Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pálí vás oči? Očividně vám něco chybí! Tyhle potraviny prospějí vašemu zraku

  • ...
    4. června 2017 | 06:00

    Když se zeptáte malého dítěte, jaké potraviny jsou vhodné pro ostříží zrak, zaručeně odpoví, mrkev. Karotka ale zcela není jediná z mnoha potravin bohatých na potřebné vitaminy. Oči jsou přitom nejdůležitější orgán našeho těla a strava, kterou jim můžeme dopřát, je velmi pestrá. Podívejte se na 7 surovin, které jim kromě karotky můžete dopřát.

  • Vejce

    ...
    Autor: scom

    Vejce mnoho lidí považuje za nepříliš zdravou potravinu. Pro zdraví očí umí být přitom velmi prospěšné. Oranžové zabarvení žloutku mají na svědomí látky zvané karotenoidy, které mají silné antioxidační účinky, brání poškození oční čočky a pomáhají působit preventivně proti poruchám zraku spojeným se stárnutím.

    Jak si vybrat sluneční brýle? Do města postačí i ty levné. Podívejte se

    Video se připravuje ...
    Jak si vybrat sluneční brýle? Do města postačí i ty levné • VIDEO: Adam Balažovič

  • Ryby

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rybí maso, a převážně maso z mořských ryb je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Tyto esenciální mastné kyseliny jsou zásadní pro správný vývoj očí a zraku u kojenců a batolat. Nedostatek těchto kyselin ve vašem jídelníčku může zapříčinit oční onemocnění, jako je například syndrom suchých očí. Toto onemocnění je typické nedostatkem tvorby očních slz nebo jejich rychlým vysušováním.

  • Listová zelenina

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Zelená listová zelenina je jako jedna s největším obsahem luteinu zásadní pro zdraví vašich očí. Studie potvrzují, že tato látka je podstatná pro snížení rizika a zpomalování rozšiřování chronických očních onemocnění. Jako jedna z mála pomáhá bojovat proti VPMD neboli věkem podmíněné makulární degeneraci, to je zhoršování zraku způsobené stárnutím. Vysoký obsah luteinu se nachází především ve špenátu, kapustě nebo v petrželi.

  • Borůvky

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Nejenom borůvky, ale i červené hrozny, kiwi, mango, pomeranče, broskve nebo meruňky. Veškeré toto ovoce vděčí za svou barvu látkám zvaným karotenoidy. Ovocem plným vitaminů, které obsahují mnoho antioxidačních látek, společně s karotenoidy zajistíte svým očím dostatek potřebných živin. Vyhnete se stárnutí rohovky nebo nebezpečným očním zákalům.

  • Semínka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ořechy a semínka jsou bohatým zdrojem podstatných omega 3 mastných kyselin v koncentrované formě. Tyto kyseliny jsou důležité pro zdravé fungování očí a zároveň předcházejí očním onemocněním. Pokud jsou vaše oči začervenalé, oteklé, slzící nebo naopak vyschlé, může to znamenat, že vám v jídelníčku chybí například lněné semínko, které je skvělým zdrojem těchto esenciálních mastných kyselin.

  • Olivový olej

     

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Také olivový olej je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které potřebujeme pro ostříží zrak. Zařadit olivový olej do svého jídelníčku je přitom jednoduché a chuťově pestré. Z olivového oleje můžete vytvořit výborný dresink do lehkých letních salátů nebo jím jen tak pokapat pečivo.

  • Víno

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Vědci dokázali, že sklenička kvalitního vína každý den obecně prospívá našemu zdraví. Na náš zrak to údajně platí speciálně. Díky rozproudění cirkulace krve v očních tkáních se zvýší činnost očních cév vyživujících oční sítnici. Víno tedy nemusí nutně dodávat potřebné vitaminy a minerály, stačí když nám patřičně rozproudí krev.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...