Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nechte stromy, ať vás vyléčí! Lípa je na srdce, dub na záněty

  • 12. června 2017 | 06:00

    Léčbě pomocí stromů se říká dendroterapie a znali ji už naši předkové v době kamenné. Stromy nám pomůžou při vyčerpání, revmatu, ledvinových kamenech nebo migréně. Jsou všude k mání a jsou zdarma. "Proč to nezkusit?" ptá se léčitel a odborník na tradiční čínskou medicínu Tomáš Nováček.

  • Lípa

    Lípa
    Autor: Shutterstock.com

    Prastarý slovanský strom, symbol přátelství, síly a dobrých myšlenek. Přináší do života ženský princip, lásku a laskavost. Ve fyzické rovině léčí srdeční i plicní problémy. V lidovém léčitelství se nejčastěji používá květ lípy.

    Rada léčitele Tomáše:

    Pomáhá vylučování potu, snižuje teplotu, účinkuje při chřipce, bronchitidě, angíně, zápalu plic, zánětech ledvin nebo močového měchýře. Předepisuje se i jako lék při zánětech dýchacích cest, onemocněních žaludku a střev. Snižuje pocit bolesti a používá se na koupele při neurózách.

  • Dub

    Dub
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Dub zastupuje mužský princip. Dodává sílu, přináší řád do života, ale dokáže pomoci i s hlubokými bolestmi a životními dilematy. Poradí si i se zánětlivými onemocněními. V minulosti byl považován za strom soudu, umění a osvícení.

    Rada léčitele Tomáše:

    Dubová kůra má protizánětlivé účinky, zastavuje průjem a krvácení. Používá se při špatném trávení a hemoroidech. Přikládá se na špatně se hojící rány i proti pocení.

  • Bříza

    Bříza
    Autor: Shutterstock.com

    
Bříza je symbolem nového života, stále opakujícího se koloběhu, ale také mládí a sexuality. Rozproudí energii, odstraňuje nechutenství, úzkost, sklíčenost, depresi a uklidňuje nervovou soustavu.

    Rada léčitele Tomáše:

    Podporuje látkovou výměnu, zmírňuje artritidu, dnu a léčí kožní onemocnění. Používají se z ní listy, kůra, míza (březová voda) a pupeny, které pomáhají při osteoporóze a onemocnění slinivky. Z listů se připravuje nálev jako lék proti dně a revmatismu či léčbě močových potíží.

  • Vrba

    Vrba
    Autor: Shutterstock.com

    Vrba uklidňuje jako konejšivá náruč. Je symbolem paměti, léčení, moudrosti. Je to ženský strom a jeho proutí v sobě tají životní energii. U lidí se silným charakterem posiluje léčitelské schopnosti.

    Rada léčitele Tomáše:

    Na léčbu se využívá zejména  kůra a listí ve formě nálevů a odvarů. Vrbová kůra je výborným prostředkem na snížení teploty.  Podporuje pocení a zahání chronické bolesti hlavy. Pomáhá při nachlazení i různých zánětech, včetně zánětů kůže. Má uklidňující účinky a podporuje spánek. Pomáhá při chorobách zažívacího ústrojí a močových cest. Nálev z vrbové kůry se používá také při revmatických potížích a pocení nohou.

  • Olše

    Olše
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Olše podporuje ženskost, smyslnost a mateřství. Nejvíce ze všech stromů ji ovlivňuje měsíční světlo, proto se v její blízkosti posilují spiritualistické schopnosti.

    Rada léčitele Tomáše:

    Usušené listy pomáhají při nachlazeních, průjmech a horečkách. Čerstvé rozmačkané listy ulevují vředům a bolavým nohám, působí hojivě na rozpraskané bradavky kojících matek. Tinktura z kůry olše působí proti bacilům (i bakteriím E. coli). Spaní na olšovém listí mívá příznivé účinky při revmatismu. Stejně poslouží i koupele končetin v odvaru z olšových větévek i s lístky.

  • Buk

    Buk
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    
Buk je křehký i silný strom. Jeho energie je silná a čistá, velmi pozitivně působí na psychiku. Místa, kde rostou buky, jsou vždy jasná a pohodová. Buk mírní bolesti hlavy i neurologické problémy.

    Rada léčitele Tomáše:

    Kůra se používá proti horečnatým onemocněním, pro stahující účinky je vhodná při průjmech. Odvar z listů léčí průdušky, pryskyřice má dezinfekční účinky a přidává se do sirupů při léčně plic. Má i antiseptické účinky. Proti aftům a podobně pomáhá žvýkat čerstvé listy. Vodní výluh z pupenů pročišťuje ledviny a močové cesty od písku.

  • Borovice

    Borovice
    Autor: Shutterstock.com

    Podporuje vytrvalost, pomáhá proti nesnázím života.  Ulevuje i při revmatických bolestech a posiluje oslabený organismus. Posiluje plíce, dodává životní energii a radost. Pobyt v její blízkosti posiluje paměť a vrací duševní rovnováhu.

    Rada léčitele Tomáše:

    Z pupenů a mladých výhonků či mladých šišek se připravuje čaj proti rýmě a kašli. Borovicová silice pomáhá rozpouštět hlen v průduškách i nosních dutinách. Zároveň má i dezinfekční účinky, takže ničí bacily (včetně těch, které způsobují zánět ledvin nebo močového měchýře).

    Video se připravuje ...
    Jídlo z Česka: Čaje ze všech zákoutí • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

  • Smrk

    Smrk
    Autor: Shutterstock.com

    Smrk je silným ochranným stromem, jeho jehličí zahání negativní energii. Harmonizuje místo, kde stojí, jeho vůně zahání únavu.

    Rada léčitele Tomáše:

    Využívají se mladé větvičky, šišky a pryskyřice, která obsahuje terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty při kašli a podobně. Pomáhá také při revmatu, bolestech končetin a pomáhá zlepšit prokrvení. Výhonky smrku posilují imunitu. Větvičky a šišky se dávají do koupelí a pomáhají při zánětech dýchacích cest, nervozitě, bolestech kloubů, nespavosti a vyčerpanosti.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...