Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jste unaveni? Nedávejte si energetický nápoj. Víme proč!

  • 21. dubna 2017 | 06:00

    Myslíte si, že vám energetický nápoj nakopne organismus a vydržíte déle? Opak je pravdou. Poradíme vám, jak zacházet s kávou a jinými povzbuzovači, abyste z nich vy a vaše tělo měli opravdu užitek. 

  • Energetické nápoje jsou cukrovou esencí

    Pokud hubnete, měli byste si dát raději vodu, než energeťák.
    Autor: Shutterstock.com
    Energy drinky obsahují pětkrát více kofeinu než káva, ale povzbuzení, které vám dodají, je prchavé. Nápoje navíc mají nepříjemné vedlejší účinky – nervozitu, podrážděnost a silný tlukot srdce. Energetické nápoje totiž obsahují taurin, který stimuluje centrální nervovou soustavu, a k tomu ještě 50 gramů cukru na jednu plechovku.

    To odpovídá množství 13 čajových lžiček! Takové sladkosti sice rychle zvednou hladinu krevního cukru a na chvíli povzbudí, ale brzy zase svůj účinek vyčerpají a nechají tělo zpomalené a líné. A tak si tělo řekne o další energy drink.

  • Chcete si lépe odpočinout? Dejte si šálek kávy

    Káva
    Autor: shutterstock.com
    Káva není povzbuzovač organismu, naopak pomáhá tělu odpočívat. Ukázala to nedávná japonská studie. Lidé, kteří si dají kávu obsahující přibližně 200 miligramů kofeinu (jeden či dva šálky) a dopřejí si 20minutový odpočinek, jsou poté bystřejší. Při studii zvládli lépe počítačové testy než ti, kteří 20 minut odpočívali bez předchozí kávy.

    Když uplyne doba dvacetiminutového odpočinku, začne působit kofein, který vyčistí mozek od molekul adenosinu, které maximalizují bdělost. Když jeho hladina stoupne, začneme být více unaveni. A odpočinek hladinu adenosinu sníží. Odpočinek s kofeinem (který adenosin blokuje) dále snižuje jeho efekt a zesiluje efekt odpočinku.

    Více překvapivých tipů ze zdraví, které by vás nikdy nenapadly, najdete na mojezdravi.cz

     

Autor: Kateřina Erbsová
Klíčová slova:  hubnutí, kofein, káva, energetický nápoj
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...