Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Změny nálady, deprese a vztek? Jak nejlépe zmírnit PMS

  • 17. dubna 2017 | 06:00

    Návaly pláče, úzkosti a vzteku zná v určité fázi menstruačního cyklu téměř každá z nás. Ano, řeč je o předmenstruačním syndromu – PMS. Trpět náladovostí ale nemusíme, když víme, jak na to. 

  • Pohyb

    Autor: Shutterstock.com

    Pohyb prospěje vašemu tělu nejen fyzicky, ale i psychicky. Vhodné jsou zejména procházky v přírodě, jízda na kole nebo na běžkách. Nedoporučují se posilování nebo sporty zaměřené hodně na výkon, které organismus vyčerpají.

  • Teplo

    Autor: Shutterstock.com

    Na bolesti v podbřišku pomáhají suché teplé obklady, teplá koupel nebo jemná masáž.

    Jak na domácí masáž? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Blanka Kubíčková

  • Bylinky proti bolesti i na lepší náladu

    Autor: shutterstock.com

    Výborné jsou také bylinkové čaje z kontryhelu, drmku a řebříčku. Proti nafouknutému a bolavému břichu pomáhají čaje z fenyklu, anýzu a kmínu. Duševní pohodu pomůžou navodit čaje z meduňky a třezalky. Jen pozor – zejména u třezalky – na dávkování. Nesmí se užívat s některými antidepresivy a také zmírňuje účinky antikoncepce. Příjemný je v tomto období i čaj z máty.

  • Homeopatie

    Autor: isifa.cz

    Některým ženám pomáhají homeopatika. Přední homeopat Tomáš Karhan v knize Homeopatie pro děti doporučuje Lachesis, což je vzorový lék pro situaci, kdy se spuštěním menstruace končí obtíže. Je vhodný, pokud bolestivé pocity tlaku v podbřišku a v prsou spolu s bolestmi hlavy provázejí návaly horka. S obtížemi souvisejícími se silnou menstruací pomůže Calcarea carbonica. A Sepia zase ve chvíli, kdy před menstruací převažují smutek, vztek a stres.

  • Když nic nepomáhá

    Autor: shutterstock.com

    Pokud vám žádná z výše uvedených rad nepomáhá, možná trpíte těžší formou zvanou PMDD. Dobrá zpráva pro všechny je, že nejste nijak divná a že za to nemůžete. Za extrémní psychické výkyvy je zodpovědný gen, který nedávno popsali vědci z National Institute of Mental Health v USA.

    Tento gen ovlivňuje citlivost na hormony. Z toho plynou dvě zásadní věci: některé z nás si prostě vytáhly černého Petra a prozatím s tím nemůžou nic dělat. S objevem genu ale zároveň vzniká naděje, že bude existovat léčba, která ženy ze zajetí PMDD vysvobodí.

    Nový objev by mohl změnit pohled gynekologů na léčbu – či spíše zmírnění příznaků PMS i PMDD. „Mnoha ženám jsou předepisovány léky, zejména hormonální antikoncepce, aby jim pomohly překonat potíže a úzkost. Ty ale nejsou nezbytně nutné, protože se nezaměřují na podstatu problému,“ říká spoluautor výzkumné studie Peter Schmidt. „Náš objev dává ženám naději, že léčba bude účinnější,“ dodává.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...