Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženské problémy? Víme, co dělat, když vás trápí mykóza nebo silné krvácení

  • ...
    19. června 2017 | 06:00

    Jsou věci, které mužští nikdy nepoznají. Menstruační bolesti, premenstruační syndrom, porodní bolesti a spoustu jiných nepříjemností. Co nejvíc trápí nás ženy a jak si s tím poradit? 

Říká se, že ženy mají jiný práh bolesti než muži, vydrží víc a jsou odolnější. Možná na tom něco je, možná ne, nicméně ženy mívají častěji problémy hormonálního původu, poruchy příjmu potravy, migrény nebo úzkosti. Ve stáří zase častěji trpí osteoporózou a degenerativními poruchami. 



  • Nepravidelný menstruační cyklus

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    

Často se projevuje nerovnováhou hormonů estrogenu a progesteronu, které regulují pravidelnost cyklu. Vliv může mít i stres, změna antikoncepce, poruchy v pánevní oblasti, anorexie, endometrióza a podobně. 



    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková

    CO S TÍM? 

    

Určitě problém nepodceňujte a poraďte se s lékařem. Udělá vám krevní testy a nasadí vhodné léky, některé příčiny jsou odstranitelné jedině operací. Ale to jsou opravdu výjimečné případy.  



  • Endometrióza

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jde o onemocnění výstelky dutiny děložní. 
Projevuje se nejdříve a nejčastěji bolestivou menstruací, bolestmi v podbřišku, při sexu, někdy i krví v moči. 
Endometrióza je velice nepříjemné onemocnění, které může skončit až neplodností. 



    CO S TÍM? 



    Možností je více – buď konzervativní hormonální léčba, nebo chirurgická, kdy je nadměrná děložní výstelka odstraněna při kyretáži. 



  • Rakovina děložního čípku

    ...
    Autor: Profimedia

    

Druhé nejčastější onemocnění. Věková hranice žen, které jím trpí, se bohužel rapidně snižuje. Rakovinu děložního čípku způsobuje infekce papilomaviru (HPV), kterým je infikováno až 20 % žen, ale většinou se sama vyléčí. Čím více sexuálních partnerů ale vystřídáte, tím více riskujete. Nebezpečné jsou špatné hygienické návyky, snížená imunita, kouření a dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. 



    CO S TÍM? 



    Rakovinu musí řešit onkolog, který vybere vhodnou léčbu chirurgickou i onkologickou, včetně chemoterapie a ozařování. 

V první fázi napadení čípku jde ale jen o malý zákrok, po kterém jste zcela zdráva. Musíte ale k lékaři přijít včas, proto je tak důležitá prevence. 

  • Herpes

    ...
    Autor: iStock

    

Genitální opar v těle vytváří virus herpes simplex. Opar je velice infekční, a pokud budete mít nechráněný pohlavní styk, nakazíte se skoro jistě. Herpes je zákeřné onemocnění. I po vyléčení akutní fáze totiž zůstává stále v těle. Poznáte ho podle malých svědivých puchýřků naplněných průhlednou tekutinou, která se vyskytuje v oblasti genitálií. 


    
CO S TÍM? 



    Po výsevu puchýřků se lokálně aplikují krémy nebo gely, případně antivirové léky. 



  • Vaginální mykóza

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Během života potrápí snad každou z nás. Způsobuje ji kvasinka Candida albicans (mikroorganismus patřící do hub). V těle je pořád, ale při změně prostředí se velice rychle přemnoží a způsobí zánět. Kvasinkám se daří v těle zvlášť po užívání antibiotik, při oslabení organismu, při špatné hygieně, nadměrné konzumaci cukru a sladkostí nebo nošení spodního prádla z umělých vláken. Myslete na to, že při cukrovce, v těhotenství nebo v době menstruace je tělo k poševní mykóze náchylnější. 



    CO S TÍM? 



