Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pravda o překyselení! Je smrtelné, nebo je to jen fáma firem, které nabízejí detox?

  • ...
    13. května 2017 | 06:00

    Je překyselení organismu nesmysl, nebo opravdová hrozba? Máte důvod se obávat? Někteří “odborníci” tvrdí, že správné udržení pH krve je otázkou života a smrti. A nabízejí různé přípravky a terapie, které vás překyselení organismu mají zbavit. Jde o skutečný problém, nebo jen o marketingový tah firem nabízejících detox organismu? 

  • pH krve

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kyselost a její opak zásaditost se udává v hodnotách pH. Vodíkový exponent je číslo, které v chemii vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele, nebo naopak alkalicky. Číslo pH se udává ve stupnici od 0 po 14. Neutrální je například čistá voda, jejíž pH je 7. Pokud má roztok hodnotu vyšší než 7, znamená to, že je alkalický. Pokud menší než 7, je kyselý.

  • Co říkají zastánci?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ideální hodnota pH krve je 7,4 a pohybuje se v nepatrném rozmezí od 7,35 do 7,45. To znamená, že krev musí být mírně zásaditá. Zásaditost krve tvoří mírný nadbytek alkalických látek, kterými jsou například sloučeniny některých minerálních látek. Pokud by pH krve bylo nižší než tyto hodnoty, pro naše tělo by to mělo vážné zdravotní následky.

  • Co říkají odborníci?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle některých alternativních medicínských odborníků je překyselení krve způsobeno nezdravým stravováním. Podle nich je příčinou překyselení nadbytečná konzumace masa, mléka a mléčných výrobků, obilovin a průmyslově zpracovaných potravin. Tělo zpracováváním těchto podle nich nezdravých látek vytváří kyseliny (například kyselinu močovou, uhličitou, listovou, mléčnou, sírovou, octovou nebo šťavelovou), se kterými se poté musí tělo vypořádat po svém.

    Aby se organismus s množstvím kyselin vyrovnal, tělo údajně používá minerální látky z kostí k “neutralizaci překyselené krve”. “Vápník a další zásadotvorné minerály tělo odebere nejen z cév, kostí, ale i ze zubů a kloubních chrupavek. Nadměrné množství kyselých látek v těle dokáže poškodit jakýkoliv orgán. Nejprve formou desítek různých zánětlivých onemocnění a nakonec nás zahubí skrze rakovinu, infarkt nebo mozkovou mrtvici,” uvádí na svém webu MUDr. Ladislav Šafránek, který působí jako poradce pro výživu.

  • Odvápnění kostí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naše tělo velmi přesně reguluje pH krve a není možné ho měnit změnou jídelníčku ani potravinovými doplňky. “Existují okolnosti, kdy je krev kyselejší, než by měla být, a tento stav má vážné zdravotní následky. Stav acidózy je však způsoben určitými onemocněními a patologickými stavy, jako je například chronická renální insuficience (snížení funkce ledvin, pozn. red.), nestojí tedy za ní rozhodnutí, jestli jíst vejce nebo brokolici. Bez ohledu na náš jídelníček je docela jisté, že pH naší krve se pohybuje ve správné hodnotě okolo 7,4,” říká RNDr. Pavel Suchánek z pražského IKEM.

    Další názory na překyselení organismu čtětě na mojezdravi.cz.

  • pH moči

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dalším tvrzením zastánců alkalických diet je, že aby se tělo s mírou překyselení vyrovnalo, údajně okrádá kosti o jejich vápník. “Ve skutečnosti je však pH krve regulováno především ledvinami, ne kostmi,” vysvětluje Pavel Suchánek. “Zdravé ledviny jsou schopné pH správně udržovat. Například po konzumaci bílkovin jsou vzniklé kyseliny okamžitě neutralizovány hydrogenuhličitanovými ionty v krvi. Při reakci vzniká oxid uhličitý, který se vydýchá plícemi, a soli, které jsou vyloučeny ledvinami, tedy močí. Ledviny přitom okamžitě vytvoří a do krve vrátí hydrogenuhličitanové ionty, které se při neutralizaci použily, a tak se navrátí rovnováha. Díky tomuto koloběhu udržuje organismus stabilní pH krve i bez jakéhokoliv zapojení kostí.”

  • Co říkají zastánci?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Fyziologické pH moči je v rozmezí 5,0 až 6,5. Krajní hodnoty jsou mezi 4,5 a 8,0. Jiné hodnoty v kyselé nebo zásadité oblasti mohou indikovat podezření z nesprávného odběru moči. K zjištění pH moči je nejvhodnější ranní moč. Ke kontrole se používají pH papírky na kontrolu moči, které svým zbarvením po ponoru určí výši pH.

