Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Balerínky, žabky nebo jehly: Ve kterých naše nohy trpí nejvíc?

  • ...
    1. července 2017 | 06:00

    Muži to mají snadné! Natáhnou si ponožky až pod kolena, zasunou chodidla do tenisek nebo v horším případě sandálů a s klidným pocitem v duši vyrazí pravou nohou vstříc novému dni. Jenom my musíme přemýšlet nad tím, v jakých botách svým nohám škodíme nejmíň. Co tedy obout v létě?

  • Balerínky

     

    Video se připravuje ...
    Nesmrtelné balerínky: Jaké letos musíte mít? Poradí vám stylistka! • VIDEO: Adam Balažovic

    Jak už to tak bohužel bývá, přesně ty balerínky, které jsou ze všech nejhezčí, jsou současně také extrémně nepohodlné. Kvůli placatým a tenkým podrážkám a často nepřizpůsobeným vnitřkům boty jsou balerínky hrozbou pro zdraví. Ortopedové upozorňují, že jejich dlouhodobé nošení ničí klenbu nohy a promítá se i na špatném držení těla. V důsledku toho můžou balerínky způsobit silné bolesti nohou, kolen i zad. V extrémním případě dokonce mohou vyvolat vznik artritidy.

  • Žabky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Žabky jsou jedny z nejnestabilnějších bot. Abyste je vůbec udržela na noze, musíte křivit prsty a krátit krok. Noha v žabkách nemá žádnou oporu a klouže na podrážce. Chůzí v žabkách tak namáháte nohy a celé tělo mnohem více než ve sportovní obuvi. Důsledkem toho všeho je deformace klenby, bolest nohou a zad. Protože v letních měsících je ale otevřená obuv nutná, vybírejte si takové žabky, které co nejvíce zpevní vaši nohu. Podrážka boty by měla být alespoň čtyři centimetry vysoká, s ještě o trochu vyšším podpatkem.

  • Vysoké podpatky

     

    ...
    Autor: Foto: Foto scom, RÚ Brandýs nad Orlicí, Centrum zdravého sezení

    Boty na vysokém podpatku dokonale přetvoří přirozený postoj a pohyb těla. Kvůli nepřirozeně zvednuté patě se těžiště celého těla posouvá dopředu, snižuje se stabilita, a to škodí lidské páteři. Pokud máte boty na podpatku nepřetržitě několik hodin, způsobí vám bolesti v lýtkách, kotnících i nártech. Tato obuv navíc výrazně zatěžuje kolena, což může vést k osteoartróze.

  • Boty do špičky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Puchýře a otlaky prstů jsou pro mnohé z nás už běžný problém, nad kterým jen mávneme rukou. Dámská obuv, která má zašpičatělou přední stranu boty, brání volnému pohybu prstů a deformuje jejich přirozený tvar. Tato bota současně brání prokrvení prstů a tlačí na ně, takže častým nošením se mohou klouby vybočit a vychýlit. Tato deformace kloubů je přitom velice bolestivá. Proto byste si boty do špičky měla – ideálně – úplně odpustit.

  • Gumová obuv

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože mohou být tyto boty nevzhledné, už od prvního pohledu je patrné, že mají podrážku a vložku vytvarované tak, aby podporovaly klenbu nohy. Díky tomu se můžete vyvarovat bolestí nohou, kolenou i zad. Pokud ale nosíte uzavřenou neprodyšnou botu, nazouváte své nohy do prostředí plného plísní. Noha musí dýchat, aby neměla možnost se zpotit.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...