Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejčastější příznaky cukrovky, o kterých jste nikdy neslyšeli

Pokud máte zvýšený pocit žízně i v noci, mravenčení v nohách a špatně se vám hojí rány, určitě navštivte lékaře.
10. března 2017 | 06:00

Cukrovka je nemoc, která je stále na vzestupu, zejména její II. typ, který je vyvolaný i životním stylem. Možná ji máte a nevíte o tom, přitom může být velmi nebezpečná. Přečtěte si o běžných příznacích, které snadno podceníte.

Cukrovka 2. typu je nemoc hodně závislá na životním stylu. Na rozdíl od 1. typu, který je vrozený a projeví se obvykle už v dětství nebo v mládí, 2. typ může člověka postihnout kdykoliv během života.

Diabetes 1. typu poznáte snadněji. Jako první příznak se může objevit kóma s poruchou vědomí. Dalším příznakem je celková pohublost a ztráta chuti k jídlu. Hlavním příznakem je neustálý pocit žízně, který zůstává i při neustálém doplňování tekutin. Objevuje se i v noci. Samozřejmě s tím se pojí časté močení a někdy i noční pomočování. Dalšími projevy jsou bolesti břicha, pocity na zvracení a dušnost. Přidává se celková dušnost a podrážděnost.

TIP NA VIDEO: Aspartam - máme se bát?

Video se připravuje ...
Pravda o aspartamu: Kde všude se skrývá, a máme se ho bát? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Nenasytná chuť na sladké

Cukrovka 2. typu je častější, objevuje se u dospělých, a to hlavně u obézních lidí. Velice často patří do takzvaného metabolického syndromu, kdy je nemocný ještě navíc postižen poruchou metabolismu tuků, aterosklerózou, obezitou, vysokým krevním tlakem.

Projevuje se stejně jako u 1. typu zvýšenou, až abnormální žízní a s tím spojeným častým močením. Dále pak sníženým vnímáním sladké chuti, což souvisí s tím, že cukrovkáři mají často rádi sladké – ale pocitu sladké chuti dosáhnou pomaleji.

Dalším příznakem je zamlžené vidění a mravenčení chodidel. Poměrně obvyklým příznakem jsou časté infekce na kůži a jejich špatné hojení. Obecně diabetici trpí horším hojením ran, a proto se u nich objevují komplikované bércové vředy.

Postupně se také ztrácí ochlupení na nohou a jsou tu i příznaky podobné chřipce. Pokud se cukrovka dostane do pokročilejšího stadia, mohou se objevit i poruchy řeči, zraku a koordinace, ochrnutí, halucinace a záchvaty paniky.

O dalších méně známých a přitom hodně častých příznacích diabetu čtěte na mojezdravi.cz.

 

Video se připravuje ...
Cukrovka ze sladkostí nevzniká, horší jsou uzeniny a smažené jídlo. • VIDEO: Vím co jím

 

Autor: Kateřina Erbsová
Video se připravuje ...