Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápení s trávením. Jak rozpoznat příčinu potíží?

27. června 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Není to nic příjemného. Člověk zažívá stres v zaměstnání nebo ve škole, k tomu rodinné nebo osobní starosti, a najednou se ještě přidají trávicí obtíže. Příčiny těchto problémů jsou různé a stejně tak i možnosti, které vám je pomohou řešit.

Nejobvyklejší příčinou trávicích obtíží, mezi které patří pocit plnosti, pálení žáhy, nadýmání, nevolnost, zácpa či průjem, jsou poruchy pohybu jednotlivých částí trávicího traktu. Svaly těchto orgánů v tom případě pracují příliš rychle nebo naopak pozvolna. Obsah žaludku či střev se tak pohybuje jinou rychlostí, než je normální. To způsobuje spoustu problémů, jak s vyprazdňováním, tak například pocit nafouknutého břicha. Dostaví se pocit plnosti, přestože člověk vůbec není přejedený. Někdy tyto zrychlené nebo zpomalené pohyby mohou provázet také nepříjemné křeče v břiše.

Autor: BAYER s.r.o.

Když člověk trpí opakovaně těmito problémy, vede logicky první cesta k lékaři. Jenže tady se může ukázat ta největší nesnáz. Doktor pacienta prohlédne, nebo dokonce pošle na nejrůznější dílčí specializovaná vyšetření, ale tato vyšetřeníta ale mají jeden jediný nečekaný výsledek. Ukáže se, že trávicí trakt je v naprostém pořádku, že trávicí soustava nevykazuje známky žádného poškození a člověk je tedy vlastně „zdravý“. Až na to, že i nadále trpí všemi výše popsanými problémy. Pak zřejmě problém nesouvisí s trávicím systémem samotným, ale s jeho fungováním, a říká se mu funkční trávicí obtíže.

Funkční trávicí obtíže

Jak už bylo řečeno, trávicí soustava lidí s funkčními trávicími obtížemi je vlastně zdravá. Proto je velice složité stanovit konkrétní příčinu potíží. Může jich totiž být celá řada a ne všechny příčiny byly dosud objasněny. Často se jedná o kombinaci několika příčin: nesprávné stravování, zejména nedostatečný příjem vlákniny, nedostatek pohybu, příliš časté cestování, zadržování stolice, nadměrný příjem kofeinu, alkoholu, nebo užívání některých druhů léčivých přípravků. A nepominutelnou příčinou trávicích obtíží je i stres. Na stres je naše trávicí soustava velice citlivá. Každý si jistě vzpomene na to, jak měl někdy trému, strach nebo jak zažil nějaký trapas. I sama vzpomínka na takovou chvíli někdy vyvolá nepříjemné pocity v oblasti břicha.

Autor: BAYER s.r.o.

Funkční trávicí obtíže nejsou sice nijak závažným onemocněním, ale pokud člověka přepadnou, dokážou pořádně potrápit a znepříjemnit život. Tím spíš, že se většinou objevují v tu nejnevhodnější chvíli, kdy je naopak potřeba být v pohodě a mít dostatek sebevědomí. Proto je dobré těmto obtížím předcházet, například pravidelným pohybem. Není to nic nového – pravidelný pohyb lidem se sedavým zaměstnáním (a takových je nás dnes spousta) doporučují skoro všichni odborníci na zdravou životosprávu. Dobré je také upravit si jídelníček a jíst dost ovoce a zeleniny, aby tělo mělo dostatek vlákniny. Ale nejdůležitější věcí je zbavit se stresu.

Jak omezit problémy

Naučit se zvládat stresové situace není jednoduché. Za zkoušku to jistě stojí, i když přestože to může trvat delší dobu. Jednou třeba nastane ta chvíle, kdy se dostanete do nepříjemné situace, ale na svém zažívání to vůbec nepoznáte. Než však do tohoto stavu dospějete, můžete využít některý z léčivý prostředků. Na trhu jsou různé přípravky, které umějí ulevit od nejrůznějších projevů funkčních trávicích obtíží. Některé léčivé prostředky jsou také na bázi bylin – takzvaná fytofarmaka. Mezi tyto bylinné přípravky patří již více než půl století také Iberogast.

Autor: BAYER s.r.o.

Výrobci Iberogastu využili rozsáhlých znalostí léčivých rostlin a zkombinovali extrakt z devíti různých bylin tak, aby poskytoval úlevu hned od několika hlavních a velmi nepříjemných příznaků zároveň. Iberogast reguluje aktivitu svaloviny trávicích orgánů a působí také proti nadýmání. Může pomoci od pocitu plnosti, pocitu nafouklého břicha nebo uvolnit křeče v břiše. Dokáže si poradit i se zácpou nebo průjmem, protože napomáhá rovnoměrnému pohybu potravy trávicím traktem. Navíc působí protizánětlivě a podporuje vylučování žluči. Během více než padesáti let pomohl již několika generacím lidí od nepříjemných problémů.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Iberogast je léčivý přípravek k vnitřnímu užití. L.CZ.MKT.CC.05.2017.1015

Video se připravuje ...