Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak jednou provždy přestat kouřit? Zkuste tento osvědčený postup!

...
6. srpna 2017 | 06:00

Každý kuřák, který přemýšlel o tom, jak přestat kouřit, moc dobře ví, jak těžké to je. Už jste vyzkoušeli kdejaké metody, ale chutě na cigaretu se prostě nemůžete zbavit? My máme vyzkoušený a osvědčený návod, jak s kouřením nadobro skoncovat!

 

Jako první si musíte promluvit. Ne, nemyslím, že potřebujete psychiatra. Promluvte si sami se sebou o tom, jaké jsou skutečně vaše motivy přestat kouřit.

Přestat kouřit? Chce to ten správný důvod

Jestli je vaší jedinou motivací, že kouření není zdravé, možná to nebude to totiž nemusí být dostatečně silný argument. Dobrým důvodem je například snaha uchránit své okolí od pasivního kouření. Jít příkladem svým dospívajícím dětem. Nebo zdravotní důvody. Můžete si tyto důvody napsat na kus papíru a nosit ho stále u sebe. V momentě, kdy dostanete chuť si zase zapálit, připomeňte si, proč vlastně přestáváte.

Den D berte vážně. Jak se na něj připravit?

Stanovte si datum dne, kdy do úst nevložíte už ani jednu cigaretu. Všechny své zásoby cigaret vyhoďte. Zbavte se i papírků a filtrů na balené cigarety. Vyhoďte všechny popelníky. Pokud si chcete něco nechat “pro případ, že...”, pak ještě nejste připraveni skutečně s kouřením přestat. Pokud totiž jednou přestanete, nesmíte si už nikdy zapálit. Na rozdíl od nekuřáků, kteří mohou cigaretu ochutnat, a utvrdit se tak v tom, že jim nechutná. Vy už navždy zůstanete přeučeným kuřákem, a proto je velká pravděpodobnost, že vám i po dlouhé abstinenci cigareta opět zachutná. Vyperte si záclony, vyčistěte koberce a umyjte auto. Čím víc práce uděláte, tím spíš si další cigaretu dobře rozmyslíte. Všem svým blízkým, rodině, přátelům a kolegům v práci oznamte, že přestáváte kouřit, a poproste je, aby vám pomohli, pokud budete mít slabší vůli.

Vyhněte se spouštěčům

Jste takzvaný společenský kuřák a nejsilnější chuť si zapálit máte hlavně s kamarády u piva nebo skleničky vína? Některá místa nám mohou takzvaně spouštět chuť na cigaretu, a je proto snazší se jim snažit vyhýbat. Potřeba zapálit si je často spojená i s určitým momentem nebo pocitem. Takovým situacím se jen stěží vyhnete, a proto si můžete vymyslet plán nebo scénář, jak se budete v určitých momentech chovat. Pokud vás něco naštve, rozhodí nebo znervózní, zachováte se jednoduše podle plánu. Například: dejte si něco dobrého, abyste zahnali chuť na cigaretu. Dávejte si ale pozor! Většina lidí, kteří přestávají kouřit, má tendenci přibírat na váze. Žvýkejte žvýkačky nebo pijte studenou vodu. Prostě si najděte jiný zvyk, kterým ten dosavadní přebijete. Pokud jste skutečně psychicky vytížení, jděte si zaběhat. Po fyzické aktivitě se totiž do těla uvolňují endorfiny, známé jako hormony štěstí, které vám zlepší náladu.

Podívejte se, jak se i bez cigarety zbavit napětí:

Video se připravuje ...
Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

Neovládáte se? Najděte si odborníka

Mějte na paměti, že skutečně bojujete se silnou návykovou látkou. A že přestat kouřit není procházka růžovým sadem. Skoro 90 % všech kuřáků, kteří se pokoušeli přestat kouřit, opět začalo. Není to ale nemožné. Dnešní trend, který nás nutí dbát o své zdraví mnohem více než kdysi, může nevědomky ovlivnit i vás! Pokud své chutě na cigaretu přesto neovládáte, nebojte se požádat o odbornou pomoc. Pořiďte si nikotinové žvýkačky nebo náplasti. Nevzdávejte se a bojujte!

Odvykání cigaret zasluhuje odměnu

Finance mohou být jedna z velkých motivací, proč se tohoto nezdravého zlozvyku zbavit. Za peníze, které ušetříte, si zasloužíte se dobře obdarovat. Nebojte se také se svým úspěchem svěřit svým přátelům a rodině. Uvidíte, že jejich podpora vám přinese sílu a odhodlání pokračovat v dalších měsících bez nikotinu. Pokud se vám přestat kouřit nepodařilo, nevzdávejte se. Jedno selhání nic neznamená. Většině kuřáků se podaří přestat kouřit až na několikátý pokus. Najděte a pojmenujte důvody, proč jste to vzdali, a zkuste se z předchozích chyb poučit.

Autor: Rebeka Stoklasová
Video se připravuje ...