  • Co říkají odborníci?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někteří “odborníci” tvrdí, že pH moči rozhoduje o míře překyselení vašeho organismu. Pokud čísla zasahují do kyselé stupnice, znamená to údajně, že je vaše tělo náchylné na nejrůznější nemoci. Podle zastánců alkalických diet je nejvyšší čas změnit vaše stravovací návyky nebo jíst potravinové doplňky, které zneutralizují kyselost ve vašem organismu. “Odkyselení organismu by mělo být vždy základním krokem při řešení jakýchkoliv zdravotních problémů,” říká MUDr. Ladislav Šafránek.

    “Ať už nám jde o použití detoxikačních produktů (vilcacora) nebo přírodních látek s regeneračním účinkem, je zde celá řada produktů, a tak zde uvedu jen několik mně nejmilejších: pravý žen-šen (Panax ginseng), maca, Cordyceps, Polygonum mutiflorum, Bacopa monnieri,” doporučuje dále na stránkách a přímo čtenáře odkazuje ke koupi doplňku.

  • Co vyvolá překyselení?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Již před mnoha desítkami let bylo zjištěno, že potraviny, které jíme, mohou měnit pH moči. “Když si ke snídani dáte salát, bude vaše moč za několik hodin více alkalická oproti předchozím hodnotám, než kdybyste snědli třeba šunku. Jenže měření pH moči není dobrým indikátorem pH organismu ani celkového zdraví. Jedním z nejabsurdnějších tvrzení je, že potraviny, které jíme, dokážou ovlivnit pH naší krve. Potraviny neovlivňují pH krve,” říká RNDr. Pavel Suchánek. 

  • Jaká by měla být dieta?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hlavní příčinou údajného překyselení organismu je špatný jídelníček. “V různých verzích diety se zpravidla doporučuje omezovat nebo vynechávat takzvané průmyslově upravované potraviny, dále maso, vejce, mléčné výrobky, obiloviny, prakticky tedy všechny bílkoviny kromě ořechů a semínek,” upřesňuje Pavel Suchánek. Dalšími spouštěči můžou údajně být drogy, kouření a alkohol. Dalšími příčinami jsou údajně stres, strach, dlouhotrvající námaha bez odpočinku a negativní myšlení. Uvádí se i znečištěné prostředí, smog, chemikálie a další nepříznivé vlivy na náš organismus. Dalším faktorem je prý nedostatečné, příliš mělké a nepravidelné dýchání. “Moc nám toho pro život tedy nezbývá,” říká Suchánek.

  • Nemoci způsobené překyselením

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    “Dieta na odkyselení je nejčastěji striktně veganskou a někdy až vitariánskou, je tedy založena pouze na příjmu velkého množství čerstvého ovoce a zeleniny s omezením nebo úplným vyloučením živočišných potravin,” vysvětluje Pavel Suchánek. “Málokdo chce tak náročnou dietu podstoupit, ale přitom se bojí nemoci a v tu chvíli nastupují výrobci doplňků stravy a šup šup: kupte si doplněk stravy, který to za vás vyřeší! Rázem je z překyselení místo zdravotní tematiky velmi tvrdý byznys. Stačí se podívat na stránky propagátorů překyselení, většinou tyto doplňky sami nabízí a distribuují.” Kromě vyhýbání se zdraví škodlivým látkám byste také měli začít meditovat, chodit na procházky, nestresovat se a více odpočívat.

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které pomohou v boji s rakovinou • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

  • Konečné rozhodnutí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Údajně nám překyselením organismu hrozí velká škála nemocí, v nejhorších případech i smrt. Pokud máme překyselený organismus, riskujeme vznik vysokého krevního tlaku, neboli hypertenze, cukrovky, obezity, kornatění cév, tuberkulózy, roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy a všech druhů rakovin. Údajně existuje vysoká pravděpodobnost, že budeme trpět ekzémy a chorobami, které vyvolávají plísně. Můžeme také trpět depresí a nejrůznějšími psychickými poruchami.

  • Kyselost a zásaditost

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    “Jednotlivcům může přechod na takzvanou alkalickou stravu jen prospět, avšak z mnoha jiných důvodů než pro ovlivnění pH. Více zeleniny a čerstvých potravin v jídelníčku prospěje každému, zejména když je přijímá místo vysoce průmyslově zpracovaných  potravin. Mírné omezení obilovin, zejména večer, také může pomoci snížit tělesnou hmotnost. To vše může člověk dělat bez toho, že by věřil nesmyslu o překyselení organismu. Popsaná strava má navíc více vlákniny, některých vitaminů, minerálních látek a vody. Jde tedy o běžné doporučení zdravé výživy bez potřeby dalších podpůrných tvrzení,” ukončuje Pavel Suchánek.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...