Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co o vašem zdraví prozradí barva vaší menstruace? Budete se divit!

  • Barva menstruace prozradí mnohé o vašem zdraví.
    9. dubna 2017 | 06:00

    Spousta nemocí není na první pohled viditelná, což ale neznamená, že je nemáme. O to bedlivěji musíme pozorovat příznaky, které nemusí být vždy tolik do očí bijící. I proto je dobré sledovat svoji menstruaci, která vám může napovědět třeba o osteoporóze, na kterou ženy trpí. Co dalšího může prozradit? 

  • Růžová barva

    Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud má vaše menstruace světlou, růžovou barvu, může jít o nízkou hladinu estrogenu. Zvlášť pokud je krvácení slabší, než jste zvyklí. Jestliže jste zvyklá dávat si v tělocvičně pořádně do těla, může to být způsobeno právě tím. Studie prokázaly, že nadměrné cvičení může snižovat hladinu estrogenů, což může následně narušit pravidelnou menstruaci. I když se to může zdát jako banalita, věřte, že není.

    Nízká hladina tohoto ženského hormonu může zvyšovat riziko vzniku osteoporózy, pokud problém neřešíte. Pokud takovou změnu zaznamenáte, řekněte o tom svému lékaři. Světlá barva krvácení ale může být také signálem chudé stravy nebo syndromu polycystických ovarií. Estrogen také začne mizet s přibývajícím věkem. Pokud je vám nad padesát, popřemýšlejte, jestli by nemohlo jít o známku premenopauzy.

  • Světlá, až vodová barva

    Podle barvy menstruace můžete ohladit skryté choroby.
    Autor: Shutterstock.com

    Ze světlé barvy menstruace se neradujte. Neznamená to, že byste to snad měly mít rychle za sebou, ale že máte nějaký nutriční deficit. S největší pravděpodobností vám ve stravě chybí třeba železo, které způsobuje anémii. Světlá, téměř až vodová menstruace může být totiž jejím příznakem. Sledujte své krvácení po dobu tak dvou, tří cyklů. Pokud bude stále slabá a trvat jen chvíli, řekněte o svých obavách lékaři, aby vám udělal krevní testy.

  • Tmavě hnědá

    Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci.
    Autor: Shutterstock.com

    Tmavá barva menstruace může být způsobena staršími kousky děložní sliznice a krve, které se zrovna dostávají z vašeho těla. Není nutné propadat panice, je to normální. Lékaři stále nevědí, jak je možné, že tyto sraženiny a kousky sliznice v těle chvíli zůstávají, než ze ženy odejdou. Ovšem pokud tyto částečky děložní sliznice budou větší nebo se budou objevovat až ke konci menstruace, raději o tom řekněte svému lékaři. Mohlo by jít i o endometriózu.

  • Hustá s velkými sraženinami

    Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci.
    Autor: shutterstock.com

    V takovém případě je možné, že poměr hormonů ve vašem těle je v nepořádku. Pravděpodobně dominuje estrogen a progesteronu je oproti tomu málo. Hormonální nerovnováhu je dobré srovnat, proto o tom řekněte svému lékaři. Protože kromě toho by také mohlo jít o děložní myom. Nejčastěji bývají sice benigní, tedy nezhoubné, ale mohou být bolestivé a do budoucna způsobovat problémy.

  • Směs šedé a červené

    Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci.
    Autor: shutterstock.com

    Už jen samotná tato kombinace nezní moc vábně. A skutečně, jestliže vaše menstruace má šedý nádech, zapáchá, tak může signalizovat infekci, s největší pravděpodobností nějakou pohlavní chorobu. Nechte se proto vyšetřit, abyste zabránily včas šíření. Šedá tkáň v menstruaci ale také přináší špatnou zprávu o případném potratu. Pokud jste těhotná, určitě na nic nečekejte a jděte ihned k lékaři.

  • Jasná červená jako brusinkový džus

    Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci.
    Autor: shutterstock.com

    Tak by měla vypadat vaše menstruace. Mít jasnou červenou barvu. To znamená, že krev z vašeho těla odchází pravidelně a vše je v pořádku. Samozřejmě, každá z nás jsme originální, proto to neberte jako jedinou bernou minci, drobné odchylky jsou normální. 

    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...