Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás nadýmání? Zbavte se nafouklého břicha jednou provždy!

  • 23. října 2017 | 06:00

    K plynatosti, nadýmání nebo také větrům dochází při trávení jídla poté, co se dostane do tlustého střeva. Tam ho začnou rozkládat bakterie. Právě při tomto procesu se uvolňují různé chemické látky nebo prvky. Plynatostí se pak označuje stav, kdy je v trávicí trubici víc plynu, než je běžné, a člověku často odchází plynů příliš mnoho. 

  • Kdy jít k doktorovi?

    Autor: Shutterstock.com

    Větry můžou být ale i prvním příznakem chorob trávicího traktu – například onemocnění jícnu, zánětů žaludku, vředových problémů, chorob slinivky, žlučníku, jater nebo střev. Na vyšetření ke gastroenterologovi je třeba zajít v případě, že nadýmání a plynatost trvají dlouho, nezabírá úprava jídelníčku, omezení nadýmavých potravin ani dostatečný pohyb. Ten je mimochodem pro správný odchod plynů z těla zásadní. Zbystřete i tehdy, když větry provází bolest břicha, krev ve stolici a hubnutí. 

  • Co vyřadit z jídelníčku?

    Autor: Shutterstock.com

    Za plynatost mohou leckdy i potravinové alergie, nesnášenlivost lepku (zkuste vyřadit bílou mouku), nesnášenlivost laktózy (omezte kravské mléko) nebo tzv. syndrom dráždivého tračníku. Ten se projevuje kromě nadýmání především opakovanými průjmy. Příčinou tohoto problému bývá obvykle nahromaděný stres, dlouhodobý psychický tlak a nedostatek odpočinku.

  • Které pilulky pomůžou?

    Autor: Shutterstock.com

    Nikdy nic nezkazíte investicí do probiotik. Volně prodejný přípravek Lactocare obsahuje probiotický kmen Bacillus coagulans a vlákninu arabinogalaktan, které jsou dohromady velice účinné jak na ochranu střevní sliznice, tak proti plynatosti. A na akutní omezení plynatosti, případně i bolestivých křečí vyzkoušejte z volně prodejných přípravků Noball, Espumisan nebo aktivní uhlí. 

  • Co nedělat po jídle?

    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodně neležte v posteli, to trávení zhoršuje. Naordinujte si krátkou a pomalou procházku, rychlejší tempo naopak škodí. Hlavně ale jídlo nehltejte, každé sousto byste měla přežvýkat až padesátkrát! Škodí i zdánlivé drobnosti, například pití brčkem nebo časté žvýkání žvýkaček, při kterém se nadýcháte hodně vzduchu. Vadí i sycené nápoje. Pivo sice také nadýmá, ale když si ho dáme v přiměřeném množství, pak nevadí (ono přiměřené množství představují u mužů tři malá a u žen dvě malá piva). ¨

  • Které bylinky užívat?

    Autor: Shutterstock.com

    Vynikající je například odvar z fenyklu nebo kmínu. Jeho příprava je snadná: stačí převařit čtvrt litru vody a přelít jednu čajovou lžičku sušených bylinek (koření). Nechte stát 15 minut a popíjejte třikrát denně. Skvělý je i anýz, ten stačí dokonce jen žvýkat v ústech – pomůže od přebytečných plynů a zároveň provoní dech. Proti větrům je výborným lékem i správné dýchání. Je třeba se nadechovat pomalu a hluboce. A usazenin ve střevech, které plynatost podporují, se dá velice snadno zbavit konzumací citrusů. Ideální je grep, pomáhá i pomeranč nebo citron.

  • Co když nic nezabírá?

    Autor: Shutterstock.com

    Vsaďte na ozdravný jednodenní půst! Celý den pijte hodně vody s citronovou šťávou a k tomu jezte zeleninové vývary, do kterých ale nedávejte nadýmavou zeleninu (květák, zelí, kedlubny). 

Autor: pro
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...