Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 signálů těla, které vám můžou zachránit život! Nepodceňujte je!

  • 27. října 2017 | 06:00

    Když vás občas bolí hlava nebo sem tam trápí pálení žáhy, v naprosté většině případů nejde o závažnější potíž. Na druhou stranu existují obtíže, které není radno přehlížet. Všímejte si zejména stavů, kdy se s vaším tělem děje něco, co jste nikdy předtím nazažili nebo kdy jsou potíže, které obvykle přejdou za pár dní, dlouhodobé. Pozor si dejte na otoky i brnění prstů. 

  • Náhlé bolesti a otoky nohou

    Autor: istock.com

    Když nejde o důsledek celodenního chození a cítíte spíš bodavou bolest na jednom místě, které může být i citlivé na pohmat a také horké a oteklé, je třeba rychlé vyšetření. Může se totiž jednat o hlubokou žilní trombózu. Dochází k ní například při dlouhém sezení na židli v práci, kdy se začne krev hromadit v dolní části těla, a tak se může vytvořit sraženina. Náchylnější k těmto potížím jsou kuřáci a ženy, které užívají hormonální antikoncepci.

    Když taková situace nastane, nepokoušejte se nohu rozchodit nebo bolavé místo masírovat ani jinak podomácku léčit. Mohlo by se totiž stát, že byste sraženinu "rozpohybovali" a mohla by být ještě nebezpečnější. Co nejrychleji zajděte k lékaři (případně na pohotovost). 

  • Bodavé píchání v boku

    Autor: Shutterstock.com

    Občas se podobný problém objeví poté, co jsme rychle běželi nebo šli. V takovém případě potíže zmizí, když si odpočineme. Když ale jde o ostrou bolest, která přetrvává několik hodin, převážně se soustřeďuje na pravé straně (přidat se může i horečka nebo žaludeční nevolnost), mohlo by se jednat o zánět slepého střeva.

    Podobné projevy mívá u žen i cysta na vaječníku. "V obou případech jsou nezbytné vyšetření a lékařská pomoc, nejčastěji chirurgický zákrok. Prasknuté slepé střevo může ohrozit život pacienta. Ovšem velké potíže a zánět pobřišnice by mohlo způsobit i prasknutí ovariální cysty," říká gynekoložka Julie Tomanová. 

  • Silné a náhlé bolesti hlavy

    Autor: Shutterstock.com

    Hlava nás sice může bolet z mnoha důvodů včetně nevyspání nebo únavy, my ale hovoříme o situaci, kdy se bolest objeví bez zjevné příčiny, je silná, ostrá a bodavá. V takovém případě může jít o takzvané mozkové aneurysma. To je mozková výduť, která trápí přibližně pět procent populace. Postižený člověk o ní nemusí vůbec vědět. Ovšem pokud praskne, krev se začne rozlévat kolem ní do mozku.

    Zvýšené riziko vzniku této komplikace mají kuřáci nebo lidé, kteří mají tento zdravotní problém v rodině. Krev z prasklé výdutě dokáže poškodit mozek během několika minut, takže při náhlé silné bolesti hlavy je nezbytná okamžitá rychlá lékařská pomoc. Záchrana pacienta spočívá v rychlém zákroku, céva musí být rekonstruována. 

  • Nadměrná a častá plynatost

    Autor: Shutterstock.com

    Když sníme nějakou potravinu, která je evidentně nadýmavá, je jasné, že střeva se budou chtít nahromaděného plynu zbavit. "Problém plynatosti je třeba s lékařem řešit v případě, že jsme žádné nadýmavé jídlo nejedli, a přesto se potíže objevují často. Může se totiž jednat o problémy se střevy nebo o rakovinu vaječníků," varuje gastroenterolog Marek Beneš. 

    Při nádorech vaječníků je právě plynatost jedním z hlavních příznaků onemocnění, a to společně s pocitem plnosti, potížemi s jídlem, bolestmi břicha a podobně. Plynatost, která trvá bez zjevné příčiny déle než tři týdny, bychom rozhodně měli konzultovat s odborníkem.

