Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

7 důvodů, proč máte popraskanou kůži na nohou a ztvrdlé paty

  • Máte ztvrdlé paty?
    15. dubna 2017 | 06:00

    V zimě je to pohoda. Ztvrdlé paty  schováme do ponožek a do bot a nikdo je nevidí. Jenže s prvním sluníčkem nás to donutí to řešit. Jenže tyto na první pohled kosmetické problémy chodidel mohou mít i vážnější důvody. Co může za ztvrdlou pokožku nohou? 

  • Houbová plíseň

    Máte ztvrdlé paty?
    Autor: Shutterstock.com

    Ano, ačkoliv najít spojitost na první pohled se může zdát nemožné, tak ztvrdlá pokožka a loupání se kůže na nohou můžou být způsobeny plísní. Kromě toho je dalším příznakem také svědění, případně ztvrdlé nehty. Popřemýšlejte, jestli jste náhodou v posledních dnech nechodili bosi ve veřejných prostorách, jako jsou sprchy v bazénu, nebo si třeba v obchodě nezkoušeli boty naboso. Pokud jde o plíseň, poraďte se v lékárně o vhodném přípravku. Jestliže nepomůže, navštivte lékaře. Zdánlivě neškodná plíseň se může dostat i dále do těla, kde vám způsobí vážnější než jen kosmetické problémy.

  • Moc se potíte

    Máte ztvrdlé paty?
    Autor: Shutterstock.com

    Kolik času trávíte v posilovně? Nebo na běžecké trati? Stejně dlouhou dobu totiž trávíte v mokrých, zpocených ponožkách, a tedy i ve vlhkém prostředí, které nahrává plísním a infekcím. Snažte se tedy vyvarovat toho, že byste zpocené ponožky na sobě měli dlouhou dobu. Po cvičení si je ihned sundejte, nohy si umyjte a ponožky vyměňte za čisté, které budou prodyšné. Zároveň si na cvičení pořiďte kvalitní sportovní ponožky, které nebudou zadržovat pot, ale budou větrat.

  • Ekzém

    Máte ztvrdlé paty?
    Autor: shutterstock.com

    Ekzém člověk většinou očekává na rukou nebo třeba na hlavě, ale stejně tak se toto kožní onemocnění může projevit i na chodidlech v podobě kůže, která se loupe, svědí a je suchá. Ekzém se sice nejčastěji projevuje už v dětském věku, ale není neobvyklé, že se objeví až v dospělosti. A právě třeba těmi suchými a popraskanými chodidly.

  • Dehydratace

    Nohy je třeba udržiovat krásné
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Jedním z nejčastějších důvodů, proč nás ale trápí popraskaná a ztvrdlá pokožka chodidel, je dehydratace. Kromě toho, že musíte mít dostatečný příjem tekutin, měli byste věnovat hydrataci i své pokožce. Což většinou děláme u obličeje, těla, ale u nohou tak často ne. Pořiďte si tedy hydratační krém na nohy a začněte ho používat. Vaše chodidla pak budou v sandálcích vypadat mnohem lépe.

    Jaké jsou další problémy spojené s dehydratací? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Pozor na klimatizaci v autě! Způsobuje bolest hlavy a snižuje pozornost řidiče • VIDEO: Tomislav Čečka
  • Nevhodná obuv

    Máte ztvrdlé paty?
    Autor: shutterstock.com

    Musíte mít správnou velikost bot a neměly by vás nikde dřít ani tlačit. Různé otlaky a puchýře totiž nohám neškodí jen jednorázově, ale kůže na chodidlech si tyto malé zrady dlouhodobě pamatuje. Potom vysychá, v důsledku čehož může dojít k popraskání a dalším komplikacím.

  • Nedostatek vitaminu A

    Máte ztvrdlé paty?
    Autor: shutterstock.com

    Další příčinou suché kůže na patách může být také nedostatek vitaminu A. Nejvíce se ho nachází v produktech živočišného původu a zelenině. Konkrétně jsou to rybí tuk, játra, mrkev, špenát, meruňky, zelí, vaječný žloutek nebo mléko. Tak si je pravidelně dopřejte na talíři.

  • Je to přirozené

    Máte ztvrdlé paty?
    Autor: Shutterstock.com

    V neposlední řadě častým a nejprostším důvodem, proč vaše chodidla nejsou jemná jak kůže novorozence, je i fakt, že se o ně prostě nestaráte. Stejně jako se loupe kůže na jiných částech těla a tím se obnovuje, stejně jako vám padají vlasy, tak i tak se obměňuje kůže na chodidlech. Musíte jí ale věnovat péči, pořídit si pemzu a pravidelně ve sprše se staré kůže zbavovat. Pak budou vaše nohy hladké a krásné.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...