Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Věří své práci! Odstranit dioptrie si nechávají i pracovníci očních klinik

Koordinátorka zdravotní péče Tereza Burdová si nechala odstranit dioptrie laserovou metodou
16. října 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Bezpečnost a úspěšnost chirurgických zákroků je díky úrovni moderní medicíny dnes již velmi vysoká. Nejinak je tomu i u operací očí, jejichž počet celosvětově prudce narůstá. Jedinečnou možnost přesvědčit se měli i Jan Vaverka z Brna a Tereza Burdová z Prahy, a to nejen proto, že oba pracují na očních klinikách. Oba totiž podstoupili korekci zraku bez jakýchkoliv obav – prostě věří tomu, co dělají!

Pracovníci klinik se při své práci často setkávají s nejrůznějšími dojmy a názory pacientů. Do jejich pocitů se dokážou lépe vžít ti zaměstnanci, kteří oční operaci sami podstoupili a mohou se tak s pacienty podělit o své zkušenosti.

Jedním z nich je koordinátorka zdravotní péče pražské Oční kliniky DuoVize Tereza Burdová, která se tak zařadila po bok dalších 31 kolegů se zkorigovaným zrakem. Zahodit brýle se definitivně rozhodla až díky svému zaměstnání: „O odstranění dioptrií laserem jsem přemýšlela už dlouho, vlastně od prvního ročníku gymnázia, ale definitivně jsem se rozhodla až teď,“ říká Tereza.

Konečně volnost!

Brýle Tereze vadily hlavně při sportu, proto začala používat kontaktní čočky. Ty jí zprvu vyhovovaly. Pak ji ale přestala bavit přísná pravidla jejich nošení. „Musela jsem důsledně dodržovat doporučenou dobu používání čoček, pouzdra i roztoku a vše včas měnit, jinak bych riskovala infekci. Také jsem si musela dávat pozor, abych s čočkami v očích neusnula. A samozřejmě jsem s sebou pořád musela nosit pouzdro na čočky s roztokem. Prostě žádný komfort, žádná volnost,“ vysvětluje Tereza. Rozhodla se proto pro bezbolestné laserové odstranění dioptrií do dálky i astigmatismu metodou NeoLASIK HD.

Na nový zrak si rychle zvykla a těší se na zimní sporty: „I taková koulovačka bude konečně stát za to,“ nemůže se dočkat Tereza.

S krátkozrakostí se dlouhých 14 let potýkal také optometrista Jan Vaverka z brněnské Oční kliniky NeoVize. Se svými sedmi dioptriemi se neobešel bez kontaktních čoček, které mu vadily při sportu i cestování. „Nejvíce mě moje dioptrická vada omezovala na horách, nemohl jsem si je užít tak, jak jsem vždy chtěl. Pro manipulaci s kontaktními čočkami jsem potřeboval čisté prostředí a někdy to byl problém,“ vysvětluje Honza. Kvůli vysokému počtu dioptrií ale nemohl podstoupit laserovou operaci, přesto pro něj existovalo jiné řešení: implantace nitroočních kontaktních čoček zvaných ICL. Ty, stejně jako laserová operace, korigují krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Po operaci již žádné brýle ani čočky nepotřebuje: „Ráno se vzbudím, otevřu oči a hned vidím. Vidím na budík, vidím z okna na lidi venku. Je to krásný pocit,“ raduje se Honza.

Optometrista Jan Vaverka se zbavil svých 7 dioptrií implantací nitroočních kontaktních čoček zvaných ICL
Autor: Neovize Group s.r.o.

Strach je zbytečný

Zhruba třetina pacientů má z operace očí obavy. Ty jsou však neopodstatněné, dnes se jedná o rutinní bezbolestné zákroky, které se v naprosté většině provádějí ambulantně a pacienti ještě týž den odcházejí s doprovodem domů. Rozhodnutí podstoupit korekci oční vady by přesto nemělo být bráno na lehkou váhu. Usnadnit jej by měly údaje o počtu provedených operací dané kliniky, její přístrojové vybavení a kvalitní předoperační i pooperační péče. Významnou roli samozřejmě hrají také reference pacientů i zkušenosti a přístup samotných lékařů.

Zázraky neslibujeme

Ačkoli jsou laserové operace dnes běžné a pro většinu pacientů vhodné, některé dioptrické vady laserovou operací nevyřešíme. Pacientům tak doporučujeme nitrooční zákroky např. implantaci ICL čoček. U nás najdeme řešení pro 9 z 10 pacientů. Zázraky ale neslibujeme a se zrakem pacientů neriskujeme. Hlavním cílem je pro nás vždy kvalitní vidění.

 
   

 

Video se připravuje ...