Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeptejte se matky: Jakou má menstruaci, kolik cukru v krvi a kdy přišel přechod?

  • ...
    5. června 2017 | 06:00

    Trápí vás deprese nebo máte potíže s očima? Než zajdete na vyšetření k lékaři, promluvte si se svou matkou. Dědičné totiž nejsou jen barva vlasů nebo sklon k nadváze, ale i náchylnost ke konkrétním chorobám a zdravotním problémům. A nesouvisí to vždycky vyloženě s genetikou.

  • Co jsme mohli zdědit po matce?

    ...
    Autor: shutterstock.com
     

    Nejvíce společného mají jednovaječná dvojčata, protože jsou geneticky úplně shodná. My ostatní máme shodnou s pokrevními příbuznými I. stupně – tedy se sourozenci, rodiči a svými dětmi – polovinu genů. S pokrevními příbuznými II. stupně – tedy s prarodiči, tetou, strýcem a vnoučaty – nás pojí čtvrtina shodných genů, s bratrancem a sestřenicí osmina. Třeba v případě příbuznosti I. stupně záleží pak na tom, jakou polovinu genů jsme zdědili. Geny totiž realizují své funkce nestejným způsobem. Aktuální psychologické výzkumy prokazují značnou míru dědičnosti u temperamentu a intenzity emočního prožívání.

    Geny mají vliv také na to, jaký máme typ paměti, zda se umíme koncentrovat nebo jak moc jsme otevření. Poslední průzkumy psychických poruch ukazují, že třeba i neurózy mají svůj genetický základ. Jde o tzv. polygenní dědičnost, ta se týká i civilizačních chorob. Zda onemocnění propukne, je výrazně závislé na prostředí, takže se mu dá zdravým životním stylem předejít. Takovými chorobami jsou například vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu nebo právě zmíněné neurózy a další psychické choroby. Máte-li něco takového v rodině, nemusí to tedy nutně znamenat, že se to projeví. Jen to, že vám něco takového může jednou hrozit. A je důležité to vědět. Co všechno by nám tedy matka měla prozradit?

  • Jak to máš s hladinou cukru v krvi? Měřili ti ho někdy vůbec?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Konkrétně u diabetu druhého typu je přesvědčivě prokázána dědičná dispozice. „V případě, že je vaše matka diabetička, existuje asi třicetiprocentní pravděpodobnost, že onemocníte taky,“ říká lékař David Frej, který se zabývá léčbou cukrovky i z pohledu východní medicíny. V případě, že jsou diabetici oba rodiče, je pravděpodobnost, že dítě nemoc zdědí, dokonce 75 %.

  • Nemáš potíže s menstruací?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Průběh a obraz menstruačního cyklu včetně doby jeho zahájení bývají u matek a dcer často podobné. Dědí se například syndrom polycystických ovarií – projevuje se slabým a nepravidelným krvácením. Dědičnost onemocnění byla prokázána vědeckými studiemi a nemoc postihuje asi 10 % žen. Syndrom může mít negativní vliv na plodnost. Jestliže syndromem trpěla vaše matka, neodkládejte raději těhotenství na pozdější věk, jak je to teď v módě.

  • Měla jsi potraty nebo riziková těhotenství?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Norští vědci z Univerzity v Bergenu zjistili, že ženy, jejichž matky trpěly preeklampsií (jde o chorobu v těhotenství, kdy se zvyšuje tlak a vylučování bílkovin do moči, což může způsobit předčasný porod), mají oproti jiným dvakrát vyšší riziko, že onemocní rovněž. Celkově je takto postiženo asi 6 % žen. Pokud jde o genetický podíl matky na našich samovolných potratech, je to takto: za 60 % z nich můžou špatně spárované chromozomy těhotné ženy. Jak k tomu dojde? Jednoduše se 23 párů chromozomů od její matky a od jejího otce, jinak zcela zdravých lidí, špatně poskládá.

