Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Očkování proti rakovině děložního čípku u chlapců: Není to nesmysl!

  • Fotogalerie

    3 fotografie

    2. června 2017 | 06:00

    Očkování proti rakovině děložního čípku je v Česku dostupné už deset let, dospívajícím dívkám ho hradí pojišťovna. Nově se ale hovoří o tom, že by se měli očkovat i chlapci. Je to hloupost, říkáte si, když děložní čípek nemají? Odborníci si to ale nemyslí.

  • Záludný virus


    ...
    Autor: iStock.com
    Neočkuje se totiž proti rakovině děložního čípku samotné, ale proti viru HPV, který ji způsobuje. A ten může být původcem i dalších nemocí. Mezi jinými také rakoviny konečníku, rakoviny krku, penisu nebo vaginy. Že jste o nich neslyšeli? Nejsou tak časté, ale existují. V neposlední řadě je také původcem genitálních bradavic, což je velmi vleklé a bolestivé onemocnění.

    Jak jsme na tom s výskytem viru HPV v Česku? Podívejte se na video.

    Video se připravuje ...
    Alarmující čísla: Až 80 % Čechů má pohlavní vir, který způsobuje rakovinu • VIDEO: Andrea Ulagová, Lukáš Červený


  • HPV máme v sobě skoro všichni


    ...
    Autor: iStock.com
    S HPV virem se přitom setká téměř každý z nás. „S HPV viry se setká drtivá většina populace, často bez toho, že by o tom nakažený věděl nebo měl příznaky infekce. Viry v průběhu let přichází a odchází, nezřídka několikrát, až jednou mohou způsobit změny na sliznici považované za předrakovinový stav vyžadující léčbu, u těch méně šťastných s pozdějším záchytem dokonce i rakovinu, a to zdaleka nejen děložního čípku,“ vysvětluje Rastislav Maďar, lékař a odborný garant center očkování a cestovní medicíny.

    Proč očkovat i chlapce? Nejenže jsou přenašeči viru HPV, ale mohou i onemocnět. I kdyby třeba dostali jen to nejbanálnější onemocnění, kterým jsou genitální bradavice, byli by vám jistě zpětně vděční, že jste do jejich zdraví investovali. Pokud vynecháme bolest a nutnost opakované léčby, při genitálních bradavicích je nutná dlouhodobá sexuální abstinence.


  • Nestačí nebýt promiskuitní a používat kondom


    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič
    Mýtem je, že pokud muž není promiskuitní nebo homosexuál, těžko se nakazí. Stejně tak to, že je stoprocentní ochranou používání kondomu. HPV se přenáší kontaktem sliznic (takže klidně při pettingu nebo orálním sexu) a k nákaze stačí jeden styk. A to klidně s ženou, která o tom, že má HPV, zatím neví. A takových je většina.


  • Kdy očkovat?


    ..
    Autor: iStock.com
    Očkovat má proto smysl zejména děti před začátkem sexuálního života. „Vakcíny zanechávají proti HPV lepší imunitu než samotná infekce. Kontraindikace očkování jsou velmi vzácné, a tak jediným objektivním kritériem pro to, jestli očkovat, nebo ne, jsou zatím finance,“ říká Rastislav Maďar.

    Další informace o viru HPV a o tom, kolik vakcína stojí a kolik a do kdy na ni přispívají pojišťovny, se dozvíte na mojezdravi.cz.







Autor: Kateřina Erbsová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...