Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jste cítit? Tělesný pach může znamenat, že trpíte vážnou nemocí. Jakou?

  • ...
    17. července 2017 | 06:00

    Ve vzduchu voní léto, ale bohužel nejen to. Spousta lidí bojuje i s různými tělesnými pachy a ne všechny souvisí s tím, že je teplo a člověk se prostě více potí. Někdy jde o projev větších či menších zdravotních problémů. Jakých? 

  • Alkoholový dech

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Že jste měla pocit, jako by si kolegyně v práci zaskočila na panáka nebo dvojku vína k obědu? Dech se závanem alkoholu může být příznakem cukrovky. Ať si tedy tohoto dechu všimnete u někoho z blízkého okolí nebo u sebe, je určitě potřeba zajít za lékařem. Mezi další příznaky možné cukrovky patří sucho v ústech, únava, těžký dech, nevolnost a bolest břicha.

  • Zápach z úst

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jestli pravidelně chodíte k zubaři a vaše ústní dutina je pod dohledem, zuby bez kazů, ale dech je cítit, měla byste zpozornět. Zápach úst totiž vedle potíží se zuby může být důsledkem poruchy dechu ve spánku neboli spánkové apnoe. „Spánková apnoe je definována jako výskyt zástav dechu ve spánku, které trvají nejméně 10 sekund a opakují se více než pětkrát za hodinu spánku. Apnoe znamená přerušení proudění vzduchu nosem nebo ústy,“ říká MUDr. Milada Hobzová. Může vést k nadměrnému chrápání, kvůli čemuž pak v noci dýcháte ústy. Proto máte velmi suchou sliznici, a to je jedna z nejčastějších příčin zatuchlého a páchnoucího dechu. Opět je potřeba dojít si na konzultaci s lékařem – léčba může představovat třeba jen snížení hmotnosti, změnu životního stylu… v extrémech pak operaci.

  • Ach, ty nohy!

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Příčinou těch nelibých pachů, které se vám linou z chodidel, můžou být nejen staré boty, pot ve stélkách, ale také plísňová infekce nebo jiné kožní nemoci. Kožní onemocnění bývají nepříjemným, dotěrným společníkem a obávaným nepřítelem. „Projevují se svěděním, praskáním, olupováním, palčivou bolestí, puchýři nebo zápachem a přenášejí se velmi rychle,“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Markéta Lorencová. Abyste se tomu vyhnula, je lepší vsadit na prevenci. Používat spreje, krémy či zásypy, prát boty, nosit pantofle, zkrátka větrat chodidla dříve, než se zpotí a začnou zapáchat. Jakmile k tomu dojde, je čas nejen na umytí, ale i návštěvu lékárny,případně lékaře.

    Připravte nohy na léto! Udělejte si profesionální pedikúru v pohodlí domova:

    Video se připravuje ...
    Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto • VIDEO: Adam Balažovič

  • Spousta plynů

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste jedla potraviny, které je způsobují – například zelí, čočku, fazole – není potřeba hned chytat paniku. Ale pokud máte dojem, že vaše břicho se nafukuje i po kávě s mlékem nebo jogurtu, zkuste se sledovat. Může se totiž jednat o laktózovou intoleranci, což představuje vaši citlivost na kravskou bílkovinu (je v mléce, mléčných výrobcích atd.). Na nesnášenlivost laktózy u nás trpí zhruba devět procent lidí. U každého má jiné projevy: zatímco někdo má bolestivé křeče, chce se mu zvracet nebo má průjem, jiný trpí na plynatost. Chce to tedy návštěvu u odborníka, který vám nesnášenlivost na laktózu potvrdí (nebo ne), každopádně poradí změnu stravy, abyste zažívacími problémy netrpěla.

  • Výrazná moč

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Během dne jste toho moc nevypila a vnímáte, že vaše moč má nejen intenzivní barvu, ale i odér? Je čas na pár sklenic vody. Máte-li ale tenhle zážitek i poté, kdy jste dostatečně pila a dost možná vás i bolí v podbřišku nebo při samotném močení, může jít o jednu z variant infekce močových cest. A to už je záležitost pro lékaře. Každopádně ji řešte, nenechte ji přerůst do větších potíží.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...