Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení

20. února 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Letošní zima je opravdu dlouhá. Nedostatek sluníčka, časté výkyvy teplot. Kašlající a smrkající kolegové v práci nebo spolucestující v ranní tramvaji. To vše jsou ideální podmínky proto, chytit chřipku nebo v lepším případě jen pořádné nachlazení. Jak se ale nejlépe oběma vyhnout?

Slunce je lék

Ano, je tomu tak. V letních měsících onemocní chřipkou opravdu málokdo a nachlazení získáte maximálně z klimatizace. Slunce má na zdraví blahodárné účinky. I když se nemůžete zrovna sebrat a odjet na zimu do teplých krajů, zkuste si alespoň na pár dní užít sílu slunečních paprsků na horách. Horské sluníčko a čerstvý vzduch si s veškerými bacily velmi dobře poradí. Rozhodně lépe než městský smog.

Dopujte se pravidelně vitamíny

I když je ovoce a zelenina v zimních měsících o něco dražší, seženete je v nepřeberném množství i v zimě na každém rohu. Nemusíte si denně dopřávat jen exotické ovoce, vystačíte si s klasickými jablky, pomeranči, kiwi nebo třeba zelím. Ty jsou zásobou velkého množství vitamínů a vašemu tělu dodají sílu a potřebnou energii. Věřte, že tato investice se vám rozhodně vyplatí.

Autor: Shutterstock

Vyhýbejte se velkým kolektivům

Bude to těžké, ale zkuste to. Pokuste se omezit čas strávený ve velkém kolektivu na minimum. Ano, do práce musí chodit každý, ale přeplněné kavárny, dopravní prostředky nebo návštěvy koncertů jsou pro chycení nepříjemného bacilu ideální. Dejte si raději skleničku dobrého vína doma nebo si zkraťte svojí cestu v ranní tramvaji a vystupte o pár zastávek dříve. Procházka vám jedině prospěje.

Autor: Shutterstock.com

Správně se oblékejte

Je zvláštní, že u dětí na to dbáme, ale sami zimní oblékání dost podceňujeme. Základem je vrstvení oblečení. Je lepší mít více slabších vrstev, které postupně svlékáme a přizpůsobujeme se teplotě místa, ve kterém se nacházíme. Není nic horšího, než se v oblečení přehřát a zpotit, a poté vyrazit vesele do zimních mrazů. Kvalitní čepice, šála i rukavice by měli být od října do dubna samozřejmostí.

Autor: Shutterstock.com

A pokud už vás chřipka opravdu schvátí…

Poctivě ji vyležte! Všichni to vědí, málokdo opravdu tak udělá. Přecházet nemoc může v práci před šéfem sice vypadat jako hrdinský čin, ale za měsíc máte obtíže zpátky a ve větší síle. A kolegové, se kterými sdílíte kancelář, vám, jako bacilonosiči, moc nepoděkují.

Další rady a tipy jak bojovat s chřipkou a nachlazením najdete zde.

Video se připravuje ...