Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děložní myomy ohrožují až 40 % žen: Nová léčba se obejde bez operace!

22. února 2017 | 08:00

Medicína postupuje mílovými kroky vpřed. Co ještě nedávno znamenalo nutnost operace, je dnes možné léčit podstatně snáze. Například takový děložní myom! Podávání nového hormonálního léku uchrání před operací až 90 % pacientek.

 

Dříve léčba myomů pomocí léků pomáhala jen dočasně a měla řadu nežádoucích účinků. Dnes je ale díky podávání hormonálních léčiv velmi efektivní. "Troufám si tvrdit, že v blízké budoucnosti se u nás sníží počty operačních odstranění dělohy, takzvaných hysterektomií, o 70 až 80 procent," říká pražský gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z centra pro léčbu myomatózy.

Zásluhu na tom by mělo mít podávání hormonálního léku s účinnou látkou ulipristal acetát. Poté, co před několika lety přišel na náš trh, začaly počty operací pomalu klesat. "Mám řadu pacientek, u nichž myomy větší velikosti téměř zmizely," uvádí doktor Mikulášek, který za poslední rok a půl takto léčil více než 200 svých pacientek a tvrdí, že zhruba v 90 procentech případů se ženy vyhnuly operaci.

I když podávání léku nezabere zcela, pomůže v řadě případů minimálně v tom, že velikost myomu, který by jinak vyžadovala otevřenou břišní operaci, zmenší natolik, že chirurg může použít laparoskopii.

Myomy jsou nezhoubné nádory, které vyrůstají z děložní svaloviny. Jedná se většinou o tuhé svalové uzly, dosahující velikosti od 1 cm až po (výjimečně) několik decimetrů. Trápí až 40 proent žen v jejich plodném období života, nejčastěji pak mezi čtyřicítkou a padesátkou.

 

Typické příznaky:

  • Prodloužené a silnější menstruační krvácení, které často vede k anémii nebo chudokrevnosti.
  • Tlak v pánvi, pocit tíhy, nadmutí či otoku v podbřišku, obtížné močení, časté nucení na močení, plynatost či zácpa.

Autor: ida, bop
Video se připravuje ...