Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skutečné příznaky toho, že málo pijete! Co všechno vám kvůli tomu hrozí?

  • 19. července 2017 | 06:00

    Pokud nepijeme dost, tělo do mozku vyšle signál a my dostaneme žízeň. Lidé ji často přehlížejí a ani si nevšimnou, že by se měli napít. Pokud je vaše tělo dlouhodobě dehydratované, vysílá další a další signály, jak vás na to upozornit. Podívejte se, jak vás upozorňuje, že má žízeň.

  • Sucho v puse

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stává se vám často, že máte sucho v ústech? Tento symptom ale není radno ignorovat. Je to totiž jeden z prvních signálů dehydratace. Pokud cítíte suchost v ústech, v krku nebo na rtech, je nejvyšší čas napít se sklenice vody. Chvilkově můžete žízeň zahnat i sladkou limonádou, ale ta jen problém odloží. Obyčejná pitná voda zažene suchost v hrdle a organismus ji nejlépe využije.

  • Žízeň

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Žízeň není to samé jako suchost v puse. Žízeň je skutečná a někdy se může zdát, že je to neukojitelná potřeba dosyta se napít. Žízeň mají často lidé po konzumaci většího množství alkoholu. Alkohol tělo odvodňuje a dehydratuje, pokud se tedy ráno probudíte a toužíte vypít litry vody, je to paradoxně právě důsledek včerejšího přílišného pití.

  • Suchá pokožka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kůže je největším orgánem lidského těla. Zastává mnoho funkcí a pro všechny potřebuje dostatečné množství vody. Pokud máte suchou kůži, je to jeden z prvních signálů, že jste dehydratovaní, a to brzy předtím, než tělo dospěje k vážnějším krokům, které už mohou ohrozit lidské zdraví. Kvůli nedostatku vody se lidská kůže a celé tělo nemůžou potit, a tím se z nich nemohou vyplavovat toxické látky, nečistoty ani přebytečný tuk. Tyto zdraví škodlivé látky poté zůstávají v těle a ohrožují naše zdraví.

  • Barva očí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Pokud máte bělmo začervenalé krví nebo máte pocit, že jsou vaše oči suché, vaše tělo trpí podstatným nedostatkem tekutin. Pokud je tělo dehydratované, slzné kanálky nejsou zásobovány dostatečným množstvím tekutin, a následkem toho vysychají. Vysychání očních bulv může vážně poškodit vaše oči, a nenávratně tak ohrozit zrak.

  • Barva moči

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dostatečný pitný režim je základní pro pročišťování organismu. Častým chozením na malou vaše tělo z těla důkladně vyplaví škodlivé látky, a pročistí tak i ledviny. Barva vaší moči odhalí, kolik vody jste skutečně vypili. Pokud je na konci dne vaše moč sytě žlutá, nepijete dostatečně. Je to z toho důvodu, že vaše tělo vodu zadržuje, aby mohlo lépe fungovat. Čirá moč naznačuje, že je vaše tělo dostatečně zásobeno vodou. 

  • Bolest zad

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Všechno v lidském těle obsahuje vodu, dokonce i klouby. Chrupavky a klouby jsou z osmdesáti procent tvořeny vodou. Tekutina v chrupavkách je významná pro hladký pohyb kloubů. Pokud nejsou klouby dostatečně zásobovány tekutinou, mohou o sebe dřít. Jestli lidské tělo postrádá dostatečné množství tekutin, může to vést k bolestem v kolenou, v loktech nebo k bolestem zad.

  • Ochabnutí svalů

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Svalová hmota lidského těla je přímo závislá na množství vody, které přijímáme. Platí zde přímá úměra: čím méně vody v těle, tím menší svalová hmota. Během posilování a svalového vypětí se doporučuje pít dvojnásobné množství vody, protože její spotřeba je rychlejší. Díky dostatku tekutin se svaly také lépe hojí, a proto by se měla zmírnit i bolest svalů po tréninku.

    Zvyšte příjem tekutin a zhubněte rychleji! Podívejte se, jak na to:

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

  • Nemoci

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Jste-li často nemocní, i to může být zapříčiněno nedostatečným pitným režimem. Celé lidské tělo – od mozku a srdce až po tu nejmenší buňku v těle – je závislé na tom, kolik vody vypijeme. Aby se všechny orgány mohly zbavovat odpadních látek, které vznikají jejich vlastní činností, potřebují se pročišťovat tekutinou. Nemají-li tekutiny dostatek, začnou se o ni vzájemně obírat. To může vést k oslabení těla a k jeho větší náchylnosti vůči chorobám.

  • Únava

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Trpí-li vaše tělo nedostatkem tekutin, pak se jí nedostává ani v krvi. Také krev potřebuje ke své činnosti dostatek tekutiny. A protože krev celé tělo zásobuje kyslíkem, přestane být tělo okysličené. Nedostatek kyslíku pak vede k pocitu únavy a ospalosti.

  • Hlad

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Pokud není tělo zásobováno dostatečným množstvím vody, skutečně to v organismu může vyvolat něco, co náš mozek rozklíčuje jako hlad. Je proto dobré dostatečně pít v průběhu celého dne, aby tekutina tělu nescházela.

  • Trávicí potíže

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Stejně jako ústa a hrdlo je nutné zvlhčovat celý trávicí trakt. Pokud tělu chybějí nezbytné tekutiny, nemůže ani produkovat dostatečné množství hlenu, který má za úkol chránit žaludeční stěny. Kyseliny, které jsou nezbytné pro trávení potravy, mohou poškodit vnitřní orgány, a způsobit tak něco, čemu říkáme pálení žáhy. Nedostatek tekutin ale může vyvolat i jiné žaludeční problémy.

  • Stárnutí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Množství vody, které je naše tělo schopno zadržovat, s věkem klesá. Škoda, kterou dlouhodobá nedostatečná hydratace způsobuje našim orgánům uvnitř těla, je nenapravitelná a může vyvolat i předčasné oslabování jejich funkcí. Abychom zmírnili takové riziko, je potřeba dodržovat pravidelný pitný režim po celý život.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...