Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrdí vám nohy? Víme, jak to udělat, aby se nepotily a zůstaly voňavé

  • ...
    10. června 2017 | 06:00

    Máte problémy se zapáchajícími chodidly? Zápach nohou je především v létě zcela běžná věc, ať už si nohy myjete sebevíc. Nadměrné pocení produkuje více bakterií a jejich kombinace pak vytváří nepříjemnou vůni. Známe triky, jak se toho jednou provždy zbavit.

  • Horká lázeň

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Základem je samozřejmě důkladná hygiena. Krátká sprcha ale nestačí! Vaše chodidla potřebují minimálně čtvrthodinovou horkou lázeň. Do nádoby s horkou vodou a mýdlem můžete přilít šťávu z jednoho citronu nebo trochu octa. Stará kůže na patách a chodidlech, ve které se množí bakterie, se rozmočí, a lze ji snáze obrousit. Na odstranění staré kůže se používá pemza. Ta bývá nejčastěji kamenného původu. Vyrábějí se ale i kovové nebo skleněné pilníky. Kůži důkladně obruste, nohy poté osušte a nakrémujte.

  • Čajová lázeň

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com
    Pokud máte pocit, že horké lázně vašim chodidlům příliš nepomáhají, přesedlejte na čaje. Uvařte v hrnci vodu s několika sáčky černého čaje, poté ho zchlaďte studenou vodou na příjemnou teplotu a ponořte do něj své nohy. Lístky čaje obsahují tanin, který dehydratuje vaše chodidla. Po lázni je proto důležité je důkladně promastit krémem a nechat v klidu, aby se krém mohl do pokožky dostatečně vstřebat.

  • Zásyp

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro nadměrně potivá chodidla je možné běžně v lékárnách koupit zásyp určený pro vysoušení nohou. Nohy je třeba omýt a důkladně vysušit. Pokud pudr použijete na již zpocené nohy, zásyp ztratí svůj efekt. Po použití nohy jen lehce oprašte tak, aby prášek nezanechával stopy na ponožkách nebo botách.

  • Ponožky

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Pokud přes léto trpí vaše chodidla nadměrným pocením, je potřeba častěji vyměňovat ponožky. Vyhraďte si několik párů na celý den. Mějte ponožky do bot, do práce, na doma a na večer. Používejte výhradně bavlněné, protože bavlna umožní vašim chodidlům lépe dýchat a větrat. Pokud máte ponožky s vysokým obsahem umělých vláken, může to být právě ten důvod, proč se více potíte.

  • Boty

    ...
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
     

    Boty je potřeba střídat stejně často jako ponožky. Během léta se snažte chodit v žabkách nebo sandálech, aby vaše nohy větraly. Pokud musíte do práce nosit kožené boty, kupte si takové, které mají prodyšný efekt. Máte-li možnost se v práci přezout, určitě to udělejte. V momentě, kdy botu zujete, ji co nejvíce otevřete, aby měla šanci vyschnout. Vyschlou botu vystříkejte buďto speciálními spreji proti plísním nebo můžete použít vodu s octem a nechte opět vyschnout. Celý proces může trvat i celý den, a proto je důležité boty často střídat.

  • Bačkory

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com
    Chodíte doma rádi na boso? To asi nyní budete muset omezit! Obzvlášť, jestli máte doma koberce. Koberce, ač je luxujeme několikrát týdně, jsou plné bakterií a je dobré se vyhnout šíření těchto bakterií po vlastním bytě. Pořiďte si bačkory, které můžete snadno vyprat. O ty se pak starejte stejně pečlivě jako o jakoukoliv jinou obuv.

  • Veřejná místa

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud během léta navštěvujete koupaliště, bazény nebo veřejné sprchy, buďte obzvláště obezřetní. Veřejná koupaliště bývají zdrojem veškerých plísní a bakterií. Vždy si s sebou vezměte vlastní pantofle, žabky nebo obuv do vody a nezouvejte se! Vyhnete se tak možné nákaze.

    Podívejte se také na video, jak si doma udělat dokonalou pedikúru:

    Video se připravuje ...
    Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...