Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

VIDEO: Předcházejte zdravotním komplikacím na dovolené včas

Video se připravuje ...
VIDEO: komerční prezentace
21. června 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Prodlužující se teplé dny, krásné sluníčko a upadající pracovní morálka. Děti jistě už vědí, co brzy přijde. Prázdniny! Přestože jsou letní měsíce dlouho očekávaným obdobím nejen pro naše ratolesti, skrývají v sobě i nejrůznější nástrahy. Letní dobrodružství se rázem může změnit v noční můru. Pokud se ale na cesty řádně připravíte, budete mít dovolenou zcela bez obav a nepříjemných komplikací.

Cesta na dovolenou

Cestování s malými dětmi bývá velmi náročné a nejen cesta, ale i zvolená destinace pro ně mohou být stresující záležitostí. Zvlášť při cestách s časovým posunem nebo do zemí s jiným podnebím, než na které jsou zvyklé. „Strach a stres se navíc mohou projevit snížením imunity. Bakterie a viry pak snadněji tělo napadnou. Cestování s hodně malými dětmi bychom se měli raději vyvarovat. Pokud je cesta do zahraničí s  kojencem nevyhnutelná, měl by mít za sebou alespoň základní očkování“, říká MUDr. Zuzana Vančíková, CSc. z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, Praha.

Prevence snižuje veškerá rizika

Velkým problémem mohou být hned na začátku cesty přeplněné letištní haly s klimatizací, letadla se suchým vzduchem a desítkami cestujících na palubě. To jsou faktory, které mohou riziko potenciální nákazy zvýšit. Před samotnou cestou je tedy důležité myslet hlavně na prevenci a včas se poradit s pediatrem eventuálně i s odborníkem na tropické a infekční nemoci. Mnoha infekcím přenosným na děti lze zabránit vhodným očkováním, zvlášť pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí.

Pozor (nejen) na silné sluníčko a odlišnou stravu

Děti se musí v novém prostředí především aklimatizovat. Čím jsou podmínky odlišnější od našeho mírného podnebného pásu, tím je přizpůsobování dětského organismu delší. Malé děti hůře snášejí vysoké teploty a vlhkost, sluneční záření, a jsou i náchylnější k dehydrataci. Velké potíže jim může způsobit i odlišná strava a alimentární nákazy. Průjmy patří k nejčastějším cestovatelským onemocněním.

Nebezpečí jménem pneumokok

Často se ale vyskytují i respirační onemocnění. Vůbec nejčastějším bakteriálním původcem těchto onemocnění je pneumokok. Tato bakterie vyvolává široké spektrum onemocnění, např. zánět průdušek, zápal plic nebo zánět obličejových dutin a středouší. Nejnebezpečnější jsou ale tzv. invazivní pneumokoková onemocnění, a to závažné formy zápalu plic, pneumokoková meningitida sepse, čili otrava krve. „Nejohroženější skupinou jsou v případě této nemoci právě malé děti, nejčastěji do dvou let, protože ještě nemají zralý imunitní systém. Čím je dítě mladší, tím závažnější může být průběh infekce a může dojít i k trvalému poškození organismu nebo k úmrtí dítěte,“ dodává Vančíková.

Další ohroženou skupinou jsou senioři. V současné době existuje několik variant pneumokoka, takzvaných sérotypů, jejichž výskyt se liší v různých oblastech. Proti nejzávažnějším sérotypům, které způsobují těžká onemocnění (nejen) u malých dětí napříč různými částmi světa, existuje dnes již běžně dostupná vakcína.

Léto je před námi a proto bychom měli včas myslet na zdraví svých blízkých. Očkování je účinnou prevencí, jak se bránit před vznikem těchto onemocnění.

 

Video se připravuje ...