Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

5 věcí, na které se musíte zeptat rodičů, abyste zůstali zdraví

  • Dědičným nemocem neunikneme, můžeme proti nim ale bojovat zdravým životním stylem.
    28. dubna 2017 | 06:00

    Těm šťastnějším z nás dali rodiče do života lásku, pocit bezpečí a zázemí. Někteří se ale musí potýkat s rodovou zátěží ve formě vysokého rizika, že je postihne stejná choroba jako předky. Nepatříte také k nim? Přečtěte si pět otázek, které byste měli položit svým rodičům, dokud je čas.


  • Máme v rodině rakovinu prsu nebo vaječníků?


    Angelina Jolie pomohla osvětě dědičnosti rakoviny prsu jako nikdo na světě.
    Autor: Profimedia
    Příběh Angeliny Jolie o odstranění jejích prsou, vaječníků a vejcovodů v důsledku silné rodinné zátěže obletěl svět a udělal hodně pro popularizaci nebezpečného genu BRCA1. Ten způsobuje právě vznik tohoto typu rakoviny. Všechny druhy rakoviny vznikají na základě určité chyby v genech, ale jen pět procent z nich vzniká v důsledku přímé dědičnosti. Jde právě o rakovinu prsu, vaječníků a tlustého střeva. Pokud ji měla vaše matka a sestra, je bohužel hodně pravděpodobné, že postihne i vás. Lékař by vás měl vyšetřit na přítomnost genu BRCA1 a navrhnout další postup. Pokud je riziko vysoké a již máte děti, je rozhodnutí ve stylu Angeliny Jolie na místě…


  • Jaké jsou vaše hladiny cholesterolu?


    Pozor na nemoci srdce a cév.
    Autor: Shutterstock.com
    Cholesterol je látka tělu vlastní, kterou si z části vyrábí samo. Z části ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému. Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu pružnosti cév, nebo dokonce jejich zúžení až ucpání. To je velmi nebezpečné, protože orgán, který céva vyživuje, odumře. To se stane například při infarktu myokardu, když ucpaná céva už nemůže  vyživovat srdce. Od určitého věku, zpravidla od 40 let – ale v případě dědičné rodinné zátěže jde prostě o stav, kdy jeden či oba rodiče mají vysoké hladiny cholesterolu – by lékař měl měřit vaši hladinu cholesterolu v rámci preventivní prohlídky.

    Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9 až 5,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by měl být cholesterol pod 4,4 mmol/l.
    Kromě genetické dispozice k vysokému cholesterolu přispívají i vysoký krevní tlak, obezita, nevhodná strava, nedostatek pohybu a stres. Můžete tak rodovému prokletí do jisté míry zabránit.

    Další otázky, na které by vám vaši rodiče měli odpovědět, abyste mohli zodpovědně přistupovat ke svému zdraví, najdete na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...