Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Největší zdravotnická soutěž v ČR učí ordinace komunikovat s pacienty online

18. dubna 2017 | 00:00

„Vztahy lékařů a pacientů se zlepšují.“ říká manažerka největší zdravotní soutěže Zuzana Štemprochová. Soutěž je tak populární, že se připravuje již její 3. ročník.

Co je soutěž ordinace roku? Můžu hlasovat za svého doktora?

Můžete. Pokud teď do soutěže nominujete svého lékaře na stránce www.ordinaceroku.cz, tak následně od podzimu tohoto roku až do jara roku 2018 za něj mohou v soutěži hlasovat všichni jeho pacienti. Kritéria pro nominaci jsou jednoduchá, ordinace musí mít webové stránky nebo jinou webovou platformu, přes kterou komunikuje se svými pacienty, email a případně ještě další komunikační služby.

Nominuji tedy lékaře, on dostává hlasy, pak případně vyhraje. Jaký to má všechno cíl?

Cíl je jednoduchý. Zdravotnictví je velice konzervativní prostředí a nové trendy a postupy se v něm uplatňují velice pomalu. Chceme ordinacím ukázat, že se vyplatí sdílet informace o provozu ordinace, o dovolených, o možnostech objednání, o poplatcích pro pacienty. Ordinaci to přináší výraznou úlevu v práci a naopak pacientům, kteří jsou dnes zvyklí informace čerpat z internetu, to přináší značný komfort. Ordinaci nejlépe o těchto novinkách přesvědčí právě jiné ordinace a lékaři, kteří již moderní komunikaci využívají. 

Informace o lékařích na internetu nejsou?

Z velké části nejsou. Přinejmenším nejsou autorizované samotnými lékaři. Dnes je informačně digitalizováno odhadem jenom 50% až 60% ordinací. Zbytek prostě musí dennodenně zvedat telefony a opakovat kdy ordinují a kdy je možné přijít. Tento informační servis stojí ordinaci ročně obrovský objem času, energie a prostředků. Ale s internetem se pojí ještě i další věci, které mohou ordinacím pomoci zvládat dennodenní rutinní agendu, zefektivnit komunikaci a procesy. S ubývajícím a stárnoucím zdravotním personálem v Česku bude nutné různé informační a online služby zavádět. Chceme zdravotní veřejnosti ukazovat úspěšné praxe lékařů a přinášet jejich zkušenosti a jejich postoje k pacientům, k informacím, k internetu.

O jaké online služby se jedná?

Brzy budou aktuální například e-Recepty, ze kterých mají ordinace doslova strach. Pozitiva jim opět nejsou vysvětlena, pouze je budou chtít donutit k používání tohoto postupu. Velkým tématem do budoucna je i online objednávání a sdílení informací pacienta. 

Vraťme se k soutěži. Kolik ordinací soutěžilo v druhém ročníku a jaké jsou výsledky?

Projektu se účastnilo celkem 3266 nominovaných ordinací v 19 specializacích a ve všech 14 krajích. Absolutním vítězem soutěže ORDINACE ROKU 2016 je oční ordinace a lékař, MUDr. Igor Vícha Ph.D. z Frýdštejnu s celkovým počtem 979 ověřených hlasů. Takže pokud máte problémy se zrakem, víte, kam máte jít. 

Na druhém místě se umístil MUDr. Leopold Sedláček z Krnova a třetí místo obsadil MUDr. Tomáš Doležel z Dymokur, který skončil v minulém ročníku na druhém místě.

Všechny výsledky i s videem s vyhlášením najdete na našem facebooku: www.facebook.com/ordinaceroku

Kromě příkladů a inspirace pro jiné lékaře, co ještě přinese lékařům tato soutěž?

Druhý ročník jsme doplnili o diskrétní zpětnou vazbu od pacienta směrem k ordinaci. Pacient má možnost ohodnotit přístup personálu a vybavení ordinace a při hlasování může diskrétně napsat, co by ze svého pohledu navrhoval v ordinaci vylepšit a čeho si nejvíce cení. Soutěžící ordinace dostane od pořadatele soutěže tyto podněty soukromě do vlastních rukou. Soutěž tak 

zprostředkovává ordinacím důležitou zpětnou vazbu od svých pacientů. 

Takovéto komentáře a názory již na internetu jsou, k čemu je tedy lékařům nebo pacientů toto vaše řešení?

Veřejné názory na různých portálech slouží zejména pacientům a pacienti se dle nich orientují. Jenomže lékaři určitě zcela nezodpovídají za momentální psychický a fyzický stav svých pacientů a za jejich zdraví, o které třeba sami pacienti léta nijak nepečovali. Tyto názory jsou tedy často ovlivněni jejich 

stavem, jejich situací a jsou laické. Navíc jsou tyto názory na různých internetových portálech mnohdy moderovány samotným lékařem, který si ponechá zveřejněné jenom ty komentáře, které sám chce. V drtivé většině však lékaři takovéto komentáře iritují a odmítají, a tedy se tím v ordinaci nic nezmění.

V soutěži je tomu jinak? 

Ano. Lékaři a ordinace často berou ohlasy od pacientů velice osobně, zejména pokud jsou veřejné a na internetu. Je to pochopitelné, po svém dlouhém a namáhavém studiu se ani nedivíme tomu, že kritiku od laiků - pacientů - snášejí špatně. Zpětná vazba od zákazníků je ale velice důležitá pro každé služby a to i pro ty zdravotní.

Na druhou stranu pacient často na zpětnou vazbu přímo v ordinaci lékaře nemá čas, nebo nemá odvahu. Každý je rád, že je konečně ošetřen a může jít domů. 

V soutěži dostanou lékaři podněty od pacientů přímo z hlasování, tedy v rámci soutěže, a dostanou je osobně. Názory a návrhy pacientů nejsou zveřejňovány. 

To zní dobře. Co ještě dostanou výherní ordinace, nebo odměňujete i pacienty?

Výherní ordinace dostanou plakety, poukazy od našich partnerů soutěže, video reportáž, pobyt v Tatrách. Pro hlasující pacienty je připravena elektronika a rovněž víkendový pobyt.

Plánujete v soutěži pokračovat?

Ano. Připravujeme třetí ročník soutěže, kde očekáváme další nárůst nominovaných ordinací a nárůst hlasů pacientů. Soutěž se už dostává do povědomí ordinacím a to je dobře. I vy můžete nominovat svého lékaře, se kterým jste spokojeni. Buď na stránce soutěže www.ordinaceroku.cz nebo můžete ordinaci přímo vyhledat na www.zdravotniregistr.cz a nominovat tam. Těšíme se, že naše práce má smysl.

Autor: Microsite CZ

 

Video se připravuje ...