    Léčba spočítá zejména v podávání antimykotik, vhodné je také vyloučení cukru. Stejně jako u všech podobných nemocí pomáhá odpočinek, který přispívá ke zvýšení imunity. 

  • Premenstruační syndrom (PMS)

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Objevuje se i při nepříjemném období přechodu, klesá hladina estrogenu a hladina progesteronu naopak stoupá. Příčinou PMS také může být nedostatek železa v krvi, různá psychická onemocnění nebo úzkosti. Nejčastěji se projevuje bolestmi hlavy a břicha, únavou, tlakem v podbřišku, podrážděností, změnami nálad, nebo dokonce lehkými depresemi. 



    CO S TÍM? 



    Nejlepší je klid a bylinkové čaje. Pokud jsou potíže extrémní, někdy lékaři doporučují upravit cyklus hormonální antikoncepcí. 



  • Anorexie a bulimie

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejčastější poruchy příjmu potravy jsou psychická onemocnění způsobená nespokojeností s vlastním tělem. Postihuje ženy, které se chtějí co nejvíc přiblížit současnému ideálu krásy. Zatímco anorexie je v podstatě nepřetržité hladovění, u bulimie jde o chorobné přejídání a následné vyvolávání zvracení. 

    

CO S TÍM? 

    

Tady je nevyhnutelná pečlivá a důkladná psychoterapie, obvykle spojená i s hospitalizací. Obě onemocnění můžou mít velice vážné následky končící až smrtí. 



  • Rakovina prsu

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Karcinomů prsu existuje mnoho typů. Jde o nejrozšířenější onkologické onemocnění u žen v České republice. Velkou roli hraje genetika, tedy rodinné dispozice, kouření a také nošení nevhodných podprsenek. Je důležité sledovat například vtahování kůže, bulky nebo uzlíky, které jsou v prsu fixované, takže při zvednutí paží odolávají pohybu. Alarmující jsou i důlky nebo třeba nepravidelnosti bradavky, sekrece z bradavek či pomerančová kůže. 



    Video se připravuje ...
    Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká

    CO S TÍM? 



    Důležité je včasné odhalení, proto mají ženy, kterým už bylo 45 let chodit pravidelně na vyšetření, pokud mají nemoc v rodině, je třeba začít s prevencí dříve. V případě onemocnění onkolog rozhodne o tom, jaký druh léčby zvolí – záleží na typu nádoru a době, kdy ho objevíte. Řeší se operací, chemoterapií, ozařováním a v krajním případě odstraněním prsu. 



  • Deprese

    ...
    Autor: iStock

    

Na klinickou depresi měla někdy v životě alespoň náběh každá pátá žena. Obecně jimi trpíme dvakrát častěji než muži. 
Proč? Souvislost vidí lékařská věda v hormonálních změnách v těle. 



    CO S TÍM? 

    

Pokud trpíte depresemi, vyhledejte odbornou pomoc. Lékař vám nejspíš předepíše nejen antidepresiva, ale doporučí i změnu životního stylu. Nemoci duše jsou stejně nepříjemné jako nemoci těla, ale není třeba se stydět, i na ně se najde řešení. 

  • Osteoporóza

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Onemocnění látkové výměny kostní tkáně působí na kvalitu kostí. Ty jsou méně odolné, klesá jejich pružnost a pevnost, což souvisí se stárnutím a poklesem hladiny ženských hormonů po menopauze. Během pěti následujících let poté totiž může žena ztratit až pětinu veškeré kostní hmoty. Dalšími rizikovými faktory jsou i kouření a nadměrné pití kávy a alkoholu. 



    CO S TÍM? 



    Nejspíše vám lékař předepíše k užívání hormon kalcitonin. Ten podporuje kostní buňky, čímž se zvyšuje ukládání minerálních látek do těla. Můžete užívat vápník, v některých případech i hormony. I tady je důležitá prevence a tou je zejména nejen dostatek vápníku, ale také pohybu. 

Autor: Hana Vítková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...