Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak poznáte, že máte rakovinu? Varovné příznaky, které byste neměli přehlížet!

  • Příznaky rakoviny mohou občas vypadat i jako nachlazení a kašel.
    22. února 2017 | 06:00

    Zhoubná onemocnění mají spoustu odlišných projevů, protože nádor může vyrůst kdekoliv v těle. Vybrali jsme alespoň ty nejčastější. Pozorně si typické příznaky pročtěte a nikdy nad nimi nemávejte rukou. Lepší pomocí vyšetření zjistit nějakou banalitu než přijít pozdě s rozjetou rakovinou. 

  • Problémy se zažíváním

    Polovina Čechů má problémy s ledvinami či slinivkou, málokdo na to však přijde včas.
    Autor: Shutterstock.com
    Existují plošná preventivní vyšetření, kdy lze nádor tlustého střeva zachytit ještě malý a bezpříznakový. Pokud je již větším nádorem postižena pravá polovina střeva, převládají nespecifické potíže: člověk neprospívá, trpí nechutenstvím, nevolností, může mít pocit plnosti či nadýmání. Možná je i ztráta krvinek a chudokrevnost následně způsobí únavu a slabost. V levé polovině střeva, kde se již začíná tvořit formovaná stolice, způsobí tvořící se nádor překážku. Vznikají takzvané poruchy pasáže, kdy se střídá zácpa s průjmem, provázeny jsou křečovitými bolestmi.

    Může nastat akutní stav zástavy pasáže, při níž neodcházejí plyny ani stolice, a je tak nezbytné okamžitě vyhledat lékaře. Jestliže nádor postihne konečník, tedy závěrečnou část tlustého střeva, projeví se to především přítomností čerstvé krve ve stolici. Mohou nastat problémy s vyprazdňováním, někdy již pacient není schopen stolici udržet. Krev ve stolici někdy způsobují i pouhé hemoroidy, o tom by se ale pacient měl určitě přesvědčit při lékařském vyšetření.

  • Problémy s močením

    Rakovina prsu může postihnout i muže.
    Autor: Shutterstock
    Charakteristickým příznakem karcinomu prostaty jsou problémy s močením – muž pociťuje časté nucení na močení, přichází i opakované noční močení, může se objevit krev v moči, při pokročilém nádoru také bolest v podbřišku. Pacient by měl vyhledat praktického lékaře, který ho pošle k urologovi, jenž provede potřebná vyšetření.

  • Častá únava a teploty

    Kašel rozhodně nepodceňujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Projevy rakoviny plic připomínají nachlazení nebo chřipku: přichází kašel až pocit dušnosti, ve vykašlaném hlenu se může objevit krev. Pacient je unavený, slabý, má teploty. Člověk dokonce může dostat zápal plic. Jestliže se takové příznaky opakují či trvají dlouho a nevyléčí se do týdne až deseti dnů, mělo by to být signálem k dalším vyšetřením plic.

  • Bolest v bedrech

    Bolí vás záda? Může to být i problémy s ledvinami.
    Autor: Shutterstock.com
    Odborníci přesně neznají důvody, ale je fakt, že počty nádorů ledvin v poslední době rostou. Není bohužel příznak, který by jednoznačně ukázal na zhoubné onemocnění ledvin. Můžou to být bolest v bedrech, pocity plnosti v břiše, celková slabost a únava, teploty či krev v moči, ale takto se mohou projevovat i jiné zdravotní potíže.

    Více příznaků rakoviny, ale i další informace nejen o ní najdete v březnovém čísle Blesk Zdraví, které vychází ve středu 22. února.

    Video se připravuje ...
    Profesor Vladimír Tesař nám řekl, jak chránit ledviny před onemocněním • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...