Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Spálení od slunce? Zapomeňte na panthenol, první pomoc máte v ledničce

7. července 2023 | 14:40

Jasně, měla jste se namazat, ale tak nějak už se to prostě stalo. Spálila jste se od sluníčka. Nebudeme vám to vyčítat, ale pomůžeme vám ty první chvíle, kdy to tak bolí, překonat. Nemusíte chodit do lékárny, většinu našich tipů máte doma.

Tvaroh, mléko nebo probiotický jogurt

Mléčné výrobky mají na kůži uklidňující a hojivé účinky. Ne nadarmo se používají i jako pleťové masky. Probiotický jogurt obsahuje živé probiotické kultury a enzymy a pomáhá léčit pokožku. Vychlazený jogurt nebo tvaroh zlehka namažte na spálenou pokožku a nechte působit, dokud nezteplá (5 až 10 minut), potom smyjte vlažnou vodou. Pokud máte jen mléko, namočte do něj hadřík, vyždímejte ho a přikládejte na postižené místo jako obklad.


Voda

Voda je skvělá, ale zvenku vám na popáleniny moc nepomůže. Užívejte ji hlavně zevnitř. Tělo potřebuje více tekutin na chlazení organismu. Navíc váš organismus bojuje vlastně se zraněním, takže každá pomoc navíc se mu hodí. Pijte minerálky s obsahem draslíku a sodíku, protože tyhle látky ztrácí vaše tělo v horku nejrychleji. Není nutné pít je s ledem, protože tělo pak spotřebovává energii na to, aby se zase uvedlo do normální teploty, a vlastně se tak zahřívá.

NÁŠ TIP: Správný pitný režim je důležitý nejen pro krásnou pleť. Jaké signály tělo vysílá, když pijeme málo?


Zapomeňte na sluníčko

Určitě vás to už napadlo, ale jen pro pořádek – pokud jste spálení, nechoďte na slunce. Alespoň dva dny. Spálená místa zakrývejte lehkou prodyšnou látkou, když už musíte ven, držte se ve stínu a v chladu, mažte se ochranným krémem s vysokým faktorem a hodně pijte. Pokud se vám vytvořily na pokožce puchýře, tak je nepropichujte, tekutina v nich léčí, navíc je velké riziko zanesení infekce. Trpíte-li zimnicí a máte horečku, vyhledejte lékaře.

Další tipy, jak uzdravit sluncem popálenou kůži, najdete na mojezdravi.cz.

Všechno, co potřebujete v létě vědět o opalovacích krémech, najdete v našem videu:

Video se připravuje ...
6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát • VIDEO: Adam Balažovič



Autor: redakce Moje zdraví, inf
Video se připravuje ...