Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zánět močového měchýře. Jak mu předejít jednou provždy?

  • ...
    15. dubna 2019 | 06:00

    Věděla jste, že zánět močových cest je stejně častý jako rýma? A že záněty trpí každá pátá žena opakovaně? Jak se projevuje, jak se léčí a můžeme tomuto nepříjemnému onemocnění předejít? 

    Zánět močového měchýře, neboli cystitida, potká alespoň jednou v životě každou druhou ženu v kterékoli etapě života. Jak zánět tedy vzniká?

  • Zánět močových cest

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Známe to všechny. Bolest v podbřišku, svědění nebo pálení, časté močení, celkově nic příjemného. Zánět močových cest občas potrápí snad každou z nás. Mě většinou v tomto období, kdy mám pocit, že už je venku teplo, a přitom vzduch ještě prohřátý není. A stačí mi párkrát si sednout venku na zahrádku nebo jít nalehko a mám na problém zaděláno.

    Jak předejít zánětům močového měchýře po sexu? Video vám poradí:

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčurat, působí to preventivně proti zánětu močových cest • VIDEO: Adriana Krátká

  • Která bakterie za to může?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Potíže jsou způsobovány z velké části bakterií Escherichia coli, která žije v našem zažívacím traktu. Tam nám za normálních okolností prospívá, ale jakmile se dostane do močového ústrojí a začne se množit, vzniká problém,” uvádí lékař Jan Hlusička. Ženy trpí tímto zánětem častěji než muži z důvodu kratší vzdálenosti konečníku a močové trubice.

    Další významnou roli sehrává i blízké sousedství s konečníkem a pochvou, proto jsou tyto záněty nezřídka doprovázeny poševní infekcí. Příčinami vzniku zánětu je například nedostatečná hygiena, nastydnutí, špatný pitný režim, ale třeba také časté střídání sexuálních partnerů. Větší riziko mají lidé trpící cukrovkou (kvůli velkému obsahu cukru v moči, který bakteriím prospívá).

  • Jak tomu předejít?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dostatečně během dne pijte – skutečně až 2,5 litru vody či ovocného čaje, který vaše tělo zavodní. Opatrná také buďte při prochladnutí, celkovém vyčerpání a dbejte oba na hygienu při pohlavním styku. Potížím zabráníte třeba i takovou drobností, jako je důkladnost při chození na malou: vždy se včas a úplně vyprázdněte. Jestliže vnímáte nastupující potíže, fungují brusinky v jakékoli podobě a speciální urologické čaje. Pokud nepříjemnosti neustoupí do tří dnů, zajděte k lékaři, který testem zjistí přítomnost bakterií v moči a pravděpodobně vám předepíše antibiotika. Při neléčeném zánětu hrozí riziko rozšíření infekce do ledvin.

  • Tohle také pomáhá

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Během doby, kdy budete brát antibiotika, je důležité být v klidu, nesportovat a zbytečně se fyzicky nenamáhat. Pochopitelně také pijte hodně tekutin, zejména vody nebo čerstvého urologického čaje. Dobře funguje také tinktura z lichořeřišnice, která ale nezabere ihned. Je potřeba ji užívat delší dobu, asi dva měsíce. Někomu pomáhá sedací koupel z heřmánku. Dobrý je i čaj z listů proskurníku, který se pije třikrát denně.

  • Tanga mají stopku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Prádlo, které přichází do těsného kontaktu s intimními partiemi, by mělo být z přírodních a prodyšných materiálů, nejlépe z bavlny. I když to zvláště mladé ženy nechtějí slyšet, kalhotky typu tanga nejsou pro delší nošení vhodné. Usnadňují cestu bakterií z oblasti konečníku k močové trubici.

  • Rada uroložky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Hygiena je základ, nesmí se to s ní ale příliš přehánět. Ta nadbytečná vede
    k chemickému a mechanickému dráždění kůže a sliznice genitálu, a oslabuje tak jejich odolnost. Zapomínat by se nemělo ani na střídání menstruačních či inkontinenčních pomůcek a správné otírání konečníku. Vždy by mělo probíhat směrem ven (nikoliv přes pochvu). Z toaletních papírů volte raději neparfémovaný, stejně jako u lubrikačních gelů,” radí lékařka Michaela Matoušková.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...