Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

7 potravin, které léčí bolavá záda: Tučné ryby i červená řepa

  • Vyzkoušejte místo léků zdravé potraviny!
    12. března 2017 | 06:00

    Patříte také mezi bezmála 70 procent žen, které trápí bolesti zad? Britské odbornice na výživu Shona Wilkinson  a Cassandra Barns tvrdí, že klíčem k odstranění bolestí a zlepšení stavu naší páteře je celkové omezení zánětlivých procesů v organismu. Toho se dá nejjednodušeji docílit právě vhodnými potravinami.

  • Chia semínka jsou velmi populární. Kromě toho, že mohou pomoct zhubnout, když je užíváte správně, mohou také pomoci vašemu zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Drobná černá semínka, považovaná za superpotravinu 21. století, jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, takže pomáhají zastavovat jakékoli zánětlivé procesy v těle. Jihoameričtí indiáni, kteří je konzumovali každý den, jimi léčili nejen záněty uvnitř těla, ale i těžká povrchová zranění, aby předešli třeba gangréně.

  • Chia semínka

    Ovoce
    Autor: Shutterstock.com
    Většina bobulovin je bohatá na sloučeniny zvané antokyany, které jim dodávají jejich červenou nebo fialovou barvu. Tyto látky mají silné antioxidační účinky a také působí protizánětlivě. Ideální je jíst je čerstvé, cenné látky si v dostatečném množství uchovávají i zamražené.

  • Veškeré bobuloviny

    ananas
    Autor: Shutterstock.com
    Ananas zařazujte do jídelníčku kvůli obsahu látky bromelin. Jde o komplex enzymů se silnými protizánětlivými účinky. Když se vám nechce ananas čistit a loupat, stačí popíjet stoprocentní ananasový džus.

  • Ananas

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Díky velmi vysokému obsahu látek zvaných betalainy patří mezi nejsilnější protizánětlivé potraviny a chrání i srdce. Betalainů obsahuje nejvíce řepa syrová, šetrné je i pečení, nejvíc cenných látek se ztrácí delším vařením.
    Video se připravuje ...
    Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana Dvořáčková

  • Červená řepa

    Zelí
    Autor: shutterstock.com
    Má velmi vysoký obsah léčivých a zánět potlačujících pigmentů, podobně jako bobuloviny. Obsahuje také velmi mnoho vitaminu C, který rovněž potlačuje záněty v těle, a tedy i bolest páteře.

  • Červené zelí

    Oranžová zelenina vám pomůže od bolesti zad.
    Autor: Shutterstock.com
    Zádům pomůžete, když budete jíst i oranžovou zeleninu. Mrkev, dýni, sladké brambory a podobně. I tato zelenina má v sobě velmi mnoho karotenoidů se silnými protizánětlivými účinky. Některé z nich, například beta-karoten, si tělo promění na vitamin A, který je životně důležitý pro dobré fungování imunitního systému i celkový stav kostí.

    Zajímá vás, jaké jsou nejčastějí příčiny bolesti zad a jak na ně? A také 10 jednoduchých rad, aby záda nebolala? Velké téma čtěte zde na mojezdravi.cz.

  • Oranžová zelenina

    Důležité je, aby byla ryba tučná.
    Autor: Shutterstock.com
    Makrela, sardinky, úhoř, losos, sleď, ančovičky a podobně obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé a chrání i naše srdce. Jsou také významným zdrojem vitaminu D, který je nepostradatelný pro imunitu a kondici celé kostry i organismu jako celku.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...