Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

6 podezřelých zvuků těla, které byste neměli ignorovat

  • Co o vašem zdraví prozradí říhnutí?
    8. dubna 2017 | 06:00

    Praskání v kloubech, kručení v břiše, říhání, bublání a podobně. Většinou jde o neškodnou záležitost, ale občas je to signál, že s námi není něco v pořádku. Co je třeba dělat a kdy vyhledat lékaře?

  • Říhání a bublání v krku

    Autor: shutterstock.com

    Stává se to, když příliš rychle a hltavě jíme nebo pijeme a spolkneme hodně vzduchu. Tyto zvuky můžou souviset i s onemocněním, kterému se říká gastroezofageální reflux. Žaludeční kyselina pak proniká zpátky do jícnu a vedle říhání může být i příčinou ostrých bolestí na prsou a v krku, chrapotu i nepříjemného odéru z úst. V krajním případě může poškodit sliznici jícnu, čímž se velmi zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Je třeba omezit například bublinkové nápoje, jíst klidně a pomalu a raději menší porce. Když se tyto potíže objevují hlavně v noci a pravidelně, je vhodné vyšetření u lékaře. Ten vyloučí nádorové onemocnění a zvolí vhodnou léčbu.

    TIP NA VIDEO: Jak harmonizovat své trávení?

  • Huhňání

    Autor: Shutterstock.com

    Nejčastější příčinou bývají banální rýma a ucpaný nos. Tehdy přebytek hlenu ucpe přívod vzduchu do nosu a hlasový projev je potom deformovaný. Nadbytečný hlen, který se tvoří jako důsledek rýmy nebo alergie, můžeme odstranit vhodným lékem (nejčastěji nosními spreji). K lékaři zajděte tehdy, když krvácíte z nosu, hlen je hustý a žlutozelený nebo když potíže neustupují ani po pěti až sedmi dnech. Nebo když se přidá i silná bolest hlavy nebo obličeje.

  • Kručení v břiše

    Autor: Shutterstock.com

    V naprosté většině případů jde o běžné stahy žaludku, které jsou součástí trávení. Silné střevní nebo žaludeční pohyby můžou být způsobeny i stresem a nervozitou. Hlasité kručení v břiše může být způsobeno i určitým jídlem nebo tím, že jste naopak nejedli nic. Jezte zdravě, pravidelně a přiměřeně, pracujte na celkovém zklidnění a najděte si čas na relax. Když se kručení opakuje před menstruací, dopřejte si víc hořčíku. K lékaři zajděte tehdy, když jsou tyto zvuky příliš časté a hlasité.  Pravděpodobně vám doporučí vyšetření na gastroenterologii. 

    Video se připravuje ...
    Podle internistky Michaely Štěpánové jsou všechny nemoci způsobené psychikou. • VIDEO: Adriana Krátká
  • Větry a plynatost

    Autor: Shutterstock.com

    To může být velmi nepříjemný a omezující problém. Větry se tělo zbavuje spolknutého vzduchu nebo plynů, které vznikají v průběhu trávení. Normální je, když k úniku plynů dochází tak dvacetkrát za den. Větry podporují například špatně upravené luštěniny nebo sladká jídla a podobně. Omezte stravu, která vám plynatost způsobuje, dostatečně se hýbejte. Pomoc lékaře vyhledejte, když je nadýmání silné a časté, tupě vás pobolívá v břiše nebo v podbřišku nebo když se k tomu přidá i průjem nebo zácpa. Nadýmání a stálý pocit plnosti jsou poměrně častým příznakem vážných chorob vaječníků, ale může jít i o onemocnění střev.

  • Chrápání

    Autor: Shutterstock.com

    Když usneme, krční svaly jsou uvolněné a při dechu vibrují. Můžeme chrápat i tehdy, když máme nos ucpaný hlenem. Pomůže otočit se na bok, vyčistit si před spaním nos, při nadváze zhubnout a nepít alkohol, který chrápání zhoršuje. K lékaři spěchejte, když máte ve spánku pocit, že se dusíte. Může jít o takzvanou spánkovou apnoi, která zvyšuje riziko vzniku nemocí srdce a cév. 

  • Praskání v kloubech a kostech

    Autor: shutterstock
    Zvuk je nejčastěji způsoben bublinkami vzduchu v tekutině, která chrání naše klouby. Nejde o nic nebezpečného. Když nám to praská v krční páteři, příčinou bývá nejčastěji stres, protože nám tuhnou svaly a k praskání jsou náchylnější. Pomocí je pravidelně cvičit, protahovat se, zajít si na jógu nebo masáž. Lékaře bychom měli vyhledat tehdy, když jsou tyhle zvuky spojené s bolestí, otoky, ztuhlostí a podobně. Může jít o příznak zranění, nemocí kloubů a kostí atd. 

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...