Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Už žádné rýmy a kašle! Vědci potvrdili, že tohle opravdu pomůže!

  • Stres oslabuje imunitu stejně jako nedostatek vitamínů. Najděte cestu jak mu předejít.
    24. února 2017 | 06:00

    Chcete zbytek zimy strávit v posteli s čajem a léky? Určitě ne! Je logické, že při nepříznivých venkovních teplotách stoupá nemocnost. Máme pro vás několik jednoduchých rad podložených vědeckými výzkumy. Vyzkoušejte je a uvidíte, že se vám osvědčí.

  • Myjte si ruce často a pořádně

    Video se připravuje ...
    Jak si správě umýt ruce. • VIDEO: Marie Šilhová


    Mytí rukou po každém návratu zvenku, návštěvě toalety a před jídlem je základ. Vědci z Naval Health Centre v San Diegu zjistili, že se až o 45 procent snížil počet onemocnění dýchacích cest u lidí, kteří si umývali ruce 5krát denně. Nezáleží přitom na tom, zda používáte speciální dezinfekční mýdlo – úplně postačí jakékoli a teplá voda.
    I během dne udržujte své ruce v čistotě – v MHD je lepší držet se v rukavicích, protože viry a bakterie jsou i na povrchu předmětů, a v bance nebo na poště používejte svou vlastní propisku. Klávesnici, mobil a jiné předměty běžné denní potřeby čas od času otírejte antibakteriálními ubrousky.

     

  • Nechte se namasírovat

     

    Fetiš
    Autor: shutterstock
    Stres oslabuje imunitu, proto je nutné se mu maximálně vyhýbat. Účinně pomůže například masáž. Vědci zjistili, že díky masáži se do krevního oběhu uvolnilo o 53 % méně stresového hormonu kortizolu. Navíc serotoniny a dopaminy, takzvané hormony štěstí, pomáhají k dobré náladě, a tím i ke zvýšení imunity.

  • Spěte

     

    V kolik hodin se v noci probouzíte?
    Autor: Shutterstock.com

    Nedostatek spánku prokazatelně snižuje protilátky a obranyschopnost organismu. Lidem, kteří spali sedm až osm hodin denně, lékaři naměřili dvakrát vyšší množství protilátek než těm, kteří spali několik dní za sebou jen čtyři hodiny denně.

  • Doplňujte vitaminy

    .
    Autor: Shutterstock

    V létě nebo v prostředí bez viróz by vám měly stačit vitaminy ze stravy, pokud jíte dostatek ovoce a zeleniny. V zimě a v období chřipek je potřeba se dopovat i potravinovými doplňky. Zaměřte se hlavně na vitamin C, ale i A, B, E a D. Nezapomeňte na minerály, zejména na zinek, selen, chrom, měď a vápník.

  • Využijte sílu přírody

    Bylinkové elixíry vám odpomohou od různých neduhů
    Autor: shutterstock

    Více než léky vám často pomůžou bylinky nebo potraviny, které máte doma běžně ve spíži. Například česnek, med nebo zázvor. Babské rady, jak se zbavit nachlazení bez léků, čtěte na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...