Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Psi a kočky zlepšují zdraví svých majitelů. A uklidní vás lépe než partner!

  • ...
    10. září 2017 | 06:00

    Sice vás rozčiluje vrstva chlupů po celém bytě, ale svého domácího mazlíčka byste ani tak za nic na světě nevyměnili! Dobře děláte! Pes je věrný, kočka vyskočí na váš klín v momentě, kdy je vám nejvíce smutno. To ale není všechno! Zvířata také posilují vaši imunitu a pomůžou vám zhubnout!

  • Dobrá nálada

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte špatný den? Cítíte se osamělí a poslední dobou vás dokáže rozplakat i dojemná reklama? Pouhá půl hodina s domácím mazlíčkem to dokáže změnit! Dovádění, hraní nebo mazlení s kočkou nebo psem totiž v mozku uvolní látky, které přivolávají pocit štěstí.

    V dnešní době se můžete zúčastnit i zvířecí terapie, která má velice pozitivní výsledky. Ti, kteří vlastní domácího mazlíčka, jsou i více vyrovnaní, šťastnější a cítí se méně osamocení. Kontakt se zvířetem uvolňuje v těle oxytocin, který je známý jako hormon lásky.

  • Stres

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kontakt s domácím mazlíčkem dokáže také snížit hladinu kortizolu v těle. Kortizol je hormon, který vyvolává pocit stresu, deprese nebo úzkosti. Efekt je velmi citelný! Americká studie dokonce prokázala, že pět minut vedle domácího mazlíčka bylo mnohem více uvolňujících nežli pět minut strávených se svým partnerem. O benefitech, které přináší domácí mazlíčci, se dozvěděly i některé firmy, které nyní dovolují si své psy brát do kanceláře. Zaměstnanci tak měli celý den nižší hladinu stresu.

    Jak se zbavit stresu i bez pomoci chlupatého mazlíčka?

    Video se připravuje ...
    Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

  • Uvolnění bolesti

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci také spekulují nad možností, že kontakt s domácím mazlíčkem by mohl uvolňovat bolest. Zaručený výsledek ale doposud nezískali. Nic ale neztratíte tím, když to sami vyzkoušíte. Pokud si nechcete rovnou pořizovat chlupáče domů, domluvte se s kamarádkou, že jí pomůžete s venčením. Dlouhá procházka s veselým společníkem vám dost možná pomůže. 

  • Psík pro krásnou postavu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Aktivní pes potřebuje … no … hodně aktivity! Nemusí nás tedy překvapovat, že majitelé psů mívají tělo krásně vytvarované. Každý pes potřebuje jít minimálně dvakrát denně na pořádnou procházku a to je na postavách páníčků dobře znát! A navíc chození se psem je vždy provázáno s větší společenskou interakcí. Proto se v parcích nevyhnete ani krátkému pokecu s pěkným sousedem.

  • Srdce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hlazení mazlíčka, poslouchání ptačího zpěvu nebo dokonce pozorování rybek plavajících v akváriu, to vše uklidňuje srdeční frekvenci a snižuje krevní tlak. Milovníci domácích zvířat mohou mít také nižší hladinu cholesterolu. Pokud tedy žijete s domácím mazlíčkem pod jednou střechou, možná nebudete muset tak často navštěvovat vašeho lékaře. Nedávná studie dokonce prokázala, že lidé žijící s kočkami mají menší pravděpodobnost, že zemřou na srdeční příhodu, nežli ti, kteří kočku nemají. Další studie zjistila, že majitelé psů mají devětkrát větší pravděpodobnost, že budou žít ještě jeden rok po infarktu, nežli ti bez psů.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...