  • Náhlá bolest na hrudi

    Autor: Shutterstock.com

    V případě, že se u vás objeví pocit velké tíhy a bolesti na hrudníku, spěchejte k lékaři. O to spíše, když máte v rodině kardiologická onemocnění. Může sice jít například o "zaražené větry", ale velmi podobně se projevuje i srdeční infarkt, takže vyšetření je nezbytné. Kardiologové tvrdí, že u žen jsou příznaky infarktu méně specifické a závažné – může jít "jen" o náhlé pocity dušnosti, nevolnosti či bolesti v krku.

    Takže když podobné projevy zaznamenáme a není důvod se domnívat, že jde o důsledek vyčerpání, je třeba co nejrychleji spěchat k lékaři a nechat si natočit EKG. Podle toho se dá závažnost situace vyhodnotit a lze zvolit vhodnou léčbu.

  • Brnění prstů a bolest v zádech

    Autor: Shutterstock.com

    Jen málokdo může říct, že ho záda nikdy nebolela. "Nejčastěji k tomu dojde, když přeceníme síly nebo nosíme něco těžkého. V případě, že se bodavé bolesti objeví bez těchto důvodů a přidávají se k nim brnění prstů na noze či silné bolesti v noze, může jít o vyhřezlou ploténku, která tlačí na nerv," říká rehabilitační lékař a fyzioterapeut Jan Sedmík. 

    Když taková situace nastane, je třeba, abychom se nechali vyšetřit, protože v opačném případě hrozí poškození nervů míchy a ochrnutí. Jestliže dorazíme k lékaři včas, jsou možnými a vhodnými řešeními fyzioterapie, hloubkové obstřiky nebo léky na uvolnění kosterního svalstva. Naopak v případě, že je léčba zahájena pozdě, je většinou jedinou možnou variantou operace. 

  • Tuhnutí šíje a krku s horečkou

    Autor: Shutterstock.com

    Bohužel v takových případech nejde o běžnou virózu, jak bychom se mohli domnívat, ale nejspíše o zánět mozkových blan. Zatuhnutí se projevuje tím, že nejsme schopni bradou dosáhnout na hruď. Okamžitá lékařská pomoc je nutná, aby nedošlo k poškození mozku. Včasná léčba pomůže v naprosté většině případů zabránit závažným až fatálním následkům.

  • Chrapot

    Autor: Shutterstock.com

    Chrapot, který nedoprovází běžné onemocnění dýchacích cest a který trvá delší dobu, může signalizovat nádor v oblasti krku. Proto je nutné vyšetření na ORL. Podle odborníků je u těchto druhů rakoviny velmi důležitá včasná diagnóza ještě v době, kdy se nádor nezačal šířit do okolních tkání a tvořit metastázy, protože jinak je už i kvůli lokalizaci nádoru v oblasti krku a hlavy léčba obtížná a náročná. 

  • Změna frekvence vyměšování

    Autor: Shutterstock.com

    V případě, že chodíte na toaletu jednou denně, a najednou začnete mít problémy se zácpou (nebo průjmem) a potíže se nedají vysvětlit dietou nebo velkým stresem, je třeba zajít na vyšetření. "Může se totiž jednat o zánětlivé střevní onemocnění nebo i nádor. Lékař nejčastěji navrhne kolonoskopické vyšetření, které pomůže diagnostikovat problém," říká gastroenterolog Marek Beneš. 

  • Zvětšené uzliny

    Autor: istock.com

    Velmi často bývají uzliny zvětšené kvůli běžnému onemocnění (angína, bakteriální infekce a podobně). V případě, že jsou zvětšené bez podobných souvislostí, je lepší zajít na konzultaci k lékaři. Může se totiž jednat o projev nádorového onemocnění (lymfatických uzlin, prsu, varlat...). Je potřeba začít několika vyšetřeními (například odběry krve) a podle jejich výsledků rozhodnout o dalším postupu a léčbě. 

     

    Další zajímavosti ohledně zdraví najdete v novém čísle Blesk zdraví:

    3742419:gallery:true:true


Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...