Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?

  • Spodní prádlo
    29. dubna 2017 | 06:00

    Zdá se vám nošení podprsenek nepohodlné? Existuje celá skupina žen i mužů bojujících za osvobození ženských hrudníků. Teď mají dokonce podporu od lékařů. Nošení podprsenek je alespoň podle některých z nich nezdravé.

  • Podprsenky dolu, tvrdí věda

    Spodní prádlo
    Autor: shutterstock.com

    Na základě nedávné studie vědci naléhají na ženy, aby se vyhnuly nošení podprsenek. Nošení podprsenky od mladého věku podle nich zabraňuje potřebnému propínání prsu, oslabuje přirozenou podporu hrudníku a zvyšuje bolesti zad.

    Studie dlouhodobého dopadu nošení podprsenek na ženskou anatomii trvala 15 let. Během této doby bylo otestováno 330 žen ve věku 18 až 35 let. „ Z medicínského, fyziologického a anatomického pohledu nezískávají prsa žádné benefity z dlouhodobého odmítání gravitace," řekl Jean-Denis Rouillon, který studii vedl. 

  • Pevnější prsa bez podprsenky?

    Bolí vás záda? Možná máte špatnou podprsenku!

    Video se připravuje ...
    Bolí vás záda? Možná máte špatnou podprsenku! • VIDEO: Hana Dvořáčková

    Studie zároveň prokázala, že ženy, které nenosí podprsenku, mají pevnější prsa a netrpí problémy s povislými ňadry. Spodní prádlo má také negativní dopad na krevní oběh v prsu.


    Existují i další odborníci, kteří s výsledky studie souhlasí. „Dívky, které nenosí podprsenku, mají zvýšenou tvorbu kolagenu, díky kterému je ňadro pružnější a déle odolá přirozenému poklesu,“ řekl doktor Stafford Broumand.

  • Ženy mohou nesouhlasit

    Spodní prádlo
    Autor: shutterstock.com


    Na druhé straně existují i ti, kteří s tvrzením obou doktorů příliš nesouhlasí. Například Deborah Orr z Guardian říká: „Tak chytrý muž a hloupé ženy! Rouillon není vůbec žádný odborník, protože nemá prsa. Domnívá se, že z medicínského, fyziologického a anatomického pohledu nezískávají prsa žádné benefity z dlouhodobého odmítání gravitace? Ale ženy nenosí podprsenky z lékařských důvodů. Používáme je z psychologických, estetických a praktických důvodů. Podprsenky drží naše prsa pohromadě a umožní nám na ně alespoň na chvíli zapomenout. Jinak bychom je musely mít v rukách pokaždé, když bychom dobíhaly výtah.“


    „Rouillon také říká, že jeho výzkum dokazuje, že bradavky žen, které nenosily podprsenku, vzrostly v průměru o 7 milimetrů. Nedokáže pochopit, že jednou z uklidňujících věcí na podprsence je právě to, že zřídka kdy musíme přemýšlet o tom, kde jsou naše bradavky. Ženy se o svá prsa obávají už tak dost. Poslední věc, kterou potřebujeme, je nějaký blázen, který nám říká, že na ně a jejich blaho musíme myslet ještě víc.“

    My v redakci s ní víceméně souhlasíme. A myslíme si také, že dobrá podprsenka mimo jiné zabrání bolestem zad. 

  • Bojovníci za svobodu

    Spodní prádlo
    Autor: shutterstock.com

    V dnešní době existuje už rozsáhlá kampaň s názvem #freethenipple, která bojuje za to, aby ženy osvobodily své hrudníky. Domnívají se, že nenošení podprsenek by mohlo změnit například i obraz žen kojících na veřejnosti, na které by se snášelo méně kritiky. 

    Čtěte také: Rakovina prsu: 6 varovných příznaků, které nepřehlížejte. A bulka to není!

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...