Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

5 tajemství, která v sobě skrývá ženská krev. Nebojte se otestovat

  • ...
    26. června 2017 | 06:00

    Napadlo vás někdy, že vaše tělo ví mnohem víc než vy? Obzvlášť z krve lze vyčíst hodně. Budete překvapená, v čem všem vám můžou krevní testy pomoct. Lidská krev je prý nejvzácnější tekutina na světě. To bude nejspíš pravda. Dospělý člověk jí má 4 až 6 litrů, a když ztratíte víc než dva, ocitáte se v ohrožení života. Zároveň je krev zrcadlem toho, co se v nás děje. Napadlo vás například, že si z ní můžete „přečíst“ nejen to, jestli jste těhotná, ale i kdy otěhotnět, zda brát antikoncepci či zda se blíží menopauza?

  • Těhotenství

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Počet vajíček, která jednou můžou posloužit jako základ těhotenství, je každé ženě daný při narození. Během plodných let se jejich zásoba postupně snižuje. Čím je žena starší, tím méně jich má pro případné oplodnění k dispozici, plodnost tedy postupně klesá. Pokud chcete vědět, jak na tom v tomto ohledu jste, můžete si zaplatit speciální test. Cena vyšetření je 800 Kč.

    Podívejte se, jak mění ženské tělo během gravidity: 

    Video se připravuje ...
    Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství • VIDEO: Maminka.cz

  • Preeklampsie

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jde o velmi závažné, někdy dokonce zabíjející onemocnění, které se může projevit pouze v těhotenství. Je způsobené špatným fungováním placenty. Signalizují ho bolesti hlavy, mdloby, otoky rukou nebo nohou, krvácení, vzestup krevního tlaku a známky bílkoviny v moči. Tyto příznaky ale leckdy značí i jiné zdravotní problémy. Dříve gynekolog odeslal těhotnou ženu s takovýmito potížemi do nemocnice k několikadenní hospitalizaci a vyšetřování. „Dnes je už k dispozici krevní test, který spolehlivě odhalí bílkoviny v krvi, jasně signalizující, že placenta nefunguje správně,“ říká profesor Jaroslav Racek, odborný garant projektu Lab Tests Online.cz. Nově test hradí zdravotní pojišťovna, je tedy na lékařích, aby ho využívali k rychlému určení diagnózy.

  • Menopauza

    ...
    Autor: Shutterstock

    Příznaky, jako jsou návaly horka, změny nálad nebo poruchy cyklu, samozřejmě znepokojí každou z nás. A po 45. narozeninách z nich dokonce máme hrůzu: co když už je tady klimakterium? „Při těchto příznacích je vhodné provést vyšetření, které zahrnuje zhodnocení hladiny hormonů LH, FSH, případně také estradiolu,“ vypočítává doktor Michal Loucký a dodává, že by ho doporučil provádět i u žen, které se snaží o těhotenství zhruba v 35 letech, ale nedaří se jim počít. V některých případech může být příčinou neplodnosti právě předčasné klimakterium. Při potížích může tento test vyžádat váš lékař, ale sama si ho můžete i kdykoliv zaplatit. Zjištění takzvaného hormonálního profilu stojí zhruba 800 Kč.

  • Osteoporóza

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    … tedy ztráta kostní hmoty, které se lidově říká řídnutí kostí. U žen často vzniká po menopauze, kdy se snižuje tvorba ženského pohlavního hormonu estrogenu, který kosti dosud chránil. Proč znát pravdu o svých kostech? Protože včasným zahájením léčby a jejím dodržováním můžete předcházet zlomeninám. Stav kostí dokážou zjistit nejen rentgenová vyšetření, kterým se říká denzitometrie, ale také citlivý krevní test CTx. Ten odráží rychlost odbourávání kostní hmoty ve vašem těle. Lékař pomocí výsledku tohoto testu posoudí, zda je metabolismus vašich kostí zdravý nebo jestli kostní tkáň ubývá příliš rychle, a podle toho pak stanoví léčbu.

  • Ucpání cév

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zhruba 8 % naší populace si v dědičné informaci nese jednu ze dvou mutací neboli změn jednoho normálního genu, a to způsobuje takzvanou vrozenou – tedy skrytou – trombofilii. Ženám s některou z těchto mutací hrozí v určitých případech vyšší riziko tvorby krevních vměstků neboli sraženin. Ty pak můžou ucpat cévu, a tím zamezit cestu krve třeba i k životně důležitým orgánům. Riziko tvorby krevních sraženin zvyšuje právě užívání kombinované hormonální antikoncepce, ale stoupá i v těhotenství. O této případné dispozici byste měla vědět. Vyšetření zmíněných dvou mutací si lze i zaplatit, stojí 1200 Kč.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...