Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 tajemství, která se dají vyčíst z krve žen: Blížící se menopauza i vzácné mutace

  • Co vše o vás může prozradit vaše krev?
    19. března 2017 | 06:00

    Před ostatními se klidně můžete tvářit, že jste zaručeně zdravá a stále mladá. Sama ale o sobě chtějte vědět pravdu. Toužíte zjistit, zda už je opravdu na čase být matkou? Nebo chcete mít jasno, jestli už se máte připravit na přechod? Případně se bojíte užívat antikoncepci kvůli riziku vzniku krevních sraženin? Stačí si jen nechat provést ten správný krevní test.

  • Jak dlouho ještě můžu odkládat těhotenství?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Počet vajíček, která jednou mohou posloužit jako základ těhotenství, je každé ženě dán při jejím narození. Během jejích plodných let se pak zásoba postupně snižuje. Čím je žena starší, tím méně vajíček pro případné oplodnění má k dispozici, takže její plodnost postupně klesá. Pokud chcete vědět, jak na tom v tomto ohledu jste, můžete si zaplatit speciální test.

    „Jeden z hormonů v krvi se nazývá AMH, tedy anti-müllerian hormon, a stanovením jeho koncentrace lze odhadnout, jak velkou rezervu vajíček žena ještě má,“ vysvětluje Jaroslav Loucký ze zlínské laboratoře Imalab. Je-li hodnota AMH v normálním rozsahu, znamená to, že počet vajíček je dostatečný a plodnost je optimální. Pokles počtu vajíček, a tedy i plodnosti, se odráží ve snižování hladiny AMH. Cena vyšetření je 800 Kč.

    Lékař vám ve videu vysvětlí, co vše zhoršuje plodnost žen:

    Video se připravuje ...
    Co všechno zhoršuje potíže s plodností žen • VIDEO: Adam Balažovič/foto Shutterstock
  • Ohrožuje mne a miminko preeklampsie?

    Těhotenství
    Autor: Shutterstock.com

    Preeklampsie je velmi závažné, někdy dokonce zabíjející onemocnění, které se může projevit pouze v těhotenství. Je způsobeno špatným fungováním placenty. Preeklampsii mohou signalizovat bolesti hlavy, mdloby, otoky rukou nebo nohou, krvácení, vzestup krevního tlaku a známky bílkoviny v moči. Tyto příznaky ale leckdy značí i jiné zdravotní problémy. Dříve gynekolog odeslal těhotnou ženu s takovýmito potížemi do nemocnice k několikadenní hospitalizaci a vyšetřování. „Dnes je již k dispozici krevní test, který spolehlivě odhalí bílkoviny v krvi jasně udávající, že placenta nefunguje správně,“ říká profesor Jaroslav Racek, odborný garant projektu Lab Tests Online.cz. Nově test hradí zdravotní pojišťovna, je tedy na lékařích, aby ho využívali k rychlému určení diagnózy.

  • Beru antikoncepci - nehrozí mi ucpání cévy?

    Samozřejmě, že za mrtvici nemůže pouze hormonální antikoncepce. Ale v některých případech tomu může dost napomoct.
    Autor: Shutterstock.com

    Zhruba 8 % naší populace si v dědičné informaci nese jednu ze dvou mutací, neboli změn, jednoho normálního genu, a to způsobuje takzvanou vrozenou – tedy skrytou – trombofilii. Ženám s některou z těchto mutací (faktor V Leiden a faktor II Protrombin) hrozí v některých případech vyšší riziko tvorby krevních vměstků, neboli sraženin. Ty mohou ucpat některou z cév, a tím zamezit cestu krve třeba i k životně důležitým orgánům. Riziko tvorby krevních sraženin zvyšuje právě užívání kombinované hormonální antikoncepce, ale stoupá i v těhotenství. O této případné dispozici byste měla vědět. Vyšetření zmíněných dvou mutací si lze i zaplatit a stojí 1200 Kč.

  • Neřídnou mi kosti?

    Osteoporóza neznamená, že byste měli odvápněné kosti.
    Autor: Shutterstock.com

    Osteoporóze, tedy ztrátě kostní hmoty, se lidově říká řídnutí kostí. U žen často vzniká po menopauze, kdy se snižuje tvorba ženského pohlavního hormonu estrogenu, který kosti dosud chránil. Proč znát pravdu o svých kostech? Protože včasným zahájením léčby a jejím dodržováním můžete předcházet zlomeninám. Stav kostí dokážou zjistit rentgenové vyšetření zvané denzitometrie, ale také citlivý krevní test CTx. Ten odráží rychlost odbourávání kostní hmoty ve vašem těle. Lékař pomocí výsledku tohoto testu posoudí, zda je metabolismus vašich kostí zdravý, nebo zda kostní tkáň ubývá příliš rychle. Podle toho stanoví léčbu. Vyšetření stojí 1200 Kč.

  • Neblíží se menopauza?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Příznaky, jako jsou návaly horka, změny nálad či poruchy cyklu, samozřejmě znepokojí každou z nás. A po 45. narozeninách z nich dokonce máme hrůzu: co když už je tady klimakterium? „Při těchto příznacích je vhodné provést vyšetření, které zahrnuje zhodnocení hladiny hormonů LH, FSH, případně také estradiolu,“ vypočítává doktor Loucký a dodává, že by vyšetření doporučil i u žen, které se snaží o těhotenství zhruba v 35 letech, ale kterým se nedaří otěhotnět. V některých případech může být příčinou neplodnosti právě předčasné klimakterium. Při potížích si test může vyžádat váš lékař, ale sama si ho můžete i kdykoliv zaplatit. Zjištění takzvaného hormonálního profilu stojí zhruba 800 Kč.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...