Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nosíte správnou velikost bot? Možná jste si celý život měřili nohu špatně

14. října 2017 | 06:00

Znáte to. V obchodě jste narazili na vysněný pár bot, ale bohužel nemají vaši velikost. V domnění, že je přece jen rozchodíte, si koupíte pár o číslo menší. Chyba! Možná totiž ani netušíte, jaké problémy si můžete přivodit. Mozoly, puchýře nebo kuří oka rozhodně nejsou nic příjemného.

Přestože máte celý život velikost 39, musíte občas počítat také s tím, že každá bota je jinak šitá, a že vám tak někdy padne o velikost menší či větší pár. Záleží také na typu boty. Letní sandálky vám mohou sedět jinak než zimní kozačky. 

Změřte si nohy

Jak nejlépe přijít na to, jakou velikost vlastně máte? Jednoduchým měřením! A jak na to? Stačí vzít do ruky papír a tužku. Posaďte se do křesla a ujistěte se, že povrch pod vámi je skutečně plochý. Nohu položte na papír a nakreslete kolmou čáru podél špičky nejdelšího prstu.

Vzdálenost od začátku papíru k čáře změřte v centimetrech a převeďte na odpovídající číslo podle tabulky, kterou snadno najdete na internetu. Nezapomínejte vždy měřit obě chodidla a boty kupujte podle toho většího. Pokud si pořizujete uzavřenou obuv, mějte na sobě při měření ponožky. 

Jak vybrat správný pár?

Boty vybírejte odpoledne. Po celém dni je noha totiž nejobjemnější. Při zkoušení se nezapomínejte projít v prodejně. Obuv nesmí nikde tlačit ani proklouzávat. Pozornost věnujte také tvaru boty. Vybírejte takové boty, ve kterých vydržíte celý den. Dámy, pokud kupujete boty na podpatku, ujistěte se, že v nich vydržíte déle než hodinu. To samé platí u páskových lodiček nebo sandálků. Pásky by neměly být příliš tenké, aby se nezařezávaly do kůže. 

Máte velké nohy? Poradíme vám, jak si vybrat ideální obuv!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovic

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...