Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kdy už je na čase navštívit psychologa? Víme, jak to poznáte

  • Nadměrná obava ze tráty kontroly nad svým chováním je jedním z příznaků psychické nemoci.
    17. března 2017 | 06:00

    Bláznivější chování občas postihne každého z nás. Zapomínáme, kam jsme dali věci, ztrácíme se v městě, pořád dokola uklízíme už uklizený pokoj. Někdy je ale na čase zpozornět a sám sobě říct: "Dost – tohle už není normální, musím vyhledat pomoc!"

  • Co je OCD


    Autor: IStock.com

    Obsedantně kompulzivní porucha je jedním z nejčastějších psychických onemocnění. Tak trochu jím trpí každý. Není to jen nutkavé chování, které člověka nutí dělat pořád dokola nějakou věc – třeba počítat dlaždice nebo utírat koupelnu. Přečtěte si o méně známých, ale zároveň nejčastějších příznacích této nemoci.

  • Pocit, že nic neděláte správně


    Autor: Shutterstock

    Podle psychiatrů jedním z příznaků, že s vámi není něco v pořádku, je i neustálá potřeba se někomu svěřovat a ujišťovat se o správnosti svého chování. Samozřejmě je to i důsledek nízkého sebevědomí a nejistého sociálního začlenění. Podle této definice by obsedantně kompulzivní poruchou trpěla každá druhá žena. Svěřovat se a komunikovat s okolím je naší životní potřebou. Problém však nastává, když jste zaměřena jen na jednu věc, kterou pořád dokola rozebíráte, i když už není žádný racionální důvod, žádná nová skutečnost. Skutečně nemocná osoba si v hlavě neustále přehrává dialogy a řeší, co měla udělat jinak. Protože podle ní to nikdy nebude dost správně.

  • Neustálá kontrola chování

    Autor: Shutterstock

    Další věcí, která odlišuje běžné chování a to psychologicky patologické, je neustálá kontrola chování. Tímto příznakem trpí celá třetina pacientů s obsedantně kompulzivní poruchou. Je normální, že se občas vrátíte ověřit si, jestli jste nezapomněli zhasnout světlo nebo vypnout troubu. Pokud už ale jinak neumíte opustit byt, je to problém.

  • Potřeba přesného uspořádání


    Autor: Shutterstock

    Je jasné, že máte rádi věci ustavené podle svého řádu. Pokud vás ale úplně rozhodí skutečnost, že je mýdlo na druhé straně umyvadla nebo že knížky už zase nejsou podle abecedy, může se jednat o lehkou formu obsedantně kompulzivní poruchy. Těžší už nenechává pacienty normálně žít. Potřebují mít bílé věci vedle bílých, skleničky podle velikosti, sešity v pravém úhlu k tužkám a podobně. Žít s takovým člověkem může být hotové peklo, protože vyžaduje dodržování uspořádání i po svém okolí...

    Chcete znát nejznámější představitele této poruchy a seznámit se s dalšími vtipnými i závažnými příznaky této nemoci? Čtěte na mojezdravi.cz.

    Vyhledat pomoc odborníka není žádná ostuda! Podívejte se, jak otevřeně o tom mluví Barbora Tachecí:

    Video se připravuje ...
    Barbora Tachecí: Mám ráda muže, kteří mne mohou poučovat • VIDEO: Adam Balažovič / BPŽ


Autor: Kateřina Erbsová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...