osvědčený doplněk stravy Elasti-Q® kyselina listová 800, který účinně vyřeší nedostatek vitaminů v těhotenství. Přípravek je vhodné užívat nejen v těhotenství, ale již v době jeho plánování jako prevenci vývojových vad plodu, po porodu i v době kojení. Více informací o něm získáte na www.elasti-q.cz.

Autor: Swiss Pharmaceutical Investment LLC

 

 

Video se připravuje ...