Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Biopotraviny: Jsou opravdu zdravější, nebo jde jen o peníze?

  • 2. září 2017 | 06:00

    Zájem o to, jak se stravujeme, je čím dál tím větší. Biopotraviny jsou proto dnes běžnou součástí supermarketů a tržiště s těmito produkty praskají ve švech. Kolem biopotravin ale vznikla velká bublina. Co je pravda, a co už je drb?

  • Mýtus - biopotraviny se nehnojí

    Autor: Shutterstock.com

    Co jsou to vlastně produkty označovány značkou Bio? Ekologické zemědělství se snaží minimalizovat chemické znečištění prostředí, půdy, vody, živočichů a lidí. Biopotravina je produktem právě takového zemědělství. Ekozemědělci k hnojení nepoužívají průmyslová hnojiva a o svou úrodu se musí starat organickým způsobem. Stejně jako naše babičky tedy hnojí hnojem, močůvkou nebo kompostem. O své hospodářství se starají zodpovědně tak, aby nedošlo k přenosu zvířecích nemocí na člověka.

  • Pravda - systém pěstování se příliš neliší

    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho lidí se domnívá, že ekologičtí zemědělci dnes využívají postupy, které používali už naši prarodiče. Není tomu úplně tak. Ekologičtí zemědělci využívají moderní technologie a stroje, které dbají o kvalitu surovin a zároveň nezatěžují životní prostředí. Ekologické zemědělství tedy skutečně není krok zpátky do minulosti.

  • Pravda - biopotraviny jsou dražší

    Autor: Shutterstock.com

    Musíte počítat s tím, že za kvalitu se přece jen platí. Opravdu nesmyslně vysokým cenám se ale můžete vyhnout, pokud budete trochu hledat. Některé obchody mohou mít úplně jiné ceny, případně slevové akce. Pokud nakoupíte přímo od farmáře, zaplatíte také většinou méně než u prodejních pultů. Neplatí to ale samozřejmě ve všech případech.

  • Pravda - biosuroviny jsou zdravější

    Autor: Shutterstock.com

    O zdravost biopotravin se vědci stále přou. Existuje několik výzkumů, které potvrzují jedno, a jiné zase to samé vyvracejí. Pravda ale je, že biopotraviny zaručeně obsahují velmi malé, až nulové množství pesticidů, což jsou látky, které se do potravin dostávají právě chemickým hubením škůdců. Někteří odborníci považují přítomnost pesticidů v potravinách za největší zdravotní hrozbu civilizace. Takže biopotraviny můžeme jednoznačně považovat za zdravější.

    Co je na biopotravinách zdravé?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Vím, co jím

  • Mýtus - biomaso je plné parazitů

    Autor: Shutterstock.com

    Ekozemědělec se o svůj dobytek musí starat stejně tak jako jakýkoliv jiný farmář. Mezi podáním léčiv zvířeti a prodejem jeho masa navíc musí uplynout delší interval nežli obyčejně. Před porážkou musí každý kus dobytka projít veterinární kontrolou, aby splnil všechny hygienické i zdravotnické normy. Takže v tomto ohledu jsou obavy naprosto zbytečné.

  • Mýtus - Značku Bio může mít cokoliv

    Autor: Shutterstock.com

    Je pravda, že bioproduktů je v obchodech tolik, že leckdo může mít pocit, že se podobnou značkou pyšní úplně každý. Můžete jí ale bez obav důvěřovat. Výrobky označené Bio podléhají přísné kontrole. Ta probíhá každoročně přezkoumáním zemědělství od semínka přes péči o půdu až k označení na obale. Tyto podmínky ovšem platí jen pro potraviny, ne pro kosmetiku a textil, kde jsou pravidla jiná!

  • Pravda - Bio je jen jedno

    Autor: Shutterstock.com

    Na etiketách různých produktů se může objevit označení „farmářské“, „lokální“, „tradiční“ nebo „domácí“. Tato označení ovšem nemají se značkou Bio nic společného. Značení Bio je jediné pod ochranou státu a Evropské unie. Jiná označení nemají žádný právní podklad, a mohou tak být úplně na čemkoliv.

  • Mýtus - biovejce jsou obyčejná vajíčka

    Autor: Shutterstock.com

    Je pravda, že okem asi mezi vejci rozdíl nepoznáme. Pokud byste ale měli možnost nahlédnout do jejich složení, rozdíl byste skutečně poznali. Na rozdíl od slepice z ekologické farmy, která se může volně pohybovat na čerstvém vzduchu a zobat krmivo z ekologického hospodaření, je na tom slepice z velkochovu mnohem hůř. Celý život je zavřená v kleci, kde se nemůže ani otočit, a je krmena směsí výživných látek. Ve složení vejce se takový rozdíl skutečně projeví, a to především v množství omega mastných kyselin.

  • Pravda - v chuti není rozdíl

    Autor: Shutterstock.com

    Chuť se dá jen těžko měřit. Proto je otázka, jestli jsou biopotraviny chutnější nežli obyčejné výrobky, spíše věcí preference. Chuť závisí na celé řadě faktorů, a přestože jedni by biopotraviny už nikdy nevyměnili, druzí jen s podivem krčí rameny. Faktem ale zůstává, že biopotraviny obecně obsahují méně vody, a proto je jejich chuť sytější. Roli by mohlo hrát i to, že biopotraviny si oblíbilo mnoho světových kuchařů a nedají na ně dopustit.

  • Mýtus - ekologické zemědělství nic nestojí

    Autor: Shutterstock.com

    Někdo by se mohl domnívat, že právě proto, že ekologické zemědělství využívá jen organická hnojiva, jsou náklady nižší. Průmyslové ošetření je sice dražší, jenomže biopotravina vyžaduje o to více péče. Místo chemických postřiků tedy přichází do hry lidská péče. Farmáři se o své produkty musí dostatečně starat, je zapotřebí plít, očišťovat úrodu a hubit škůdce. Cena lidské práce je skoro k nezaplacení.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...