Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Otravu nemusíte mít jen z jedovatých hub. Jaká je první pomoc?

  • Poznáte, které houby jsou nejedlé?
    11. srpna 2017 | 06:00

    Vedle toho, že jsme národ pivařů, jsme také národ houbařů. Jakmile jsou pro to jen trochu vhodné podmínky, začneme se motat po lese s hlavou hluboce skloněnou. Jenže jste si jistí, že znáte všechny jedovaté houby? A víte, že otravu můžete mít i z těch zdánlivě jedlých? 

  • Lehčí otravy

    Autor: iStock
    Otravy houbami můžeme rozlišit na nejtěžší otravy, které mohou ohrožovat život, a lehčí, které nám způsobí jen trávicí potíže. V případě lehčích otrav nastávají problémy většinou už chvíli po konzumaci hub, tak zhruba do půl hodiny. Člověku je nevolno, objeví se zvracení nebo také průjem. To je vlastně v pořádku, tělo se tím totiž s otravou vypořádává samo. Pro lidi ale bývají často tyto stavy horší, ale jen kvůli psychice. Máme zafixováno, že pokud se objeví jakékoliv problémy po konzumaci hub, jde o tu nejhorší otravu.

  • Důležitá je příprava

    Autor: istockphoto.com
    K lehčím otravám dochází hlavně po požití hub, které v sobě mají nějaké sice méně toxické látky, ale které byly hlavně špatně připraveny. Některé houby totiž bývají jedovaté jen za syrova, pokud je správně upravíte, zle vám po nich nebude. Těmi jsou třeba hřib kovář nebo václavky. Obsahují termolabilní látky, které jsou ale neutralizovány po patnácti až třiceti minutách vaření.

  • Těžší otravy

    Autor: istockphoto.com
    Mnohem horší to ale je, pokud se vám udělá zle až později po konzumaci hub. Nejčastěji to bývá zhruba šest až dvanáct hodin po konzumaci, někdy to ale může být i déle, dokonce v řádech dnů. Za tak dlouhou dobu už totiž stihnou jedy, které tělo přijalo z houby, působit na orgány. Nejčastěji bývají zasaženy játra a ledviny. Projevy otrav se liší podle toho, jakou toxickou látku v sobě houba měla. Často se ale objevují projevy spojené vedle trávicích potíží ještě s dehydratací, zarudnutím pokožky, malátností, dušností, slabostí, závratěmi.

  • První pomoc

    Autor: Shutterstock.com
    Důležité je, pokud máte pocit, že by mohlo jít o otravu houbami, co nejrychleji navštívit lékaře a ideálně mu přinést vzorek, ze kterého by bylo možné udělat rozbor. Může to být houba samotná, jídlo z ní vyrobené, nebo pokud se objeví trávicí potíže, tak klidně i vzorek vyzvrácené stravy. Zvracení ostatně není na škodu – tělo se tak co nejdříve zbaví toxinů, které se do těla dostaly. Ze stejného důvodu je dobré podat černé uhlí, které na sebe škodlivé látky v těle váže. Zároveň dejte člověku, u kterého máte podezření na otravu houbami, pořádně napít, aby se jedy dostaly z těla močí.

    Více o tom, které houby mohou být ještě jedovaté, se dočtete na webu www.mojezdravi.cz

    Nevyznáte se v houbách? Pak vsaďte na ty z obchodu a připravte si salát s houbami podle Radka Davida!

    Video se připravuje ...
    Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...