  • Chodíš na mamografické vyšetření? S jakými výsledky?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Přibližně 10 % nádorů prsu je způsobeno genetickou poruchou a dá se to zjistit genetickými testy,“ říká mamolog prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. U žen, které mají rakovinu prsu v rodině, je riziko, že onemocní také, až osmkrát vyšší než u ostatních. Po mamince můžete zdědit i samotnou strukturu mléčné žlázy. V praxi se to projeví například tak, že si vás po mamografu pozvou ještě na kontrolní ultrazvuk. To kvůli tomu, že v některých částech je žláza lépe vidět právě sonograficky. Takže se nemusíte děsit, jde jen o doplnění diagnostiky.

  • Jak jsi na tom s psychikou?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V případě, že vaše matka trpí depresí, máte až padesátiprocentní riziko, že vás stejný problém postihne také. Nejčastěji se tyto problémy u dcer projeví v období puberty nebo menopauzy. U deprese nejde o genetickou poruchu, ale o kombinaci různých dispozic. Tedy když je matka úzkostná, neurotická, těžko adaptabilní vůči stresu atd., dcera to po ní podědí ve více než 40 % případů. Z toho se pak může u ní také rozvinout deprese.

  • Trpíš alergiemi?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže je jeden z vašich rodičů alergik, existuje třicetiprocentní riziko, že se budete s alergií potýkat také. V případě, že jsou alergici oba rodiče, jedná se až o šedesátiprocentní pravděpodobnost rozvoje nemoci. Když je alergička vaše matka, je riziko vzniku stejného problému u dítěte o něco vyšší než v případě, že alergikem je otec.

  • Jaký máš zrak?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jednou z nejčastějších očních chorob je zelený zákal, neboli glaukom. Jestliže trpí glaukomem vaše matka, je riziko podědění nemoci asi 35 %. Proto je velmi důležité pravidelné vyšetření u očního lékaře, alespoň jednou za rok. „Vzhledem k tomu, že glaukom se rozvíjí bez obtěžujících příznaků a pacient o něm neví, je prevence skutečně nezbytná. Nemoc se sice nedá úplně vyléčit, ale pomocí léků umí medicína výrazně zpomalit její postup. V případě neléčení hrozí úplné odumření očního nervu a slepota,“ říká oftalmoložka Hana Zusteková.

  • V jakém stavu máš kosti?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle osteologů je osteoporóza dědičná až ze 60 %. Matky se zeptejte, jestli už byla na tzv. denzitometrii, neboli měření hustoty kostí, a s jakým výsledkem. V případě, že u ní bylo řídnutí kostí prokázáno, nejpozději kolem čtyřicítky si na stejné vyšetření určitě zajděte taky. Následky neléčené osteoporózy jsou dramatické: až 20 % těch, kteří si v jejím důsledku zlomí například krček stehenní kosti, do roka umírá na komplikace spojené s hospitalizací.

  • Jak jsi na tom se zažíváním?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    O rodinné dispozici se stále častěji mluví v souvislosti s nádory střev. V případě, že je nebo byla nemocná vaše matka, jednou za tři roky je už po třicítce třeba absolvovat preventivní vyšetření na gastroenterologii (kolonoskopie). Pokud jde o stav zažívání obecně, přímo ho geny neovlivňují, jde o kombinaci různých faktorů (věk, míra pohybu, složení stravy, stres). Po matce můžete podědit například sklony k přejídání se, ke konzumaci nezdravé stravy, nebo dokonce i k nepravidelnému stravování. Zažívací potíže tedy sice nejsou přímo geneticky podmíněné, ale stravovací návyky z vaší původní rodiny tak, jak vás k nim matka vedla, můžou hrát významnou roli i v kondici vašeho zažívání. Jestliže jste si chyb matky vědoma, důsledně se snažte je po ní neopakovat.

  • Máš křečové žíly?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže vaši matku trápí varixy nebo narušený cévní systém, musíte už od mládí dbát na důslednou prevenci, protože tyhle potíže vám hrozí taky. Nejlepší prevencí jsou pohyb (chůze), zdravý pitný režim a zdravá strava s dostatkem vlákniny. A co nejčastěji sedávejte s nohama na vyvýšené podložce tak, abyste je měla výše než kyčle.

    Video se připravuje ...
    Oteklé nohy a křečové žíly při vedrech: Je to poslední varování, říká expert • VIDEO: Eva Fraňková, Daniela Pilařová
     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...