Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Potíte se v noci? Můžou za tím být nemocné srdce, rakovina nebo nevhodné léky!

  • ...
    19. srpna 2017 | 06:00

    Každý z nás se už někdy probudil propocený, třeba po děsivém snu. To ale není to, co lékaři nazývají odborným termínem nadměrné noční pocení. To může signalizovat vážný problém. Občas propotíte prostěradlo, a nevíte proč? Raději se ujistěte, že netrpíte žádným z následujících neduhů.

  • Srdeční onemocnění

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud se v noci často probouzíte propocení, může existovat zvýšené riziko toho, že trpíte nějakou srdeční chorobou. Pro ženy středního věku toto varování platí dvojnásob, tvrdí američtí vědci, kteří v roce 2014 studii zveřejnili. Všechny ženy, které byly během studie pozorovány, prokázaly svůj zdravotní stav, věk, stav menopauzy a faktory životního stylu. Silnější ženy, ženy středního věku, ženy s vysokým krevním tlakem i ženy s diabetem mohou trpět více nočním pocením. 

    Často se v noci budíte? Máme pro vás tipy pro lepší spánek:

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

  • Chytili jste bacil

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Pokud poslední dobou trpíte častěji nadměrným nočním pocením, může to znamenat, že vaše tělo bojuje s nějakou infekcí. Pokud je pocení doprovázeno horečkami, nevolností nebo malátností, je vysoká pravděpodobnost, že jste chytili nějaký bacil. Pocení i horečka jsou známkou toho, že vaše tělo s nemocí bojuje, a v tomto případě vaše potíže při správné léčbě za pár dní ustanou.

  • Můžete mít problémy se štítnou žlázou

    ...
    Autor: istock.com

    Nadměrným nočním pocením mohou více trpět i ti, kteří se potýkají s nemocí spojenou se špatnou funkcí štítné žlázy. Ostatní zdravotní problémy, které mohou být spojeny s funkcí hormonů, mohou také vyvolávat nadměrné pocení během spánku.

  • Berete nevhodné léky

    ...
    Autor: Profimedia

    Nadměrné noční pocení je běžný vedlejší účinek mnoha léků. Nejčastějšími léky vyvolávajícími toto nepříjemné pocení jsou antidepresiva, některé hormonální léky i léky používané diabetiky, pokud hladina cukru v jejich krvi klesne pod normu. Ale i jiné běžně užívané pilulky v kombinaci s nevhodnými léky vyvolají nekontrolovatelné pocení. Pokud se obáváte, že právě to je váš problém, vyhledejte lékaře.

  • Máte popletený imunitní systém

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Autoimunitní onemocnění vznikají tehdy, když váš imunitní systém mylně vyhodnotí běžnou situaci, tedy normální nebo benigní stav "označí" za zdraví škodlivý. V tento moment se začne vaše tělo nebezpečí bránit, a proto se nadměrně potí. Mezi podobné nemoci, kdy běžně dochází k nočnímu pocení, patří například celiakie, revmatoidní artritida nebo lupus.

  • Rakovina

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některé druhy rakoviny mohou vyvolávat přílišné pocení během nočních hodin. Pokud vedle nadměrného pocení pociťujete také únavu, ztrácíte na váze a všimli jste si zvětšených lymfatických uzlin, další krok, který byste měli učinit, je neprodlená návštěva lékaře.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...