Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mohou laky na nehty způsobit rakovinu? Jak se vyznat v jejich složení

  • Lak na nehty
    14. května 2017 | 06:00

    Lak může nehty poškodit a vysušit. V některých případech nehty nenávratně zežloutnou a ztrácí svou pružnost. Teď se ukazuje,  že našemu zdraví mohou škodit mnohem více, než jsme si mysleli. Proto má smysl vybírat takové, které obsahují co nejméně chemikálií.

     

  • Toxické látky

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Že se bez laku na nehty neobejdete? Možná si to ještě rozmyslíte. Neházejte ale flintu do žita, naučte se, jak si vybrat správný lak. Nebezpečí, které laky mohou přinášet je právě v jejich složení. Některé laky na nehty obsahují toxické látky, které mohou škodit našemu zdraví.

    Video se připravuje ...
    Podívejte se, jak se měnily trendy v nehtovém designu • VIDEO: youtube.com/mode

  • Trifenylfosfát

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci provedli studii se čtyřiadvaceti ženami, které si nalakovaly nehty. Šest hodin poté většina účastnic vykazovala zvýšenou hladinu difenylfosfátu. Difenylfosfát je derivát trifenylfosfátu, který se vytváří v procesu metabolismu. Deset hodin po zahájení experimentu se hladiny difenylfosfátu v těle všech účastnic zvýšila sedminásobně nad normu. Tato čísla jsou alarmující, protože jiná studie ukázala negativní vliv této sloučeniny na  snadnost početí.

  • Toluen

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Díky tomuto rozpouštědlu lak na nehtech zaschne dohladka, a barva se dlouhodobě zakonzervuje. Tato těkavá kapalina je ale zdraví škodlivá. V těle postihuje nervový systém a může ovlivnit i reprodukční schopnosti. Jeho přítomnost poznáte podle aroma. Bezprostředně po nanesení může ve vyšší koncentraci způsobovat mdloby, pocit nevolnosti i závratě. 

  • Formaldehyd

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Díky tomuto prvku můžou mít naše laky nespočet barev. Formaldehyd také prodlužuje životnost laku a zanechává ho dlouho tekutý. Pokud trpíte alergií, může vám lak na nehty s touto chemikálií popálit, nebo zanítit kůži. V některých případech může vyvolat i srdeční arytmii, křeče nebo rakovinu.

  • Dibutyl ftalát

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Tato látka přidávaná do laků na nehty vytváří příjemné aroma. Paradoxně ale může vyvolat dýchací problémy, gynekologické problémy a je především považován za látku toxickou pro reprodukci.

  • Jak si vybrat správně?

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Nechceme po vás, abyste se lakům na nehty nadobro vyhýbali, jen je důležité vybrat si ten, který tyto toxické látky neobsahují. Věnujte pozornost složení popsaném na lahvičce. Některé z nich mají speciální označení

  • 5-Free

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Lahvičky, které jsou označeny 5-Free, neobsahují formaldehyd, jeho derivátové pryskyřice, toluen, dibutylftalát ani kafr. Jsou tedy zdravější pro vaše nehty, a neškodí vašemu zdraví.

  • 3-Free

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

    Můžete také narazit na některé etikety, na nichž je uvedeno 3-Free. Tyto laky na nehty neobsahují formaldehyd, dibutylftalát ani toluen. Vyhnete se tak škodlivým látkám, a uděláte lépe pro vaše zdraví.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...