Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout

  • Proti Alzheimeru vám pomůže i dostatek pohybu.
    26. dubna 2017 | 06:00

    Má se to s ní stejně jako s rakovinou nebo vysokým tlakem. Také Alzheimerova choroba patří mezi civilizační choroby, kterými platíme za pohodlný život a dlouhověkost. Trápí už téměř 40 milionů lidí po celém světě a počet nemocných dál raketově roste. A k prvním změnám dochází v mozku třeba i dvacet let předtím, než choroba naplno vypukne. Existuje šance nemoc přelstít? Zjistili jsme, že ano!

  • Staňte se štamgastem

    Máte svoji oblíbenou kavárnu?
    Autor: Shutterstock.com

    Máte v okolí hezkou kavárnu nebo cukrárnu? Začněte ji pravidelně navštěvovat. Poznáte personál, ostatní stálé hosty a můžete se časem spřátelit. Rozhodně se pokuste, až se na to budete cítit, navázat oční kontakt a usmát se. Budete vypadat přístupnější a pro ostatní bude snazší začít konverzaci.

    Jaké jsou počáteční příznaky alzheimera? Podívejte se na video! 

    Video se připravuje ...
    Lze sám na sobě poznat, že mám Alzheimera? • VIDEO: Adam Balažovič

  • Hrajte si

    Hrajte šachy!
    Autor: Shutterstock.com

    Můžou to být kanasta nebo bridž, čínské go, šachy, hádanky, slovní matematické úlohy, křížovky či sudoku… Čím víc vás bude hra bavit, tím častěji se k ní budete vracet, zdokonalovat se v ní a také její pomocí se vám bude odplavovat stres.

  • Učte se nový jazyk

    I učení nových věcí může pomoci v boji proti demenci.
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci zjistili, že u lidí, kteří mluví více než jedním jazykem, stárne a degeneruje mozek pomaleji než u těch, kteří mluví jen jednou řečí. Sledujte v originále (můžete i s titulky) filmy té země, jejíž jazyk se učíte. A začněte i vařit recepty té země, jejíž jazyk se učíte. Stránky s recepty hledejte v originálním znění a překládejte si je.

  • Choďte na přednášky

    Hyperaktivita se u dospělých lidí projevuje také nesoustředěností například na čtení.
    Autor: Shutterstock.com

    Zapište se na přednášky, které pořádají kulturní dům, centrum nebo knihovna ve vašem městě. Podívejte se i na nabídku univerzit třetího věku. Jsou po celé republice. Také si rozšiřte vědomosti o předmětu, který vás vždycky zajímal. Byl to přírodopis? Kupte si atlas, zajděte si do botanické zahrady nebo do parku, každý den se naučte jméno jedné rostliny, kterou jste dosud neznali…

  • Spolehněte se na vlastní computer

    Potrénujte svůj mozek! Bude vám to lépe přemýšlet, rychleji se rozhodovat a funguje to i jako prevence proti demenci.
    Autor: Shutterstock.com

    Vyhoďte kalkulačku, a kolik vás nude stát nákup nebo dovolená, si spočítejte sami. Místo pasivního sledování televizních zpráv čtěte noviny. Trénujte si těžko zapamatovatelné informace jako počítačová nebo bankovní hesla. Učte se nazpaměť básně.

    A to, co si nezapamatujete, si můžete zapsat do diáře. A zvýraznit samolepkami, které jsou jako příloha květnového Blesk Zdraví, které vychází ve středu 26. května. Kromě toho, jak dále předejít Alzheimerově chorobě, se dozvíte i spoustu jiných informací.  

    Blesk Zdraví květen
    Autor: archiv Blesk zdraví
    Samolepky jako příloha Blesk Zdraví
    Autor: archiv redakce

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...