Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor?

Pozor na kombinaci třezalky a antikoncepce!
1. března 2017 | 06:00

Těžko najít neduh těla či duše, na který by třezalka tečkovaná nefungovala. Pomáhá uklidnit nervy, lépe se vám po ní bude spát, lze ji přiložit na otevřené rány nebo třeba uvolní bolavé břicho u kojenců. To je ale pouze zlomek toho všeho, s čím si tato bylina dovede poradit. Jenže má i svou odvrácenou tvář, o které se moc nemluví, ale o to obezřetnější byste při jejím užívání měla být.

Na bolest hlavy kozlík lékařský, na menstruační potíže meduňku a na posílení imunity echinaceu. Bylinky můžete použít snad na každý problém, na jaký si vzpomenete. Ale mysleli jste někdy na to, že i přírodní síly mohou místo pomoci způsobit trable? Třeba v případě třezalky tečkované, na kterou by si měly dát pozor hlavně ženy. Speciálně tedy ty, které se chrání před nechtěným početím. 

Místo nespavosti těhotenství
Kdy je nejlepší čas změnit antikoncepci?
Autor: Shutterstock.com

Třezalka tečkovaná totiž snižuje funkci hormonální antikoncepce. Obsahuje hypericin, který urychluje komplexním způsobem odbourávání hormonální antikoncepce z krve. Dochází tak k nižší účinnosti a v některých případech i k úplnému selhání ochrany.

"Samozřejmě neplatí, že po jednom třezalkovém čaji hrozí selhání. Ale efekt potrvá obvykle týden až dva. Což je v praxi důležité, protože si třeba vůbec nemusíme uvědomovat, že jsme nedávno užívaly třeba třezalku na nespavost," varuje Martina Štěpková, Alphega lékárnice.

Pozor na další léky

Takže si raději rozmyslete, jestli si na uklidnění dáte třezalkový čaj, nebo raději třeba meduňku. Nechtěné těhotenství by vám totiž mohlo způsobit větší nervy – a pak pozdě třezalku honit. Tato bylina ale reaguje s mnoha dalšími léky, nejen s hormonální antikoncepcí. 

Třezalka tečkovaná.
Autor: Shutterstock.com

"Pozor si musíme dávat zejména tehdy, když užíváme antidepresiva, antiepileptika, léky na srážlivost krve, imunosupresiva a některé protinádorové léky," upozorňuje lékárnice. Dále pak může reagovat špatně s léky, které se užívají při terapii poruch srdečního rytmu, na cholesterol, nebo s léky na žaludek. 

Konzultujte s odborníky

Což je vlastně tak trochu paradox, protože na většinu těchto problémů může právě třezalka fungovat dobře. Nicméně v kombinaci s těmito léky se snižuje jejich účinnost, což může vést ke zdravotním problémům, kterým se vlastně celou dobu snažíte předejít.

Zatímco při užívání léků nám připadá téměř samozřejmé, že ho konzultujeme s doktorem, v případě bylinek to tak nezbytně možná nevypadá, ale nemělo by to být jinak! Ačkoliv většina z nich je neškodná, některé – jako právě třezalka – vám mohou v léčbě udělat pořádnou rotyku. Buďte tedy vždy obezřetní, co spolu kombinujete. 

Víte, že Češi jsou přeborníci v kombinování různých léků? Některé vzájemné kombinace jim mohou způsobit vážné problémy. Zajímá vás, kde si najít rychlé informace, jestli vaše léky můžete kombinovat? Čtěte na mojezdravi.cz.

Video se připravuje ...