Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Při mrtvici jde o minuty! Jaké jsou její příznaky a kdy volat záchranku?

29. října 2017 | 06:00

Mozková mrtvice se týká čím dál víc mladších lidí. Raději si přečtěte následující text. Jak poznáte, že se schyluje k cévní příhodě a je nejvyšší čas volat záchranku? A dá se jí nějak předejít?

Mozková mrtvice, nebo chcete-li cévní mozková příhoda (CMP), se nevyhýbá nikomu. To, že vám třeba ještě nebylo čtyřicet nebo že sportujete a žijete zdravě, zdaleka neznamená, že vás nemůže postihnout. Jsou ale samozřejmě rizikové skupiny, které by se měly mít na pozoru víc. O koho jde? Především o kuřáky, alkoholiky, nemocné obezitou a ty, v jejichž rodině se mrtvice už vyskytla.

Jak poznat mozkovou mrtvici

Při mozkové mrtvici jde o minuty. I když postižený bude opakovat, že mu nic není, pokud na něm budete pozorovat jeden z následujících příznaků, okamžitě volejte záchrannou službu!

Mezi první příznaky mozkové mrtvice patří povislý koutek úst a neschopnost zvednout ruce nad hlavu. Objevují se problémy s řečí a porozuměním (postižený drmolí, mluví z cesty, nebo dokonce sprostě). Dalšími příznaky může být i ochrnutí nebo necitlivost obličeje, rukou či nohou, bezdůvodné potíže s chůzí, jako je třeba zakopávání, náhlé závratě, problémy s rovnováhou a koordinací pohybů.

V některých případech může dojít i k poškození vidění – o úplnou ztrátu zraku, rozmazané či dvojité vidění. Častá je i náhlá intenzivní bolest hlavy, zvracení, závratě a poruchy vědomí. Příznaků je dost, ale někdy stačí jen několik z nich, aby se dalo předpokládat, že jde o mrtvici. Bohužel na rozdíl od srdečního infarktu, kdy „stačí“ dopravit nemocného do nemocnice do několika hodin, u mrtvice jde skutečně o minuty. Proto je dobré, když se naučíte jednoduchý test, podle kterého můžete případnou mozkovou příhodu odhalit.

Test při mozkové mrtvici

Pokud u někoho pozorujete některé z těchto příznaků, okamžitě udělejte rychlotest, který vám v případě pochybností poskytne jasnou odpověď. Požádejte dotyčného, aby se usmál a ukázal vám zuby. Ten, kdo má mozkovou mrtvici, bude mít povislý jeden koutek. Když se usměje, ústní koutky nebudou symetrické.

Také požádejte postiženou osobu, aby natáhla obě ruce před sebe a otočila je dlaněmi dolů. Ochrnutá ruka obvykle velmi rychle klesne. Dále ho poproste, aby vám řekl nějakou jednoduchou větu, člověk s mrtvicí toho nebude schopen, slova bude komolit, nebude dobře artikulovat nebo vůbec nebude chápat, co po něm chcete. Nakonec ho nechte vypáznout jazyk – člověk s mrtvicí ho bude mít pokroucený na stranu. Pokud postižený nebude schopen splnit kterýkoliv z těchto příkazů, ihned volejte záchranku.

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...