Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Byla jsem závislá na cukru, tvrdí expertka! Víte, jak z toho ven?

12. července 2017 | 06:00

Čokoláda, limonády, ale i slanina, ovoce a zelenina. Cukr je všude a o jeho rizicích se ještě donedávna moc nemluvilo. Podle výživové poradkyně a blogerky Janiny Černé jde přitom o jednu z nejnebezpečnějších složek jídla. Zvyšuje riziko onemocnění rakovinou a přispívá k rozvoji i dalších nemocí.

Cukr je stejně návykový jako alkohol, drogy nebo třeba kofein, tvrdí výživová poradkyně a blogerka Janina Černá v rozhovoru pro web info.cz. Přestože se to spoustě lidí může zdát jako přehnané, faktem je, že po konzumaci cukru se vyplavuje dopamin, díky kterému se cítíme skvěle. Ale co je horší, je, že tento pocit blaženosti nám může navodit už jen pouhý pohled na sladké. Například na krásně nazdobený dort nebo i na bravurně natočenou televizní reklamu.

Mozek je tedy ovlivňován cukrem podobným způsobem, jako ho ovlivňuje například nikotin. Cukr je přitom nemožné zakázat, protože je obsažen téměř ve všem. A to nejen v potravinách, ve kterých byste ho čekali, jako jsou sladkosti, ale i v ovoci, zelenině, a dokonce i uzeninách.

Čím je cukr tak nebezpečný? Cukr ve vysoké míře, v jaké se konzumuje dnes, příliš zatěžuje játra a ovlivňuje je stejně, jako je ovlivňuje alkohol. Zatímco u alkoholu si ale jeho škodlivé účinky uvědomujeme, u cukru tomu tak není. Výsledkem pak je, že většina populace se v dnešní době cukrem předávkovává.

Podívejte se, jak vypadají jídla bez cukru podle kuchařky Cukrfree od Janiny Černé:

K tomu, abychom se cukru vyhnuli a snížili jeho spotřebu, je potřeba pozorně sledovat etikety. Přidaný cukr totiž najdete například i ve slanině, což je zcela jistě potravina, ve které by ho hledal jen málokdo. Dalším problémem je například agávový sirup, který se sice tváří jako zdravá potravina, ale ve skutečnosti obsahuje 90 procent fruktózy. Bílý cukr jí obsahuje přitom "jen" 50 procent.

Jak snížit spotřebu cukru, abyste své tělo nezatěžovali a neriskovali vznik smrtelných onemocnění, se dozvíte ve videu:

Všechna videa z rubriky Štrunc! můžete vidět ZDE.

Autor: red
Video se připravuje ...