Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?

  • Čím nahradíte ve stravě lepek?
    20. února 2017 | 06:00

    Alergie na počkání. Tak by se dala popsat dnešní doba, protože skutečně neexistuje snad nic, na co bychom nemohli mít alergii. Bohužel pro mnohé z nás – týká se to i některých jídel nebo spíš jejich složek. Čím alergeny na talíři nahradit? 

  • Mléko

    Mléčné výrobky
    Autor: Shutterstock
    Nejběžnější mléčnou alergií je přecitlivělost na kravské mléko. Může to být zavádějící, vždyť je to tekutina! Jenže mléko je považováno za potravinu. Každopádně nic to nemění na tom, že existuje alergie na bílkovinu kravského mléka. Pokud je to takto "jednoduché", stačí vyměnit kravské mléko za mléko jiného savce. Jenže pak je tu ještě jeden problém s tím spojený, a to je laktóza. Někteří lidé jsou vůči ní intolerantní, nemají ve sliznici střeva potřebný enzym, který by pomohl k trávení a štěpení laktózy. V takovém případě musíte zapomenout na živočišná mléka a přejděte na rostlinná, jako je sójové, ovesné, mandlové nebo rýžové. Nezapomeňte ale, že mléko a výrobky z něj obsahují bílkoviny, proto se je snažte doplnit jinou formou.

  • Lepek

    ...
    Autor: Shutterstock
    Lidem, kteří neumí trávit lepek, chybí ve střevě příslušný enzym. Jde o poruchu zvanou celiakie, která dokáže velmi znepříjemnit život. Člověk je s alergií na lepek limitován třeba v restauracích. V obchodě pak musí hledat lepek na všech výrobcích, které by ho mohly obsahovat i ve stopovém množství. Stav celiaka se po požití potravy s lepkem velmi rychle zhorší – dochází k chronickému zánětu střeva, který může výrazným způsobem zhoršit a omezovat kvalitu života.

    Lidé, kteří netráví lepek, by ze své stravy měli vyloučit většinu základní obilné „čtyřky“: pšenici, žito, ječmen, oves. Jediným druhem mouky, ze které si celiak může vyrábět chléb, je ta kukuřičná. Jakmile se ale bavíme o lepku, mluvíme o náhradě sacharidů – obiloviny totiž obsahují především polysacharidy. Ty se dají nahradit konzumací některých typů luštěnin, případně zeleninou a ovocem. Pozor ale na přílišné množství ovoce a džusů – obsahují monosacharidy, jež se podílejí na rychlém příbytku váhy!

  • Ovoce

    Dokážete sníst denně pět porcí ovoce, nebo zeleniny?
    Autor: Shutterstock.com
    Existuje více druhů alergie na ovoce a i reakce jsou různé. Běžná bývá alergie na jablka, jahody, meruňky, višně, kiwi. Alergie na ovoce občas mívá více typů: člověk, který je alergický na určitou ovocnou skupinu, ji vyloučí, ale po čase začne být alergický na jinou skupinu. Jak si pomoci? Nejbezpečnější je spojit se s alergologem, pokusit se najít „viníka“ a vyloučit ho z jídelníčku. Čím toto ovoce nahradíme? Metodou pokus/omyl...

    Pokud vás zajímají další alergie a nesnášenlivosti potravin, přečtěte si celý článek na webu Moje zdraví. 

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...