Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Co škodí tělu více než kouření? Tohle vás překvapí!

10. října 2017 | 06:00

Nekouříte, protože si nechcete ničit zdraví? To je správné, ale věděli jste, že i jiné činnosti mohou výrazně poškozovat vaši kondici? Vsadíme se, že některé z nich určitě děláte! Jaké to jsou? 

Některé činnosti mohou z dlouhodobého hlediska vést k závažným civilizačním chorobám. Děláte je, aniž byste si to uvědomovali. Které to nejčastěji jsou? 

Celodenní sezení 

Přestože si jdete občas zacvičit, může mít celodenní sezení v kanceláři nebo třeba v autě vliv na vaše dlouhodobé zdraví. A to nejen, co se týče vašich zad, ale podle jedné studie prý celodenní sezení a nedostatek pohybu mohou být i jednou z příčin, které vedou k nádorovým onemocněním, a to převážně tlustého střeva, konečníku, prostaty nebo prsou. Spíše ale než vaše pozice vsedě v kanceláři za to může životní styl s tím spojený. V potaz je také nutné brát fakt, že tyto výzkumy se provádějí často v civilizovaných zemích, kde je výskyt těchto nemocí častější.

Abyste se trochu rozhýbali, snažte se být trochu aktivní už v kanceláři. Když se zdravíte s kolegou, vstaňte od stolu, alespoň jednou za hodinu se jděte projít. Jen co přijdete domů, nesvalte se ihned do gauče před televizi, ale udělejte si procházku. Byť se cítíte unaveni, věřte, že je to jen psychická znavenost, vaše tělo je po celodenním sezení čerstvé. 

Příliš mnoho uzenin 

Určitě jste někde někdy slyšeli, že uzeniny nepatří mezi ta nejzdravější jídla. Ale neměli byste to brát na lehkou váhu. Letos na jaře Světová zdravotnická organizace zařadila uzeniny na černou listinu produktů, které mohou být rakovinotvorné. Týká se to těch masných výrobků, které jsou zpracovány uzením nebo jinou konzervací. Nemusíte ale hned z lednice vyhazovat všechny potraviny, které by se eventuálně mohly podepsat na vašem zdraví. 

"Existuje jednoznačná spojitost mezi rakovinou tlustého střeva, stravou a pitím alkoholu. Důležité je zmenšit množství tuků, které konzumujeme," upozorňuje Kateřina Janovská, předsedkyně Národní sítě podpory zdraví. Jednou ze skvělých prevencí – ostatně proti většině neduhů dnešní doby – je používání selského rozumu. Pokud si jednou za čas dáte nějakou tu uzeninu, doplníte ji dostatkem zdravých potravin, hlavně těch bohatých na vlákninu, které podporují zdraví střev, nemusíte se bát. 

Nesprávný olej 

Vybrat si ten správný olej je opravdu oříšek. Jeden je drahý, druhý je společensky nepřijatelný, třetí zase může být nezdravý, na čtvrtém se nedá pořádně smažit. Tak jak to tedy je? Rozhodně co se týče rostlinného oleje, dejte si při smažení pozor. Ne že by on sám snad mohl způsobit zdravotní problémy, ale výpary, které z něj stoupají při smažení, ano. Konkrétně jde o aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky, tedy látky, které se nacházejí i v cigaretovém kouři. 

Opalujete se? Tak s mírou!

V posledních letech stoupá počet lidí s rakovinou kůže. Samozřejmě na tom má svůj značný podíl stále se zvětšující ozonová díra, ale také fakt, že kult krásy stále hlásá: čím opálenější, tím lepší! Takže se před sluníčkem příliš nechráníme, cestou do práce krémy nepoužíváme, což pak v celkovém součtu může být pro naše zdraví skutečně nebezpečné. A pokud to ještě podpoříme občasným grilováním v solárním studiu, na malér je zaděláno. 

Snažte se tedy skutečně dodržovat všechny zásady správného opalování, používejte krémy, mažte se každé dvě hodiny. V létě si pořiďte kosmetiku s SPF, která vaši pokožku ochrání. Jezte potraviny bohaté na beta-karoten, tedy na vitamin A, ve kterém je obsažen. Je například v mrkvi, meruňkách, rybím tuku, játrech, vaječném žloutku nebo třeba brokolici.

Málo spánku

Pokud budete spát denně méně než šest hodin, zaděláváte si na vysoký tlak, infarkt, mrtvici, obezitu a další civilizační choroby. Ačkoliv nemáte pocit, že byste byli unavení, nepodceňujte své tělo, ono si to všechno totiž bude pamatovat a pak vám to jednou pěkně spočítá. 

Pozor ale – počítá se nejen nedostatek spánku, ale i jeho špatná kvalita. Jestli se cítíte dlouhodobě unaveni, rozhodně to není normální stav a měli byste to začít řešit s lékařem. Jasně, každý máme v životě období, kdy té energie příliš není, ale to by nemělo trvat věčně. 

Chcete se lépe vyspat? V našem videu najdete deset tipů, které vám pomůžou!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

Sklenička za odměnu 

Ačkoliv některé studie potvrzují, že sklenička alkoholu denně je v pořádku, příliš na to nespoléhejte. Pravidelné užívání alkoholu totiž může naopak uspíšit rozvoj některých onemocnění, případně celkově zhoršit zdravotní stav. S alkoholem, a to zejména s pivem, jsou spojeny třeba rakovina tlustého střeva nebo vysoký cholesterol. 

Vedle toho platí: až příště půjdete na pivo, vzpomeňte si, kolik kalorií má. Za večer tak můžete "urazit" takový energetický příjem, že by vám vystačil na celý den. Cukry v alkoholu se pak přeměňují v tuk, který se ukládá v oblasti břicha, tedy stává se pro nás nebezpečným.







Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...