Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak na dokonale hladké nohy: Co opravdu zabere na zarostlé chloupky?

  • ...
    13. srpna 2017 | 06:00

    Chcete znát tajemství žen, které mají neustále dokonale hladkou pokožku bez zarostlých chloupků? Prozradíme vám ho! Přečtěte si návod krok za krokem, podle kterého se snadno naučíte, jak správně pečovat o svou pokožku před oholením i po něm.

  • Zarostlý chloupek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vyzkoušela jste už absolutně všechno a máte pocit, že proti zarostlým chloupkům nic nepomáhá? Ať už používáte žiletky, holicí strojky, depilační vosk nebo cukrovou pastu, pokaždé se vám na těle objeví zarostlý chloupek. Chlup vytržený z vlasového pouzdra se při jeho růstu snaží dostat opět na povrch pokožky. Ne vždy se mu to ale podaří! Problém může být v tom, že chloupek je příliš slabý, a tak si nedokáže prorazit cestu ven. Zarostlý chloupek může ale také vzniknout špatným oholením. Vlas se jinak zostří a probojovává si cestu místy, kudy přirozeně neroste. Další na vině ale můžou být buňky odumřelé kůže, které ucpávají póry, a chloupek nemá šanci přirozeně růst. Pokud vlásek nenajde cestu k růstu, zamotá se, kolem něj se začne vytvářet zánět, a vznikne zanícený pupínek.

  • Žiletka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Než se pustíte do nekonečné mise zbavování se chloupků, ujistěte se, že máte správně vybranou žiletku. Investujte raději více peněz do kvalitních žiletek s několika břity, abyste měla jistotu, že chloupek oříznete přesně. Žiletka by také měla mít pohyblivou hlavici, aby se dostala ke každému chloupku ve správném úhlu. Pravidelně vyměňujte břitvy, abyste měla jistotu, že jsou ostré a čisté. Po použití vždy žiletku vydesinfikujte a osušte, aby břitvy nerezavěly. Pokud používáte depilátor, po každém použití ho zbavte všech chloupků a důkladně omyjte, abyste zamezila vzniku bakterií, které způsobují záněty.

  • Teplá voda

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro dokonalé oholení byste měla vždy vyčkat na ten správný moment. Holení nechte na konec všech procedur, které ve vaně provádíte. Pro chloupky je totiž důležité, aby se nahřívaly v teplé vodě co nejdéle. Pokud se raději sprchujete, i horká pára napaří póry a uvolní vlasové folikuly. Zatímco vy relaxujete ponořená v bublinkách, chloupky měknou a vy je pak snadněji odstraníte.

  • Peeling

    ..
    Autor: shutterstock.com

    Ještě předtím, než na chloupky pustíte ostré břity, zbavte se odumřelých buněk kůže, které mohou po oholení způsobovat ucpání pórů a zarůstání chloupků. Dokonalý je pro to peelingový gel, který svou hrubou strukturou obrousí starou kůži. Pro odstranění této vrstvičky kůže můžete také použít jemný kartáček na zuby nebo na obličej.

    Vyrobte si doma snadný peeling:

    Video se připravuje ...
    Vyrobte si doma peeling z olivového oleje a soli • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

  • Chloupek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nyní by mělo být všechno připraveno na to, pustit se do díla. Pokud ale máte pocit, že chloupek je ještě pořád příliš pevný, můžete použít vlasový kondicionér, který jej zaručeně změkčí. Chlup by ale neměl být příliš dlouhý, aby ho mohla žiletka snadno odstranit. Pokud jsou chloupky příliš dlouhé, před oholením je zastřihněte. Pokud používáte depilační strojek, je naopak potřeba, aby byl chloupek delší, aby ho mohl strojek zachytit. Při oholení depilačním strojkem je vhodnější zbavovat se chloupků za sucha. Žiletkou se tomu ale snažte vyhnout. Vždy se holte ve vaně nebo sprše. Pokud ale není zbytí, použijte hydratační krém nebo olej, aby žiletka po kůži lépe klouzala.

  • Holení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Směr, kterým vedete žiletku, po kůži by měl být vždy ve směru růstu chloupků tak, abyste zamezila špatnému zostření vlasu, který obvykle zarůstá. Přestože holení v protisměru růstu chloupků zaručuje hladší oholení, vytvoření pupínků na kůži je vyšší. Pokud používáte kvalitní žiletku a máte naostřené břity, výsledek oholení bude hladký i ve správném směřování.

  • Péče po oholení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ještě není všem dnům konec! Péče po oholení je stejně důležitá jako holení samotné. Když jste se zbavila všech nežádoucích chloupků, vyčistěte pokožku antibakteriálním gelem nebo použijte odličovací vodu s alkoholem. Protože je pokožka po oholení podrážděná, je potřeba ji hydratovat tělovým mlékem. Mléko nechte v klidu vsáknout. Pokud vám to dovoluje situace, po oholení noste volné, nejlépe bavlněné prádlo tak, aby mohla pokožka přirozeně dýchat. Dejte si pozor, abyste příliš těsným prádlem nepodráždila pokožku.

    Přemýšlíte o depilaci? Podívejte se, jak to vypadá:

    Video se připravuje ...
    Jak probíhá depilace voskem? • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...