Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Máte levné sluneční brýle? Riskujete vznik rakoviny i šedého zákalu!

  • ...
    11. června 2017 | 06:00

    Většina z nás si sluneční brýle vybírá podle toho, jak nám sluší. Ty, které nám padnou na nos jako ulité, ale nemusí být nejlepší volbou. Sluneční brýle by měly především chránit naše oči. Nezapomínejte na těchto šest rad, až si budete nějaké kupovat.

  • UV záření

     

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com
    Základním parametrem pro kvalitní skla je schopnost chránit naše oči před UV zářením. Pokud mají obroučky certifikaci značkou EEC, znamená to, že brýle splňují předepsané normy pro ochranu očí. Pokud brýle normy nesplňují, může UV záření způsobit našim očím skutečně zásadní problémy.

  • Brýle na sport

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com
    Důležité je vybírat brýle podle aktivity, ke které jsou určeny. Nejzdravější bývají obecně brýle na sport. Jsou přilehlé ke tváři a k obočí tak, aby se k zornici nedostalo ani světlo odražené od povrchu. Světlo odražené od zrcadlových povrchů je totiž velice nebezpečné. Dávejte si tedy pozor, pokud jste blízko vody, sněhu, písku nebo hladkého betonu.

  • Brýle do auta

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vybrat si správné brýle na řízení je velmi důležité. Neměly by mít zbarvená skla tak, že by měnila reálnou barvu předmětů. Hnědá, šedá nebo tmavě zelená skla zkreslují barvy nejméně. Naopak světle modré nebo růžové odstíny jsou nevhodné. Zvolit můžete také polarizované brýlové čočky, které zabraňují průniku odlesků z lesknoucích se ploch. Pokud ale máte v autě navigaci, mohli byste mít problém ji správně přečíst. Tyto brýle totiž zakalí jakýkoliv displej.

  • Módní brýle

     

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com
    Obecně platí pravidlo, že čím větší sklo, tím bezpečnější brýle. Módní brýle se ale podstatnými zdravotními prvky zabývají jen málokdy. Pokud vybíráte brýle jako módní doplněk, vyberte si alespoň takové, které budou mít co největší plochu, která by zabraňovala v přístupu případným odleskům paprsků.

  • Barva skla

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com
    Neplatí pravidlo, že nejtmavší skla jsou zároveň nejzdravější. Důležitá je ochrana UV filtry, které na začernání skla nemají vliv. Vyhněte se kupování brýlí v supermarketu nebo na tržišti, raději si zajděte ke specializovanému optikovi, kde vám s výběrem těch správných brýlí zaručeně poradí. Nejvhodnější je vybírat si brýle za slunečného počasí tak, abyste mohli skla rovnou otestovat na denním světle.

  • Zdravotní problémy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Z krátkodobého hlediska můžou špatně zvolené brýle způsobit zánět rohovky. Ten se projevuje světloplachostí, slzením nebo bolestí očí. Při dlouhodobém nošení těchto nekvalitních brýlí může dojít k vzniku šedého zákalu, rakoviny kůže okolo očí, může se dlouhodobě poškodit sítnice nebo rohovka. Nevhodné brýle mohou také způsobit rychlejší stárnutí kůže okolo očí, a vytvořit tak vrásky.

    Podívejte se na video, jak si správně vybrat brýle:

    Video se připravuje ...
    Jak si správně vybrat brýle nám poradili v Žilka optik studiu • VIDEO: redakce

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...